08.11.2011. / 09:03

Autor: Hina , Nacional.hr

'Iran razvija nuklearno oružje'

Napetosti vezane uz Iran rastu uoči ovotjedne objave izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o nuklearnom programu režima u Teheranu

ArhivaArhivaBijela kuća objavila je u ponedjeljak kako od predstojećeg izvješća UN-ove Agencije za nuklearnu energiju (IAEA) očekuje da odrazi američku zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa, ali je odbila komentirati pojedinosti izvješća koje su procurile u javnost.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je kako Washington i dalje vjeruje da je najbolji način za borbu protiv iranskih nuklearnih ambicija međunarodna diplomacija, ali kao što je uobičajeno, ne isključuje uporabu vojne sile.

"Ne želim prejudicirati izvješće koje još nije izašlo", rekao je Carney.

"Mi svakako očekujemo da ono odrazi i pojača ono što smo govorili o ponašanju Irana i njegovu neuspjehu da poštuje svoje međunarodne obveze. Siguran sam da će ono odraziti našu zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa", kazao je glasnogovornik.

Na pitanje postoji li bilo kakva mogućnost da će Sjedinjene Države voditi ili sudjelovati u vojnom udaru na iranska nuklearna postrojenja, Carney je odgovorio da je diplomacija prioritet.

"Mi smo usmjereni na diplomaciju. Mi, naravno, nikada ne sklanjamo sa stola bilo koju opciju u situaciji poput ove, ali smo vrlo usredotočeni na diplomaciju", rekao je.

Napetosti vezane uz Iran rastu uoči ovotjedne objave izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o nuklearnom programu režima u Teheranu.

Diplomati kažu da će se izvješće usredotočiti na napore Irana da fisibilni materijal stavi u bojeve glave i razvije balističke rakete koju ih mogu nositi.

Prethodne procjene IAEA bile su usmjerene na iranske napore za proizvodnju fisibilnog materijala - urana i plutonija, koji se može mirnodopski koristi za proizvodnju električne energije ili se koristi za nuklearnu bombu.

"Izvješće neće uključivati neku vrstu 'krunskog dokaza'", rekao je jedan zapadni diplomat za AFP. "No to će biti široki skup dokaza koje će Iran teško odbaciti kao krivotvorene, kako je to činio u prošlosti", dodao je.

Izvješće će sugerirati da je Iran izradio računalne modele nuklearne bojeve glave, a ono uključuje i satelitske snimke objekta za koji IAEA vjeruje da je veliki čelični spremnik koji se koristi za visoko eksplozivne testove vezane uz nuklearno oružje, rekli su diplomati.

Jedan visoki američki dužnosnik upoznat s još neobjavljenim dokumentom, nazvao ga je "prilično uvjerljivim" i predvidio da će on učvrstiti riješnost američkih saveznika, osobito u Europi, da pojačaju pritisak na Iran kako bi dokazao da je njegov nuklearni program miroljubiv kao što tvrdi.

Drugi dužnosnik rekao je da će Obamina administracija koristiti izvješće kako bi se usredotočila na korake osmišljene da dodatno izoliraju Iran.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 08.11.11. 10:42

Da. Ima i zrake smrti (rengen), pa biološke otrove (made in Amerika), pa toksični otplad (naftu). A od svega izgleda da je najzanimljiviji ovaj toksični otpad nad kojem se treba preuzeti kontrola. Sve u ime zaštite ljudi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika