03.11.2011. / 16:52

Autor: Hina

Izlazak iz eurozone nije moguć bez izlaska iz EU-a

Izlazak iz eurozone, po sadašnjim odredbama Ugovora, nije moguć bez izlaska iz Europske unije, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Europske komisije Karolina Kottova.

Tko jednom uđe, ne izlazi lakoTko jednom uđe, ne izlazi lakoIzlazak iz eurozone, po sadašnjim odredbama Ugovora, nije moguć bez izlaska iz Europske unije, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Europske komisije Karolina Kottova.

"Ugovor ne predviđa mogućnost izlaska iz eurozone bez izlaska iz Europske unije. Takvo je trenutačno stanje", izjavila je glasnogovornica Kottova.

Pitanje izlaska iz eurozone pojavilo se nakon što je Grčka objavila da će organizirati referendum o najnovijem paketu pomoći koji je teškom mukom dogovoren na summitu eurozone 26. i 27. listopada.

U Europskoj komisiji u četvtrak nisu htjeli govoriti o konkretnim pojedinostima o slučaju Grčke, ističući da se o tome upravo vode razgovori u Cannesu, gdje se održava summit skupine G20, koja okuplja najveća svjetska gospodarstva.

"Mjesto Grčke je u eurozoni i zaključeni su sporazumi kako bi tamo i dalje bila", rekla je Kottova, dodajući da se u Cannesu "održavaju razgovori na najvišoj razini".

Lisabonski ugovor, koji je stupio na snagu krajem 2009. godine, predviđa mogućnost izlaska iz Europske unije, dok se izlazak iz eurozone ne spominje.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika