04.11.2011. / 10:22

Autor: Anamarija Kronast

Buće: ukusne, dijetalne, ljekovite

Ne debljaju jer sadrže više od 90% vode i malo masnoća, od njih se spremaju juhe, variva, složenci i kolači, ali i kompoti i marmelade, sadrže obilje vitamina A, C, E i folne kiseline te minerala i elemenata u tragovima

Buće snižavaju kolesterolBuće snižavaju kolesterolJedan od simbola jeseni su bundeve, male, velike, žute, zelene, narančaste, okrugle, duguljaste ili trbušaste. Buće su ukusne i dijetne jer sadrže više od 90% vode i malo masnoća. Od njih se spremaju juhe, variva, složenci i kolači, ali i kompoti i marmelade. Koštice bundeve su kao stvorene za grickanje, a ulje se koristi za spremanje salata. Jušna žlica drobljenih, ekološki uzgojenih koštica bundeve dnevno kroz duže razdoblje ima preventivni učinak na funkcije mokraćnih organa i prostate.

Ta hranjiva i zdrava namirnica svoje porijeklo vuče iz Afrike i Sjeverne Amerike, a zbog svoje čvrste kore u starom su se Egiptu te antičkoj Grčkoj i Rimu sušile na suncu i koristile kao zdjele, tanjuri i plitice. Buće su u Europu, kao i mnoge druge biljke, dospjele morskim putem, zahvaljujući Kolumbu, nakon otkrića Amerike 1492. godine, a danas je poznato oko 800 različitih vrsta bundeva.

Protiv akni i upala

Bundeve sadrže obilje vitamina A, C, E i folne kiseline te minerala i elemenata u tragovima poput kalija, kalcija, selena i fosfora, a ulje dobiveno od koštica bundeve posebno je dragocjeno jer sadrži vrijedne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate te vitamine A, B1, B2, B6, C i D. Ljekovitost bundeve poznata je od pamtivjeka, pa se ta namirnica i njeni pripravci, osim za prehranu, odavna koriste u narodnoj medicini i kozmetici. Prehrana temeljena na buči i sastojcima dobivenim od nje ima blagotvoran utjecaj na ljudski organizam: regulira rad žlijezda lojnica, smiruje upaljenu kožu lica, akne i mitesere.

Zahvaljujući obilju vitamina A, koji se u bundevi nalazi u obliku beta-karotena, potiče izmjenu tvari u koži, a ekstrakti buće nalaze se u mnogim kozmetičkim linijama za njegu problematične mladenačke te općenito nečiste i masne kože. Bundeva sadrži i obilje ostalih antioksidansa, vitamina C i E, nekoliko važnih aminokiselina i minerala, a posebno kalij i cink koji svi zajedno imaju presudnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i u podizanju cjelokupnog imuniteta organizma.

Stoga ljekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija, što je posebno važno u jesenskom i zimskom razdoblju. Odlična je za prvenciju artritisa te oboljenja srca i krvotoka, a ulje od koštica bundeve posebno je blagotvorno jer sadrži vrijedne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate te mnoge vitamine npr. A, B1, B2, B6, C i D.

Vezane vijesti

Zeleni čaj pridonosi smanjenju lošeg kolesterola

Zeleni čaj pridonosi smanjenju lošeg kolesterola

Zeleni čaj kojeg se pije u obliku pića ili kapsula sa jednim od najvažnijih sastojaka toga čaja - katehinima mogao bi pridonijeti smanjivanju lošeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika