06.11.2011. / 14:11

Autor: Hina

Iran unaprijed odbacuje optužbe IAEA-e

Iran unaprijed obacuje optužbe iz izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu koji se treba objaviti ovih dana, jer se temelje na "krivotvorenim dokumentima", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, a prenose mediji u nedjelju.

Yukiya AmanoYukiya AmanoIran unaprijed obacuje optužbe iz izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu koji se treba objaviti ovih dana, jer se temelje na "krivotvorenim dokumentima", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, a prenose mediji u nedjelju.

Izvješće koje se treba objaviti u utorak ili u srijedu, Izrael bi mogao iskoristiti za preventivan vojni napad na Iran, po pisanju izraelskih glasila koja proteklih dana spekuliraju o mogućnosti zračnog napada na iranska nuklearna postrojenja.

U izvješću koje će IAEA podnijeti svojim članicama navode se nove indicije o naporima Irana da proizvede nuklearne bojne glave i rakete kadre da ih nose, kažu diplomati u UN-ovoj agenciji.

"Držimo da su ti dokumenti krivotvoreni i više puta smo rekli da su neutemeljeni", rekao je Salehi prilikom susreta s kolegom iz Burundija, a prenosi agencija Isna.

"No ako ih (IAEA) želi koristiti, spremni smo sučeliti se s time jednom zauvijek", dodao je Salehi.

Izraelski predsjednik Shimon Peres upozorio je u subotu navečer da je napad Izraela na Iran "sve izgledniji", a šef izraelske diplomacije Avigdor Liebermann ocijenio je da će izvješće IAEA-e "svakako" dokazati vojne ciljeve iranskog nuklearnog programa.

Teheran je od početka odlučno odbacivao sve optužbe međunarodne zajednice da želi proizvesti atomsko oružje, zbog čega su mu uvedene oštre gospodarske i političke sankcije.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika