08.11.2011. / 09:31

Autor: Deutsche Welle

Kako Njemačka profitira od grčke krize

Investitori ne vole nesigurne zemlje. Grčka i Italija kod njih trenutno ne kotiraju baš najbolje. Od toga profitira Njemačka. Zbog velike jagme za državnim obveznicama, Nijemci se zadužuju praktično - besplatno.

ArhivaArhivaU poplavi vijesti oko dramatičnog vikenda u Grčkoj pomalo je neprimijećen ostao izvještaj o novom kreditu koji je Njemačka "kupila" na tržištu kapitala. Taj je kredit za Njemačku bio praktično - besplatan.

Savezna vlada je u ponedjeljak (7.11.) emisijom novog paketa državnih obveznica od investitora posudila 3,834 milijarde eura. Samo po sebi ništa čudno, likvidne države redovito "kupuju" manje ili veće kredite kako bi podmirile svoje tekuće obveze. No, ono što je zanimljivo jest visina kamatne stope po kojoj su Nijemci posudili novac.

U prosjeku za državne obveznice s "rokom trajanja" od pola godine kamatna stopa iznosi 0,08%."Nikada kamatna stopa u ovom segmentu nije bila niža", tvrdi se u financijskim krugovima. Prije samo mjesec dana, prilikom emisije posljednjeg paketa istih obveznica, kamatna je stopa iznosila 0,291%. Ono što na prvi pogled izgleda kao minijaturna razlika u stvarnosti su - dva svijeta.

Investitori očito u potrazi za sigurnim ulaganjima odustaju od previsokih očekivanja, oni su zadovoljni i s mini-zaradom. Iz vlade u Berlinu se naime poručuje da je zanimanje za današnjim paketom bilo toliko veliko da se "moglo prodati i dva puta više obveznica".

Trište kapitala je nervozno, a Njemačka od te nervoze i dužničke krize u eurozoni - profitira. Berlin praktično besplatno posuđuje novac na tržištu. Zašto? Njemačka u nesigurnim vremenima uživa status "mirne luke", Njemačkoj se vjeruje. I rado posuđuje novac. Pa i pod cijenu da se na posudbi ne zaradi puno.

AAA za Berlin

Zbog solidnih državnih financija Berlin i dalje ima vrhunski bonitet (AAA). Vlada je već njavila da će to nastaviti koristiti: do kraja 2011. Savezna Republika će od investitora, kako je najavljeno, posuditi ukupno 275 milijardi eura.

Sasvim drugačije stanje trenutno vlada u Italiji, koja se nalazi pod sve većim pritiskom financijskih tržišta. U ponedjeljak su razni investitori na tržištu prodali veći paket talijanskih državnih obveznica. Nakon toga je ponovno porasla kamatna stopa. I trenutno je ona najviša od 1997. Na obveznice s desetogodišnjim rokom dospijeća iznosi čak 6,59%.

Talijanski državni dug trenutno iznosi oko 120% bruto dojmaćeg proizvoda (BDP), što izaziva brige i u Rimu i u Bruxellesu. Pritisak na Italiju pojačao se od prošlog tjedna, nakon što je postalo jasno da vlada premijera Silvija Berlusconija odugovlači s provođenjen obećanih mjera štednje.

Kriza se nastavila zahuktavati i početkom ovog tjedna. U ponedjeljak su brojni svjetski mediji (baš kao i burzovni mešetari) počeli nagađati da bi uskoro i Berlusconi mogao reagirati na aktualni razvoj - podnošenjem ostavke.

Autor: rtr/dpa/sma

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 08.11.11. 10:34

Mislim da se to zove nemoralna ponuda. Banke se dodovoravaju Njemačkoj. Međutim, visoke kamate ostalima im kopaju grob.
sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika