04.11.2011. / 12:57

Autor: Nacional.hr

Predizborna anketa

Istraga i blokada uvod u HDZ-ov potop

Z. Milanović je dvostruko poželjniji kandidat za premijera od J. Kosor uz sve jasnije povećanje preferencija izbora i smanjenja izbora aktualne premijerke

Jadranka KosorJadranka KosorRedovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazuje da je pokretanje istrage protiv HDZ-a i blokada imovine nanijelo novu štetu preferenciji ove stranke, te dodatno umanjilo izborne izglede vodeće stranke vladajuće koalicije. Vidljivi ljetni trend oporavka HDZ-a zaustavljen je svjedočenjem bivše stranačke blagajnice, a svojevrsni čavao u izborni lijes HDZ-a zabio je DORH s pokretanjem istrage protiv stranke i blokadom imovine.

Lijeva koalicija okupljena oko SDP-a bilježi izbor od 37,2% prema prošlomjesečnih 36,7%, što predstavlja blagi porast podrške Kukuriku kolicije. Stožerna stranka sadašnje aktualne vlasti - HDZ - bilježi izbor od 18,3%, što je za 0,7 postotnih poena slabiji rezultat prema onom zabilježenom prije mjesec dana. Hrvatski laburisti su, uz HDZ i Kukuriku koaliciju, jedina lista koja prelazi izborni prag. HSP se i ovaj mjesec zadržao na sličnom rezultatu kao i prošli mjesec (3,9%), dok se druga stranka vladajuće koalicije HSS sa sadašnjih 3,6% na nacionalnoj razini djelomično udaljio od izbornog praga. HSLS se drži iznad tri posto (3,1%), dok je vrlo sličan rezultat zabilježila i Zajednička lista Ljube Jurčića, Bloka umirovljenici zajedno i PGS-a (3%). U ovom trenutku još samo HDSSB bilježi nešto viši rezultat (2,5%), dok ostale liste imaju potporu ispod 2%. Još je uvijek vrlo visoki udio naših građana/ki koji ne znaju za koga će glasati (18%).

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 43,4% izbora najpozitivniji je političar u zemlji. Na drugom mjestu doživljaja pozitivnih političkih osoba nalazi se i dalje guverner Rohatinski koji je najpozitivniji za 8,1% građana, dok mu se približava lider lijeve koalicije - Zoran Milanović - koji je na trećem mjestu s izborom od 7,5%. Jadranka Kosor je četvrta s izborom od 6,3%. Među deset najpozitivnijih doživljaja političara još su Dragutin Lesar, Ljubo Jurčić, Vesna Pusić, Radimir Čačić, Dražen Budiša i Darinko Kosor.

Redoslijed na vrhu pozitivnog doživljaja potvrđuju i rezultati istraživanja koji se odnose na pojedinačne percepcije vodećih političara u zemlji. Tako je predsjednik Josipović pozitivan za 85,7% građana, a negativan za 8,6%. Jadranka Kosor je pozitivna za 25,2% građana, dok je za njih 65,3% negativna. Aktualna je premijerka u ukupnom doživljaju negativna za 40,1 postotnih poena. Zoran Milanović je pozitivan za 52,8% ispitanika, a negativan za 33%. Prvak opozicije je u ukupnom doživljaju pozitivan 19,7 postotnih poena.

Sanader je na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara i dalje na vrhu ali se stanjila prednost pred njegovom nekadašnjom zamjenicom koja je značajno podigla negativni rejting u posljednjih dva mjeseca. Tako je početkom studenog Sanader najnegativniji političar za 24,9% ispitanika. Na drugom je mjestu premijerka Kosor s negativnim doživljajem od 22,2%. Na trećem je mjestu negativnog doživljaja Vladimir Šeks s izborom od 13,1%.

„Svi političari" su negativni izbor 10,5% ispitanika. Slijedi čelnik vodeće oporbene stranke Zoran Milanović s izborom od 6,1%. Među deset političara s doživljajem najnegativnijeg u zemlji još su: Radimir Čačić (4,4%), Darko Milinović (1,3%), Stjepan Mesić (0,9%), Luka Bebić (0,8%), Andrija Hebrang (0,7%).

Tri su teme odnosno događaja skupila tri četvrtine svih izbora za najznačajniji događaj proteklog mjeseca: pokretanje istrage protiv HDZ-a i blokada imovine stranke (35%), gospodarska kriza u zemlji (22,5%) i početak suđenja Ivi Sanaderu (16,2%).

Vlada RH za svoj rad u ovomjesečnom istraživanju bilježi potporu kod 19,6 građana, dok je 69,6% ne podržava. Radi usporedbe, podaci iz studenoga 2007. godine pokazuju da je tadašnja vlada bilježila podršku za svoju politiku u visini od 40,3% i protivljenje od 45,4%. Niska razina potpore politici Vlade Jadranke Kosor početkom studenoga ove godine vidljiva je i iz vrlo slabe ocjene njezinoga rada (svega 2,09). Prije četiri godine u istom mjesecu tadašnja je Vlada dobila 2,87. Što se tiče ovogodišnjih ocjena u studenom najbolju ocjenu Vlada bilježi među biračima HDZ-a (3,51), dok birači najvažnijeg koalicijskog partnera, HSS-a Vladi daju svega 2,25. Najslabiju ocjenu Vlada za svoj rad bilježi među glasačima opozicijskih stranaka (SDP 1,71; Laburisti 1,72; Ladonja i IDS 1,83; HNS 1,89).

Zanimljivi su i rezultati o preferencijama kandidata za premijera i to među čelnim ljudima dviju velikih koalicija koji su i najizgledniji kandidati za prvog stanara Markovog trga. U ovomjesečnom je mjerenju Zoran Milanović zabilježio više nego dvostruko češći izbor od svoje protukandidatkinje. Nakon prošlomjesečnih 47,9% čelnik lijeve koalicije u ovomjesečnom je istraživanju izbor u 51,1% slučajeva, dok se izbor sadašnje premijerke zaustavio na 21,8%. Da su oboje loši kandidati smatra 21,5% ispitanika.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika