Objavljeno u Nacionalu br. 834, 2011-11-08

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

'Peti dan' gleda isto toliko ljudi

Gleda ga jedan bračni par, mama Srećka Horvata, pas voditeljice Ankice Čakardić i njena mačka kad na trenutak otvori snene okice (mamu, psa i pospanu mačku sam izmislio)

Ivan StarčevićIvan StarčevićOTVORENO

Srijeda, HRT 1, 22.18

S malim zakašnjenjem od svega 66 godina uhitilo dugovječnog g. Boljkovca (91) zbog opravdane sumnje u zločin nad civilnim stanovništvom, pa se o tome moralo vrlo ozbiljno razgovarati. Opće veselje zavladalo je u studiju tek u zadnjoj trećini emisije, tj. utakmice naših i vaših, kad je neopažena prošla tvrdnja da smo u bivšoj jugo-federaciji bili pod staljinizmom samo do 1948. godine. Svima je laknulo. Najvidljivije su se opustili g. odvjetnik (Boljkovčev) Anto Nobilo i publicist Slavko Goldstein, koji su vidljivo patili kad je g. Milan Ivkošić zborio koju oštru o Titovoj diktaturi. A i sam govornik Ivkošić prvi je popustio i počeo se tobože žaliti na novine koje dnevno počinju s velikim vijestima o uhićenjima i o odvjetnicima uhićenih, pazite sad: Nobilo je postao popularniji od Severine. Ma nisam, ovaj će na to. Tu su se usta g. odvjetnika oduševljeno razvukla u nekoliko jezivo širokih osmijeha, raspoređenih ravnomjerno do kraja emisije. Ne zna se što je bilo uspjelije: duhovitost g. Ivkošića ili skromnost g. Nobila.


PETI DAN

Petak, HRT 1, 23.35

Postoji teorija da “Peti dan” gleda isto toliko ljudi: moja žena, ja, mama Srećka Horvata, pas voditeljice Ankice Čakardić i njena mačka kad na trenutak otvori snene okice. Dobro ste pročitali i točno zaključili da mi je već poslije dvoje nabrojenih ponestalo gledatelja, pa sam morao izmisliti mamu g. Horvata, voditeljičina psa i mačku. Nadam se da mi nitko od ovo troje ne će ozbiljnije zamjeriti. Znate i sami da bih se najviše bojao psa. Mama mi je trebala za dojam da je i ona zaspala pošto se Srećko Horvat opet odao pričanju viceva, ovaj put o govnu i hotelijeru. A voditeljica Ankica je dobra, opet nas je razonodila svojom usplahirenošću. I večeras se jako uzrujala nad činjenicom da netko napada komunizam, npr. g. Milan Ivkošić. On je u srijedu u “Otvorenom” ponovio ono što je ove godine napisao u Večernjaku. Proglasio je “Komunistički manifest” terorističkim projektom koji ukida obitelj, religiju i znamo što sve već, živi se još sjećaju. Ona je to proglasila suludom razinom. Nakon toga zaspao je i pas.

NEDJELJOM U DVA

Nedjelja, HRT 1, 14.00

Još malo pa će proći i izbori. Drage gledateljice i gledatelji, treba samo izdržati do nekog datuma u prosincu, a onda će u “Nedjelju u dva” opet zalutati i netko tko nije političar. Danas je političar od glave do pete bio liječnik/kirurg, predsjednik jedne slavonske stranke koji kaže da još uvijek, nekoliko puta mjesečno, dežura u osječkoj bolnici. Čast liječničkim sposobnostima svih naših liječnika koji su postali političari, ali možda bi ipak bilo dobro da Hrvatska liječnička komora preporuči članovima da se ne bave politikom. Svi se mi bojimo doktora, a sad se taj strah može pojačati sumnjom pacijenta u dobre namjere političara. Dođeš kod dr. Hebranga, a on te ozrači, dođeš kod dr. Šišljagića koji u rukama ima skalpel. Iz iskustva znamo da je najljepše pričati o politici kod onih liječnika koji nikad nisu bili političari. Takvima rado dopuštamo da nas režu i zrače.

RED CARPET

Nedjelja, Nova TV, 22.30

Čak dvije gledljive stvari: standardno visok (1,92) i duhovit Boris Banović i hrpetina pozitivnih informacija o novom filmu beogradskog režisera Srđana Dragojevića, zvanog genije (na temelju filmova "Rane", "Mi nismo anđeli", "Lijepa sela lijepo gore"). Film se zove “Parada”, prema istoimenom gay (is OK) zbivanju u Beogradu, Makedoniji i Hrvatskoj. Lukavo su nam pokazane neke scene, tj. kadrovi, npr. Kojo, iz prijašnjih Dragojevićevih filmova, a onda i prizori iz “Parade”. Nije bilo razlike u kvaliteti, pa zato željno očekujemo premijeru u Zagrebu, jer ono što nam je pokazano podsjeća na umjetnikove najbolje radove. O “Paradi” su govorili glumci Goran Jevtić, Goran Navojec, Mladen Andrijević i Dejan Aćimović. U njoj se grle najžešći homofobi, što srpski što hrvatski, a više od sto uspješnih tvrtki odbilo ga je novčano potpomoći, jer nisu htjele da ih se dovede “u vezu s pederskom tematikom”.

DOBRO JUTRO, HRVATSKA

Ponedjeljak, HRT 1, 7.00

Kolumbo je na današnji dan 1504. godine donio u Španjolsku ono iz čega raste čokolada. U povodu obljetnice pojave sjemena kakaovca u Europi gledali smo reportažu iz hrvatske slastičarnice koja nudi isključivo kolače od čokolade. Govorila je vlasnica čokoladarnice gđa. Tanja Porobić i njena čuvena slastičarka gđa. Nikolina Domitrović, a tijekom dana u temu se vrlo ozbiljno uključio i “TV kalendar”. Prvu plantažu kakaovca u Meksiku je zasadio Cortez, a ako sad niste prestali čitati, dužnost mi je upozoriti vas na poslasticu: gđa. Vesna Mimica ima trbuh. Možda nije trebala toliko vježbati, zaključit će neki vjerni gledatelj “Dobro jutro Hrvatske”. A možda se HTV-ova Jane Fonda, dugogodišnja voditeljica svakojutarnjih rekreativnih vježbi u “Dobro jutro Hrvatskoj”, svojim novim izgledom odlučila pridružiti poznatim ljepotanima iz Sportskog programa.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 18.12.11. 08:08

Sjor Ivane, slazem se s vama o Petom danu i to glede & unatoc vasem pisanju nakon sto nam se uprozorilo ovo novo izdanje, bljak, bljak tracenja..
Tada sam konstatirao da je to na razini elementarne nepogode, razmjere koje nije mogla predvidjeti ni vremenska prognoza. Vi ste mislili "drugovacije", ali neka, ne zamjeram vam, jer vi ste jos mladi i jos vas uvjek vara prvi pogled. Ja sam stara kajla i sto mi jutro pokaze nema sanse da dan promijeni...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika