09.11.2011. / 13:22

Autor: Ivanka Rade

ZG NEWS & NACIONAL.HR:

Humanitarka: Dvije godine borbe i teških bolova

Manda Šebalj (18) boluje od niza teških bolesti. Živi s bratom, majkom i bolesnim ocem od socijalne pomoći u Novoj Gradiški

Manda Šebalj ima 
oštećene mnoge organe; 
na slici s majkom, ocem i bratomManda Šebalj ima oštećene mnoge organe; na slici s majkom, ocem i bratomOsamnaestogodišnja djevojka Manda Šebalj iz Nove Gradiške boluje od juvenilne sistemske skleroze - jako rijetke bolesti čiji je uzrok nepoznat, a zahvaća cijeli organizam. "Prvi smiptomi su bili bolovi u koljenima i zglobovima, a kad bi bilo hladnije, moji prsti, jezik i nos bi poplavjeli. Ubrzo nakon prvih simptoma hospitalizirali su me u bolnici u Klaićevoj, kamo već dvije godina svaki mjesec odlazim na liječenje. Bolnica je moj drugi dom, tamo sve poznajem - i doktore i sestre, svi su dobri i pomažu mi", kaže Manda Šebalj.

Djevojka ne može normalno hodati jer se zbog bolesti brzo zamara, a otkucaji srca joj prelaze granicu normalnog - tako je i otkriveno da uz to boluje i od plućne fibroze. "Zbog bolesti pluća primam kemoterapije. Dosad sam ih primila 10. Još su mi ostala dva ciklusa, ali nema poboljšanja. Oštećen mi je i jednjak, zbog čega sam duže vrijeme jela samo tekuću hranu.

Grozno mi je što moji prsti na rukama nisu ravni kao kod normalnih ljudi nego iskrivljeni, skvrčeni... Svi me zglobovi bole toliko da ne mogu ni čučanj napraviti, a zbog slabosti mišića idem na fizikalnu terapiju, što me ponekad toliko boli da plačem. Uz sve sam još dobila i sepsu koju sam izliječila", ispričala je Manda.
Njoj su oštećeni pluća, srce i jednjak, ali liječnici su najviše zabrinuti zbog bubrega -- ako se oni oštete Manda će biti u životnoj opasnosti i ići na dijalizu. Ipak, pozitivna je i, kako kaže, moli Boga da do toga ne dođe.

Mandi je svaka pomoć dobrodošla - od novčane, hrane ili potrepština. S majkom, ocem i bratom živi u gradskom stanu. Majka prima socijalnu pomoć kojom podmiruje stanarinu i režije, a Mandinom invalidninom plaća se liječenje u Zagrebu i Slavonskom Brodu. Otac obitelji ima cistu na mozgu te je nezaposlen jer nije u stanju raditi.

Tekući račun u Zagrebačkoj banci: 3236936007
(račun Zabe: 2360000-1000000013)

ZA MALU SARU 5000 KUNA

Petogodišnja djevojčica Sara Kostadinova iz Šibenika već se više od godinu dana bori sa zloćudnim tumorom na malom mozgu. Kao posljedica lokalizacije tumora i operacije Sara mora odlaziti na terapije k fizijatru i logopedu, a u međuvremenu je završila četiri ciklusa kemoterapije te 32 zračenja uz kemoterapiju. Saru očekuje još kemoterapija i česti boravci u Zagrebu gdje je s majkom smještena u stanu udruge Krijesnica. Do izlaska ovog broja za Saru je prikupljeno oko 5000 kn.

VITI MARIJI 2000 KN POMOĆI

Zbog rijetke genetske bolesti, trogodišnja djevojčica Vita Maria Crnko rođena je s deformacijom noge, točnije, devijacijom i sklerizacijom lijeve potkoljenične kosti. Nakon što je slomila nogu, na drugi rođendan izvršena je prva operacija kojih je do danas bilo pet, a HZZO joj ih ne želi platiti. Postoji opasnost da će djevojčica osim bez noge ostati i bez krova nad glavom jer su njezini roditelji primorani prodati stan u kojem žive. Do izlaska ovog broja za djevojčicu je prikupljeno više od 2000 kn.

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika