05.11.2011. / 09:30

Autor: Hina

Josipović: EU ne bi smjela Turskoj stavljati nove prepreke

Europska unija ne bi smjela Turskoj stavljati nove prepreke na putu prema članstvu, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu što ga je dao turskim medijima.

Ivo JosipovićIvo JosipovićEuropska unija ne bi smjela Turskoj stavljati nove prepreke na putu prema članstvu, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu što ga je dao turskim medijima.

Na online stranici lista Today's Zaman, jednoga od dva turska dnevnika na engleskome, Josipović u intervjuu objavljenom u petak kaže kako je svjestan nelagode što je Turska osjeća zbog hrvatskoga bržeg približavanja, ali da je i Hrvatska bila izložena nekim nepravednim postupcima.

"Mi u Hrvatskoj znamo da neke zemlje koje su ranije ušle u EU nisu morale odgovoriti na neka od pitanja na koja smo mi morali odgovoriti", rekao je, ali i upozorio na velike razlike između Hrvatske i Turske. "Turska je velika zemlja. Velika je i po broju stanovnika i u ostalim aspektima, pa je EU oprezan".

Josipović se slaže sa sve raširenijim mišljenjem da EU danas ima snažnije razloge da primi Tursku nego 2005. "Osampostotni rast pokazuje snagu turskoga gospodarstva", rekao je on. Hrvatska podupire članstvo Turske u EU-u ispuni li kriterije. " Ali ne bi u tome procesu trebalo biti novih uvjeta", rekao je Josipović.

Josipović je u razgovoru o turskoj ulozi na Balkanu spomenuo svoj govor u parlamentu u Sarajevu, u kojem je priznao prošle pogreške hrvatske politike u vezi s Bosnom i Hercegovinom. "Hrvati u Bosni i Hercegovini morali bi početi Sarajevo gledati kao svoj glavni grad", rekao je.

Turska je važna za Hrvatsku, rekao je, i naglasio tursku potporu u Domovinskome ratu, te potrebu jačanja gospodarskih veza.

"Gospodarski odnosi nisu na željenoj razini. Hrvatska tu mora više učiniti. Hrvatska još nije uvidjela pun turski potencijal", rekao je i dodao kako će vlada koja će biti sastavljena nakon izbora 4. prosinca imati bolju priliku da se s time upozna. "Pozitivne reakcije dolaze od turskih poslovnih ljudi koji žele ulagati. Nadam se da će ti poslovi dobiti priliku kad se sastavi nova vlada", rekao je Josipović.

S turskim je novinarima govorio i o ksenofobiji i islamofobiji u Europi. "Opasne su sve vrste mržnje i neprijateljstava, bez obzira na to prema kojoj religiji ili skupini bile usmjerene", rekao je Josipović.

Budući da će hrvatska i turska nogometna reprezentacija uskoro igrati u dodatnim kvalifikacijama za europsko prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini, Josipović se prisjetio kako je kao mladić igrao nogomet, ali da je morao birati između nogometa i glazbe pa je izabrao glazbu "koju je više volio i nikad nije požalio".

"Kao što bi i turski predsjednik (Abdullah Guel) želio da njegova zemlja pobijedi, tako bih i ja, naravno, želio da pobijedi Hrvatska. Ali na kraju će pobijediti bolji. Vjerujem da će to biti dobra utakmica. Mi ovaj put želimo pobijediti", rekao je.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 05.11.11. 10:34

EU, tj. Merkelica i Sarkozy su najveci financijski ulagaci pa s time mogu kisiti i oblaciti svidjalo se to ili NE kome ! Zasto Josipovic kao Predsjednik RH unaprijed komentira buduce moguce odluke EU u ovojm slucaju prema Turskoj! Doslo je vrijeme da se uvede red na "laksistickom prosirenju" nastlom tamo od 2004 jer uvidjeli su skoro svi u evropi da EU srlja u propast! Dodajmo krizu u eurozoni gdje se na isti nacin primalo svakoga bez velikog gledanja a koja ce se sve vise produbljavati. Tamo do srpnja 2013 se svasta moze dogoditi pa pitam ja naseg Predsjednika, dali ce dalje inzistirati da nam je cilj bilo kakva pa i za nas nekorisna EU?


registracija
23/9/11

Ceraria, 05.11.11. 11:14

Josipovic je ili neinformiran ili kratkovidan ili naivan
ili glup. Jer da nije tako vidio bi da nama od EU koristi nema.


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.11.11. 14:14

Londonski trbuhozborac...

Ovim jasno pokazuje čiju politiku provodi i kad je Hrvatska u pitanju!

Žalosno!


registracija
29/11/09

Ivis, 05.11.11. 16:06

Sto je gospodine predsjdnice? Znate li Vi iti malo povijest? Obitelj Sarkozi, dobili su plemstvo, jer su se borili protiv Turaka kroz stotine godina. Austrija je tu takodjer. Svakoga dana, turska policija polomi ruke i lopatice na desetine, (Kurdima). Sto nisu primili Hrvatsku, prije 20 godina? Ovo je teski i nepromisljeni ispad. Komu to treba? Hrvatskoj zasigurno NE!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika