03.11.2011. / 22:41

Autor: Hina

EU: Grčka se mora držati odobrenih mjera pomoći

Grčka se "mora držati mjera europske pomoći" odobrenih koncem listopada, istaknuli su u četvrtak u zajedničkom priopćenju predsjednici Europske komisije i Europske unije Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy.

Herman van Rompuy i Jose-Manuel BarrosoHerman van Rompuy i Jose-Manuel BarrosoGrčka se "mora držati mjera europske pomoći" odobrenih koncem listopada, istaknuli su u četvrtak u zajedničkom priopćenju predsjednici Europske komisije i Europske unije Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy.

Dvojica čelnika su ujedno rekla kako žele da "Grčka ostane u eurozoni".

"Eurozona je spremna da i dalje pomaže Grčkoj, ali se Grčka mora držati svih mjera odobrenih 26. i 27. listopada, napose primjene programa koji su pripremili EU i Međunarodni monetarni fond", kažu u tom tekstu Van Rompuy i Barroso. "To mora biti jasno. Želimo da Grčka ostane u euru", opetovali su.

"S obzirom na teško političko i socijalno stanje u zemlji, važno je političko i nacionalno jedinstvo u Grčkoj kako bi se grčkom narodu pružila nada u bolju budućnost. Imamo povjerenja u osjećaj odgovornosti" različitih strana u Grčkoj. "Puna provedba mjera od 26. i 27. listopada i potpora G20 pomoći će nam da prevladamo sadašnju krizu", ocijenila su dvojica europskih čelnika.

Paket pomoći Grčkoj odobren koncem listopada omogućio je bitno smanjenje duga te zemlje. No odluka Atene da o tome odlučuju građani na referendumu izazvala je duboku krizu povjerenja tržišta u sposobnost Grčke i eurozone da riješe krizu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u četvrtak u Cannesu da od Grčke očekuje djela, a ne riječi, nakon izjava grčkog premijera Georgija Papandreua da će možda odustati od spornog referenduma.

"Za nas su važna djela", rekla je novinarima u prigodi održavanja summita G20.

"Važno je da se brzo kaže 'da' odlukama od 27. listopada", dodala je.

Atena je u ponedjeljak navečer izazvala buru najavom da će taj plan dati na visokorizičan referendum. No Papandreu je, pod međunarodnim pritiskom, u četvrtak izjavio da referendum nije "sam sebi svrhom", natuknuvši da bi mogao od njega odustati ako oporba podupre europski plan.

"Ono što smo rekli jučer, još vrijedi: šesta rata zajma neće se isplatiti Grčkoj ako ona ne prihvati" europski plan, upozorila je Merkel.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
25/12/09

trta333, 04.11.11. 08:55

E to ti je kad udješ u stroj.Ne možeš ni da udahneš vazduha,kad ti hoćeš,nego kad ti veliki otvore ventil.E Grci,braćo.šta napraviše od vas.Od istorije kulture i hrabrosti,oni napraviše podanike i nemoćnike,pa vas razbacuju po cijelom svijetu,da bi vam oduzeli tu prekrasnu obalu,ostrva i more.Zar nas u Hrvatskoj ne čeka isti scenario.Prezaduženost,pomoć u premoščavanju i onda smrtna presuda.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika