Objavljeno u Nacionalu br. 834, 2011-11-08

Autor: Nikola Plančić

Vode stare ratove

Razbijena desnica

Desna scena približavanjem izbora u žustroj borbi za birače podijelila se između Danijela Srba i Ruže Tomašić, a nadu nudi Željko Sačić

Danijel Srb, kao šef HSP-a, tvrdi da je pozvao sve pravaše na suradnju, ali ne želi prvi nazvati Ružu TomašićDanijel Srb, kao šef HSP-a, tvrdi da je pozvao sve pravaše na suradnju, ali ne želi prvi nazvati Ružu TomašićDa se uspiju dogovoriti, osvojili bi osam mandata u Saboru, ovako jedva mogu računati na dva. Desnica, ona desnija od HDZa, potpuno je razbijena, iako je načelno podupire čak 10 posto birača. Prema Nacionalovim informacijama, na predstojećim parlamentarnim izborima neće biti nikakva ujedinjavanja desnice. Štoviše, približavanjem izbora desna politička scena, u žustroj borbi za zajedničko biračko tijelo, sve se više podijelila između HSP-a Daniela Srba s jedne, te HSP-a dr. Ante Starčević s druge strane. Nedavni javni poziv HSP-a svim strankama pravaškog svjetonazora je propao. Desničarske uzdanice Miroslav Tuđman i Josip Jurčević ispali su iz svih kombinacija, a pravaši se svrstavaju u spavače HDZ-a. Posljednja nada u kakvo-takvo povezivanje zaraćenih blokova u ovom je trenutku Željko Sačić sa svojom ABH-om (Akcija za bolju Hrvatsku).

MIROSLAV TUĐMAN, vjerojatno najveća uzdanica hrvatske desnice, pregovarao je sa svima. I s HRAST-om, i s HSP-om Ruže Tomašić, i sa Srbovim HSP-om, no politički se nije angažirao još od početka stoljeća kad je osnovao HIP. Bivšeg predsjedničkog kandidata i sina prvoga hrvatskog predsjednika desnica doživljava kao budućeg mesiju i kao da samo čeka trenutak da se Tuđman trgne iz svog uvijek smirena monologa, udari šakom o stol i povede desnicu do pobjede. Za razliku od svoga biračkog tijela, politička desnica ne misli tako. Neslužbeno i jedni i drugi govore da je Miroslav Tuđman HDZ-ov čovjek. "HDZ light", "Kosoričin čovjek", "pod Karamarkovom kontrolom" - samo su neki od izraza kojima pravaši opisuju Tuđmana. Štoviše, Nacionalovi izvori iz jednog pravaškog tabora pričaju anegdotu - stranka je, pokušavajući pokrenuti suradnju, Tuđmana pozvala na sastanak u Novinarski dom u Zagrebu.


Bilo je to u lipnju 2010. Tuđman je došao u pratnji Davora Domazeta Loše, no kako je ušao, sjeo je za drugi stol. Pozvan da sjedne za zajednički stol, jer, ipak, sastanak je i dogovoren zbog njega, Tuđman se počeo opravdavati da ima nekakve obveze pa da mora ranije otići. Nakon kratka nagovaranja ipak se pridružio, ali sastanak je kratko trajao. Nakon minutu-dvije, jedan od članova stranke pozvao je organizatora i rekao: "Predsjedniče, ne znam što se događa, ali čuo sam što je Tuđman prišapnuo Loši: 'Znaš, mene je danas zvala Jadranka i rekla mi da ne dolazim na ovo.'" Tuđman molbu da ovo komentira nije želio ni saslušati, a kamoli što o tome reći. Koliko je iskrene volje za zajedničkim nastupom pravaša na izborima, možda najbolje dočarava sljedeći primjer: u nedjelju popodne Nacional je nazvao Ružu Tomašić, predsjednicu HSP-a dr. Ante Starčević, i pitao ima li kakvih pomaka u suradnji s HSP-om u vezi s javnim pozivom te stranke na okupljanje pravaša. Ruža Tomašić odgovorila je da nema jer ju iz HSP-a nitko nikada nije nazvao. Na pitanje je li to moguće, Daniel Srb rekao je da je on uputio javni poziv svim pravaški orijentiranim strankama i osobama, uključujući i HSP Ruže Tomašić, te da očekuje reakciju. Upitan je li moguće da od pravaškog ujedinjenja neće biti ništa samo zato što nitko od njih ne želi prvi okrenuti telefonski broj, te ne bi li, barem džentlmenski, on mogao nazvati prvi, Srb se nasmijao i rekao da su razlozi nesuradnje mnogo dublji. To je posve točno, no i taj je primjer pokazatelj pomalo infantilna stanja na hrvatskoj političkoj desnici. Rezultat Srbova javnog poziva jest koalicija sa strankom Hrvatska straža pod ravnanjem Ivana Vekića, drugog ministra unutarnjih poslova, i ulazak u stranku Petra Šale.

Dvojac osnivača HDZ-a prestrojen HSP-u jasan je poziv razočaranim HDZ-ovcima da svoj glas daju pravašima, koji, eto, i imenima predstavljaju i vrijednosti izvornog HDZ-a. U tom je smjeru, u svom prvom javnom nastupu nakon potpisivanja koalicije, Vekić napao današnji HDZ, a osobito Vladimira Šeksa. Uz dvojac Vekić-Šale, HSP-u se ponovno priključio i jedan od njegovih osnivača Ante Prkačin, dajući stranci legitimaciju "pravog HSP-a". S druge strane, HSP Ruže Tomašić na izbore izlazi s HČSP-om Josipa Miljka. U takvoj konstelaciji snaga u Sabor ulaze samo Ruža Tomašić i Daniel Srb. No tu se pojavljuje Željko Sačić.

SAČIĆ, RATNI ZAPOVJEDNIK specijalne policije, a odnedavno i predsjednik Akcije za bolju Ruža Tomašić kaže da ne
želi političku trgovinuRuža Tomašić kaže da ne želi političku trgovinuHrvatsku, ponudio je solomonsko rješenje. U razgovoru za Nacional rekao je otprilike ovako: "Ako se stranačke vrhuške ne mogu dogovoriti, dajmo autonomnost nositeljima izbornih jedinica da međusobno surađuju. Neka se ljudi na terenu pokušaju dogovoriti, naravno, u skladu sa stranačkim programima, sa srodnim strankama ili političkim opcijama, pa neka se prati i podupire najjača od njih u svakoj izbornoj jedinici. Ako treba, neka pojedine stranke i ne iziđu na izbore da ne 'pojedu' glasove drugima." I Ruža Tomašić i Daniel Srb za Nacional su potvrdili da im je takvo rješenje donekle prihvatljivo, da ga treba ovog tjedna razraditi, ali da će se taj scenarij najvjerojatnije i ostvariti. Koliko je realno očekivati da se terenska suradnja realizira, druga je stvar. No u pravaškom biračkom tijelu, pa i u onom HDZ-ovu koje je razočarano ili zamoreno vlastitom strankom, bilo kakva suradnja mogla bi donijeti poneko zastupničko mjesto. Baš zbog oba HSP-a već dugo pokušavaju na svoju stranu dobiti Sačićev ABH. "On je još jedino što vrijedi privući", kažu neslužbeno iz jednog pravaškog bloka. Zajednički interes je više nego očit, Sačiću bi potpora bilo kojeg HSP-a uvelike pomogla da dobije saborski mandat, dok bi, s druge strane, legitimacija zapovjednika vjerojatno najelitnije ratne postrojbe pravašima uvelike podigla rejting. To što se protiv Sačića još uvijek vodi istraga zbog ratnog zločina u Gruborima na desnici ne nosi nužno negativne bodove. Naprotiv, oni bi to mogli protumačiti kao još jedan u nizu napada na branitelje kojima se vlast ulaguje stranim moćnicima. Dva zastupnika, koliko razjedinjenim pravašima daju ankete, rezultat je ravan katastrofi. Osobito uzme li se obzir kriza u kojoj je HDZ. Ipak, bio bi to dvostruko bolji skor nego na prošlim izborima, kad je sa svih lista tada jedinstvena HSP-a u Sabor ušao samo Anto Đapić kojega je zamijenio Daniel Srb.

RUŽA TOMAŠIĆ uvjetuje bilo kakvu suradnju Đapićevim odlaskom iz HSP-a. "Zna se tko je kriv za propast HSP-a, tko se bavio političkom trgovinom", rekla je Ruža Tomašić. Na pitanje ne bi li bilo pošteno prema desnom biračkom tijelu zatomiti osobne animozitete da bi ta opcija imala svoje predstavnike u parlamentu, rekla je otprilike: "Ne mogu tako doći u Sabor s nekim tko će zbog političke trgovine dizati ruku za ove ili one. Ne bi bilo pošteno." Zanimljivo je da se u razgovorima sa stranačkim čelnicima desne opcije ni u jednom trenutku nije pojavila terminologija svjetonazorski bliskog HDZ-a o strahu od crvene Hrvatske. Naprotiv, desnicu, čini se, više zabrinjava HDZ-ova Hrvatska. U neslužbenu razgovoru pravaši za raspad stranke prije posljednjih parlamentarnih izbora okrivljuju HDZ, dok za SDP i Zorana Milanovića teško pronalaze ijednu ružnu riječ. "Eto, danas su crni fondovi napokon javna stvar. Pa ne mislite valjda da ih nisu koristili i protiv nas tada? Neke ljude moglo se kupiti pa su ih i kupili. Sad bismo se mi nakon tih svinjarija trebali bojati Zorana Milanovića", govori Nacionalov izvor. Daniel Srb potvrdio je da ga crveno, kao svjetonazorska boja, nimalo ne zabrinjava. "HSP zanima zaštita nacionalnih interesa, dok HDZ zanima samo vlast." Tomašić kaže da vidi samo pošteno i nepošteno. Sačić misli da je glupo ljude plašiti crvenom Hrvatskom jer su se i HDZ i SDP izmjenjivali na vlasti, pa su i podjednako odgovorni za stanje u državi: "I jedni i drugi izglasali su zakone koji ugrožavaju nacionalne interese - gospodarski pojas, predaju generala Haagu, stanje u poljoprivredi... Mi smo i protiv jednih i protiv drugih", rekao je Sačić. Na blago provokativan komentar da je s Tomislavom Karamarkom bio prijatelj, Sačić je, više za sebe, rekao: "Da, a onda me uhapsio."

Vezane vijesti

Jedna neonacistička skupina zamijenila drugu

Jedna neonacistička skupina zamijenila drugu

Nakon zabrane neonacističke organizacije 'Nacionalni stroj' u Srbiji , organizirano javno ekstremno djelovanje pojedinaca i grupa sve više preuzima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika