Objavljeno u Nacionalu br. 380, 2002-02-25

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI - Ivan Starčević

Aleksandar Stanković bio je jako bolestan

Kad je prigodom gostovanja besmrtne Vedrane Rudan u pidžami, viklerima i modricama, voditelj na kraju skinuo crnu košulju i ostao samo u bijeloj majici kratkih rukava na kojoj je pisalo «nitko ne zna da sam lezbijka», znalo se da će biti nevolje. I eto, prehladio se

DOBRO JUTRO, HRVATSKA
Srijeda, HRT 1, 7.00
Vijenac
Javlja nam se da je u obnovljenom šibenskom kazalištu održana prva promocija knjige: Arsen Dedić i njegov «Hladni rat» predstavljeni su šibenskoj publici i onom dijelu hrvatske javnosti (oko 13 posto) koji je i jutros gledao Dobro jutro Hrvatsku. Je li «Hladni rat» trebao biti i u «Dnevniku»? Zašto, pa to je samo zbirka pjesama anonimnog autora.

DNEVNIK
Srijeda, HRT 1, 19.30
vijenac
Udarna, prva vijest: koze u Ljubotiću kod Starigrada (?) pozitivne na Q groznicu. Koliko je tu mistike: ljubotić, starigrad, kju-groznica, nitko ne zna što je to i gdje je to, ali kad tako počinje Dnevnik, sigurno je riječ o početku nezaustavljive epidemije, nekakve nove variole vere koja će zgromiti hrvatske koze i muškarce građevinarce. Odmah iza prapočetka nacionalne katastrofe je «Mesić završio trodnevni privatan posjet Rusiji». Stavljanjem Mesića i njegovih ruskih pustolovina odmah uz ljubotićke koze počela je zanimljiva veza koja se održala do petka.
U petak je u Dnevniku par zadnji put viđen zajedno. Negdje oko devete im minute, najprije su gospon precednik bili u zagrebačkoj vojarni koja se zove kao i tvornica baterija, a odmah iza njega javljene su nove pojedinosti o, zar ste sumnjali, kozama ljubotićkim. Od petka su Mesić i koze nestali iz žarišta (to je ono što seljaci zovu «žiža») medijske pozornosti, zamijenilo ih je lansiranje operacije «Sada i odmah», koje je počelo u četvrtak (dan potpisa molbice) i nastavljeno u petak, na dan odnošenja molbice u Atenu. Čim je taj dopis kojim RH traži članstvo u Europskoj uniji predan u prave ruke, istog je časa u drugi plan gurnuta sitnica o 83 (LXXXIII) nova zakona koje Sabor mora donijeti i počelo se, u ime nestrpljive nacije, pitati o bitnom: kada ćemo dobiti odgovor na molbicu.
U svega dva dana, četvrtak i petak, bili smo svjedoci rekordnog porasta hrvatskih izgleda. Najprije nam je neodgovorno spadalo Neven Mimica (inače naš najbolji pregovarač i ministar za europske integracije) rekao da odgovora ne će biti prije novih izbora, a isto je u Dnevniku, iz svojih neslužbenih izvora, iščeprkala neozbiljna novinarka Morana Kasapović, izvjestiteljica iz Atene. Onda se toj istoj Morani u specijalnoj emisiji «Dnevnik plus» u petak (kao da već i sam Dnevnik nije dovoljno odvratan) ukazao hrvatski predsjednik vlade i priopćio da mu je njegov grčki kolega rekao kako će Hrvatska dobiti odgovor već u travnju o.g. Iako bi jedini, logičan, pravedan i zanimljiv datum bio sada i odmah, našem proljećaru Račanu mora se priznati da zna smiriti naciju.

BRISANI PROSTOR
Četvrtak, HRT 1, 21.09
vijenac
Eto, Hrvatska televizija već ima čak dva priloga u kojima se na Ameriku ne gleda kao na dragog Boga koji će svijet spasiti od Iraka i uopće svih modernih zala. Nakon nedavne odlične stvari u vanjskopolitičkom «Internacionalu», gdje se o napadu na Irak govori kao o planiranom američkom grabežu iračke nafte, večeras se priključila Brankica Šeparović izvješćem o najljepšem od svih mora kao američkom zahodu. Fekalije i ini otpad s američkog nosača aviona istovarivani su u posebno plovilo toliko šlampavo da ih je vjetar iz slovenskog nosio u hrvatsko more. Pita se gđa Šeparović (a odgovor zna samo vjetar) hoće li hrvatsko sudjelovanje u američkoj vojnoj akciji ostati na ovoj razini (pasivnog primanja vojničkog izmeta), što je s njene strane čista demistifikacija. Budući da je u našem najglupljem i najpodmitljivijem mediju (Hrvatskoj televiziji) američki vojnik štovan kao anđeosko biće, stvarno je bezobrazno da nam nekakva Šeparovićka podmeće da ti opnokrilci ne mogu, kao da su ljudi, funkcionirati bez čučavca.

GLAMOUR CAFE
Subota, HRT 1, 22.00
Kaktus
Siroti Svilanček, kad već nije imao ni petlje ni novinarskog nerva da u svojoj emisiji suoči izazivačicu (svakih 15 min premlaćivanu ženu Vedranu Rudan) i svoju prepametno dekoltiranu Josipu Pavičić, promumljao je na kraju emisije nešto o zlobnicama koje misle da lijepa žena može biti samo lijepa.
Jedino oni koji su prije šest dana gledali i umnožavali «Nedjeljom u dva» mogli su pogoditi da je to nešto na račun gospođe Vedrane koja je kod Stankovića spomenula «Glamour» i Pavičićku. Objektivno gledano, Svilan je u pravu kad ne spominje ni Vedranu Rudan ni Stankovićevu epohalnu «Nedjelju u dva». Čemu da on radi na podizanju temperature oko tuđe emisije, kad je sam autor Stanković, umjesto toj svojoj emisiji, digao temperaturicu sebi i otišao mami pod dekicu.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
Četiri kaktusa
Kad je prošle nedjelje, prigodom gostovanja besmrtne Vedrane Rudan u pidžami, viklerima i modricama, voditelj na kraju skinuo crnu košulju (obzirno zakopčanu da se ne vide mišići) i ostao samo u bijeloj majici kratkih rukava na kojoj je pisalo «nitko ne zna da sam lezbijka», znalo se da će biti nevolje. I eto, opet smo u pravu mi iz Nacionala, prvo je što pada na pamet prosječnom gledatelju u trenutku kad mu se tjedan dana kasnije s ekrana obraća Hloverka Novak Srzić koja će voditi emisiju, jer je Stanković dobio virozu.
Dečec se prehladio vodeći emisiju samo u donjem vešu i što da se radi kad u tako snažno avangardnom tijelu čuči konvencionalna muška duša: pola dijete a pola hipohondar. Samo si takav križanac, na najglupljem i najkorumpiranijem mediju u Hrvata, može dopustiti tako blesav potez: razboliti se na dan današnji na način naših starih (samoupravljača) koji su to činili kad bi trebalo betonirati deku na vikendici. Odrastao čovjek, k tome i proglašeni bilder, boksač i pjesnik, ne može imati takvu virozicu koja bi ga onemogućila u jednosatnom pojavljivanju na poslu, nedjeljom od 14 do 15 h. Odrasla televizija, a ne naše 47-godišnje mladunče (HRT), ni trenutka ne bi oklijevala nego bi dječaka Stankovića, koji prijavljuje bolovanje u trenutku kad mu je emisija u usponu, udarcem nogom u trticu potjerala na posao. Ne žurite, nisu stvari bile tako jednostavne.
Vjerovali vi ili ne, crnokošuljaš Stanković je, po vlastitim riječima, već u utorak i srijedu osjetio da ga pomalo hvata ono što je Hloverka u nedjelju iz njegova stolca i njegove emisije opisala kao «jednu sasvim prozaičnu virozu». Nakon zlogukog utorka i srijede naš se odvažni mladić odmah u četvrtak, smionošću dostojnom Šenoina pera, javio šefu svojeg odjela Goranu Miliću na prijavak i raportirao da ne će biti u stanju voditi vlastitu emisiju u nedjelju, jer tko zna kako će se opaka bolest dalje razvijati, možda ishod bude fatalan. Nakon izvješća o temperaturi (+39) primarius Milić odobrio je bolovanje i počeo tražiti zamjenskog voditelja i goste, pa smo ih i dobili, što uostalom i zaslužujemo za svoje 53 kune mjesečne pretplate.
Iz svojih unutarnjih rezervi Televizija je iznjedrila gosta (nekakvog Gredelja) koji je kao višegodišnji predsjednik nekakve sudačke udrugice mljeo stvari koje smo već tisuću puta od njega čuli. Vrlo inventivan urednički potez: Dnevnik je već danima pun Iraka, a u političkoj emisiji nastupa nekakav klon, jer teško je vjerovati da je ovaj čovjek stvarno osoba za koju se izdaje. Ono što je lakše povjerovati jest to da se voditelj Stanković toliko preplašio vlastitog uspjeha da je naglo otperjao među umišljene bolesnike.
No ne budimo zlobni i ostanimo kod vjerodostojne verzije o skidanju crne košulje kao uzroku svega. Tim više što je jedan zagrebački dnevnik («Vjesnik») u petak javio da je Stanković skinuo sako, pa je naša povijesna obveza da svjedočimo o košulji. Iz istog plodnog pera i istih novina u nedjelju saznajemo da je nekakav ishlapjeli sijedi starčić, ispod čije slike piše «Mirko Galić», još u vremenu jednopartijskog sustava i komunizma pokretao «Danas». Budući da je tvrdnja o «Danasu» još jedna drska laž sirotog i neodgojenog malog Duvanovića, sigurni smo da će budući povjesničar, kad se bude našao u dilemi košulja ili sako, sigurno presuditi u korist košulje crne.

PO URE TORTURE
Nedjelja, HRT 2, 22.05
Četiri vijenca
Već drugu nedjelju za redom je «Po ure torture» smiješno od početka do kraja, što je rezultat vrijedan svake pažnje i divljenja, koji pomalo prerastaju i u obožavanje, pa već ima ljudi, na primjer vi, koji čak znaju kako se koja od dvije voditeljice zove.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika