04.11.2011. / 17:44

Autor: Hina

Van Rompuy: G20 će izdvajati više za MMF

G20, skupina najbogatijih zemalja svijeta, pristat će na povećanje sredstava Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) zbog krize, i to "brzo bude li trebalo", rekao je u petak predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy u prigodi summita u Cannesu, u Francuskoj.

Herman van RompuyHerman van RompuyG20, skupina najbogatijih zemalja svijeta, pristat će na povećanje sredstava Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) zbog krize, i to "brzo bude li trebalo", rekao je u petak predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy u prigodi summita u Cannesu, u Francuskoj.

"G20 je spreman (...) odobriti dodatne resurse za MMF i brzo ih osigurati bude li potrebno", rekao je novinarima pretkraj skupa.

Ministri financija najrazvijenih zemalja i zemalja u razvoju koje bilježe brz gospodarski rast utvrdit će tri "konkretne mogućnosti" do "idućeg susreta", kazao je Van Rompuy.

"Stanoviti broj zemalja potvrdilo je spremnost da sudjeluje u tome povećanju", ustvrdio je predsjednik EU-a, ne imenujući te zemlje.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je na istoj tiskovnoj konferenciji da to povećanje sredstava fonda nije namijenjeno samo zemljama eurozone, već i svima kojima bi taj novac zatrebao.

Sjedinjene Države usprotivile su se povećanju stalnih sredstava MMF-a, pa se G20 odlučio za pojedinačno izdvajanje na dobrovoljnoj bazi.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika