03.11.2011. / 16:35

Autor: Hina

Propoduzetnička Kukuriku koalicija

Ekonomski stratezi Kukuriku koalicije Branko Grčić (SDP) i Dragan Kovačević (HNS) odbacili su danas primjedbe da je njihova koalicija antipoduzetnička.

Dragan KovačevićDragan KovačevićEkonomski stratezi Kukuriku koalicije Branko Grčić (SDP) i Dragan Kovačević (HNS) odbacili su danas primjedbe da je njihova koalicija antipoduzetnička.

„Srce našega gospodarskog programa je propoduzetničko, a ne protupoduzetničko“, rekao je Grčić, predstavljajući gospodarski program te koalicije na današnjoj tribini u Splitu koju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) Dalmacije.

Naglasio je kako je cilj tog programa hrvatski gospodarski rast i nova zapošljavanja, pri čemu bi se poslodavac oslobodio poreza za svakog novozaposlenog radnika. Dođe li na vlast, Kukuriku koalicija će, po Grčićevim riječima, smanjiti porez na reinvestiranu dobit te bruto opterećenje cijene rada.

„Prošle godine iz Hrvatske je izišlo blizu pet milijarda kuna dividenda na koje je porez plaćen izvan Hrvatske, većinom u farmaceutskoj i telekomunikacijskoj djelatnosti, a oporezivanjem tih dividenda u Hrvatskoj bi se mogao nadoknaditi manjak proračunskog prihoda koji bi nastao smanjenjem bruto opterećenja cijene rada“, kazao je Grčić.

Po njegovim riječima hrvatske se financije mogu konsolidirati bez Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) i bolnih rezova. „Međutim jedno od ključnih ograničenja za tu konsolidaciju bit će stanje u Europi u koju ide 70 posto našeg izvoza te bi poremećaji u Europi usporili ulaganja u Hrvatsku i izazvali goleme kamate“, kazao je Grčić.

Smatra da je uvjet za financijsku konsolidaciju bilo kakav rast BDP-a do kraja ove godine. „Mi bismo bili zadovoljni da do kraja ove godine rast BDP-a bude između 0,5 i 0,8 posto. Tako bismo pokretanjem ulaganja u 2012. osigurali rast proračunskih prihoda, a da pri tomu ne diramo plaće i mirovine“, kazao je i naglasio kako su u zadnje tri godine ulaganja u Hrvatskoj smanjena za čak 27 posto.

Dragan Kovačević je istaknuo kako će prva zadaća vlade Kukuriku koalicije, pobijedi li na izborima, biti „spriječiti na sve moguće načine sniženje kreditnog rejtinga Hrvatske“. „Pad kreditnog rejtinga doveo bi Hrvatsku u vrlo osjetljiv položaj, jer bi to povećalo kamate i otežalo zaduživanje u inozemstvu“, ustvrdio je.

Naglasio je kako sada u hrvatskom bankovnom sustavu postoji „20 milijarda kuna viška, a gospodarstvenici ne mogu dobiti zajmove“.

„Ako bi tih 20 milijarda banke usmjerile u gospodarstvo, to bi bila velika prilika za oporavak gospodartsva“, kazao je Kovačević.

Također je istaknuo kako će se u Hrvatskoj morati postići dogovor za što su koje iustanove zadužene. „Ne može u ovoj državi državno odvjetništvo voditi ekonomiju - sve je iskriminilizirano te ćemo se morati dogovoriti što je čiji posao“, dodao je.

Predsjednik dalmatinskog HUP-a Hrvoje Marušić je izvijestio kako je HUP pozvao sve stranke, koalicije i neovisne kandidate da predstave gospodarske programe, ali su se osim Kukuriku koalicije odazvali još samo HDZ i HSLS, kojima će također to biti omogućeno.

Vezane vijesti

Jesenski paket reformi

Jesenski paket reformi

Kratkoročno. Ta riječ ponajbolje bi opisala većinu dosadašnjih poteza Kukuriku koalicije u prvih pola godine vladavine. Kroz nove porezne sustave i… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 04.11.11. 19:09

Ispravak nije antipoduzetnička nego državno bankrotorska. Što za posljedicu stvara antipoduzetničku klimu.
sites.google.com/site/financijskisustav/izbori-2011


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika