Objavljeno u Nacionalu br. 834, 2011-11-08

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

HDZ-ova ideološka groteska s Boljkovcem

Nikome na svijetu, osim gospodinu Karamarku i njegovim ko-ideolozima u Hrvatskoj, nije palo na pamet da pokreće krusadu protiv pobjednika nad fašizmom-nacizmom. Progon staroga Brozovog operativca pokušaj je radikalizacije scene i objedinjavanja cjelokupne hrvatske desnice pod HDZ-ovim kišobranom

Srećko JurdanaSrećko JurdanaTaktička procjena hrvatske predizborne situacije bila je od presudne važnosti pri donošenju odluke o pritvaranju Josipa Boljkovca, nekadašnjeg partizana i agenta Brozove Ozne, bivšeg Tuđmanova ministra unutarnjih poslova. Radi se o kalkuliranoj reakciji na službeno otvaranje istrage protiv HDZ-a zbog kriminala. Šef MUP-a Tomislav Karamarko u operaciji Boljkovac djelovao je kao funkcionalni servis kojem osobno odgovara svaka konfrontacija s ljevicom, ali neposredan signal za napad vjerojatno je stigao iz samog vrha HDZ-a.

Politbiro je fenomenologiju gospodina Boljkovca odlučio iskoristiti kao sredstvo za uspostavu kakvoga-takvoga pariteta prema Državnome odvjetništvu, uz poželjno eskaliranje ideološkoga sukoba u državi. Ako je DORH podvrgnuo HDZ istrazi, i time uoči izbora odigrao na kartu SDP-a, MUP će pritvoriti Boljkovca na bazi staroga Zakona o kaznenom postupku. Demonstrira se moć prema osamostaljenom DORH-u, i protiv "lijevih snaga" otvara psihološka fronta. HDZ-ov simptom nemoći Vjeruju li da će im to pomoći na izborima, neka im bude, zaključio bi flegmatik. Pritvaranje gospodina Boljkovca nije ništa bitno više od HDZ-ova simptoma nemoći da "vrati ugled", da fascinira naciju nekakvim modernim programima i spriječi svoje predvidljivo izborno potonuće.


Ako je sadašnjost hendikepirajuća, fokusirajmo se na prošlost. Progon staroga Brozovog operativca nižega ili srednjega ranga pokušaj je radikalizacije scene i objedinjavanja cjelokupne hrvatske desnice pod HDZ-ovim kišobranom. Tko ne želi "crvene", neka stane uz časni HDZ koji protiv njih vodi beskompromisnu bitku, što se efektno potvrđuje na Boljkovčevu primjeru. Na djelu je, kako vidimo, ideološka groteska s ograničenim dramskim potencijalom u kojoj se revizija jedne historijske arhive pokušava preobraziti u moderno političko oružje za osvajanje vlasti. Umovi HDZ-a svjesni su činjenice da numerički respektabilan dio hrvatske populacije živi isključivo na domoljubnim bajkama i ratovanju s povijesnim sjenama na zidu lokalne špilje. Oni sami izvorno su proizveli takvu vrstu građana, opskrbili ih povlasticama, omogućili im život u opterećujućoj dokonosti, otvorili medijski prostor, izuzeli od zakona, i nastoje sad ubrzano poništiti njihovu disperziju na razne ekstremističke klubove koji HDZ-u otimaju glasove. Konstruirani slučaj Boljkovac segment je u realizaciji predočenog scenarija simpatizerske obnove.

Ministar Karamarko predstavlja ga kao istaknuti primjer svoje i HDZ-ove dosljednosti u progonu ratnih zločina bez obzira na idejni predznak počinitelja, no takva vrsta priča postići će dramski učinak samo među blajburškim ikonografima. Fašizam i staljinizam Na jednoj strani, služba gospodina Karamarka, zajedno s HDZ-om kao takvim, riječju i djelom štiti sve one koji su na hrvatskoj strani osumnjičeni zbog zločina u zadnjem ratu, počinjenih zbog osvete, pljačke, provale atavističkih poriva, ili s otvoreno filoustaškom motivacijom. Na drugoj, zatvaranjem Boljkovca spomenuti ideološko-policijski ansambl pokušava organizirati neku vrstu historijskoga obračuna s hrvatskim pripadnicima antifašističke koalicije u II. svjetskom ratu. Malo tko će tvrditi da su antifašisti kao kolektiv, odnosno antifašisti-komunisti, u poslijeratnom razdoblju nastupali poput tolerantnih anđeoskih bića. Nisu; provodili su osvetu nad fašistima, njihovim kolaborantima, ali i mnogima koje su okrivili bez jasnoga razloga. Osim toga, komunizam lenjinističko-staljinističkoga tipa po svojoj zločinačkoj definiciji apsolutno je usporediv s hitlerizmom.

Globalni antifašistički pokret uspio je, međutim – u zajedničkom djelovanju sa zloćudnom staljinističkom komponentom protiv koje se, u kritičnim ratnim i osjetljivim poslijeratnim savezničkim etapama, nisu bunile ni Amerika, ni Engleska, ni Francuska – hitlerizam, nacizam, fašizam, uništiti u korijenu. Krusada protiv antifašista Nikome na svijetu, osim gospodinu Karamarku i njegovim ko-ideolozima u Hrvatskoj, nije palo na pamet da pokreće krusadu protiv pobjednika nad fašizmom-nacizmom. De Gaulle je nakon povratka u Francusku naredio ili odobrio likvidacije tisuća višijevskih kolaboranata, među kojima je vjerojatno bilo i nedužnih osoba. Ni Petainov suradnik Mitterrand, međutim, nije spominjao ta zbivanja kad je u postdegolovskoj Francuskoj ironijom sudbine došao na vlast. Englezi su Kozake, Hrvate, Srbe i druge hladno izručivali pobješnjelim komunističkim režimima. Nitko ipak nije otvarao procese zbog drastične retorzije i zanemarivanja ratne ili humanističke etike protiv pobjednika nad fašističkim ideolozima selektivnoga istrebljenja čovječanstva. Razlozi su prilično razumljivi. Svjetska iznimka je HDZ, koji je zbog svojih kampanjskih motiva odlučio posegnuti za Josipom Boljkovcem i dodati zapravo novu dimenziju Tuđmanovoj rehabilitaciji ustaštva (izvedenoj preko frazeologije o "pomirenju hrvatskih partizana i ustaša").

Pripadnik lijeve struje u ranom HDZ-u, gospodin Boljkovac bio je na početku zadnjeg rata zadužen za pregovore s kordunskim Srbima, među kojima je uživao određeno povjerenje. Ni metak nije ispaljen u većinski srpskim područjima u Gorskom kotaru, dijelom i njegovom zaslugom. Kao hrvatski mirotvorac, u konačnici je prošao bolje od Josipa Reihl-Kira, ali zatvor mu izmakao nije.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 09.11.11. 18:41

Govedo nepismeno
..................
Nikakve tu greshke nije bilo
...........................
Tu odluku je donijela KPJ
...........................................
Josh jedan potez
........................................
Koji sitnozubci niti mogu
...........................................
Niti zhele shvatiti
.........................................
Sad je jedan od najljuchih
.............................................
VELEIZDAJICA
..............................................
Jadnik ....star i nemochan
..................................................
Zhalite ga budale
.................................................
A tko zhali njegove zhrtve ???
................................................
BOLJKOVAC = ARTUKOVICH
..................................................
Koja je tu ljudska razlika
..................................................
????????????????????????
...................................................


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika