09.11.2011. / 14:51

Autor: Dragan Đurić

Osumnjičenici za crne fondove

Jarnjak satima 'podastirao relevantne dokaze'

Jarnjak i Maček osumnječenici USKOK-a u slučaju "crnih fondova HDZ-a" u srijedu su dali izjave pred istražiteljima u slučaju optužnice, koje DORH podignuo protiv HDZ-a kao pravne osobe

Photo: Željko Lukunić/PIXSELLPhoto: Željko Lukunić/PIXSELLPošto je 26. listopada 2011. godine u središnjicu HDZ-a poslana i službena obavijest da je i protiv te stranke USKOK proširio istragu u slučaju "crnih fondova HDZ-a", danas su, dakle, 13 dana kasnije, u Državnom odvjetništvu u statusu osumnjičenika svoje iskaze dali bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak, te bivši glasnogovornik stranke i Vlade Ratko Maček.

Dok je sam Jarnjak izbjegao odgovarati na novinarska pitanja, kratku izjavu dao je njegov odvjetnik Petar Pavković. U njoj se ograničio tek na informaciju da je "Ivan Jarnjak iznio svoju obranu u statusu osumnjičenika". Uz napomenu da zbog prirode predmeta ne može ulaziti u širu eksplikaciju onoga što je rečeno istražiteljima, Pavković je dodao da je "gospodin Jarnjak odgovorio na sva postavljena pitanja", a svoje tvrdnje potkrijepio "podastiranjem relevantnih dokaza" .

U ovom je trenutku izvjesno da je ispitivanje bilo iscrpno i dugotrajno. Ivan Jarnjak je ušao u zgradu Državnog odvjetništva u pratnji odvjetnika Pavkovića u 8.07 sati, dvadesetak minuta prije no što je stigao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a napustio je zgradu u 12.23 sati, nakon više od četiri sata. Za razliku od njega, Ratko Maček, u pratnji svog odvjetnika Tihomira Rubeša, došao je u 10.50 sati. I on se dugo zadržao u razgovoru s USKOK-ovim istražiteljima.

Osim njih, pod istragom su i Bojan Dimić i Anita Papeš, bliski suradnici Navenke Jurak iz Fimi Medije. Za sve njih sumnje se odnose na nezakonito financiranje HDZ-a od izborne kampanje 2003. godine, predsjedničke kampanje aktualne predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor 2005. godine, kao i financiranje kampanje na prošlim parlamentarnim izborima potkraj 2007. godine. Uz spominjanje udruživanja radi počinjenja kaznenog djela, zloupotreba ovlasti i krivotvorenja kažnjivih po članku 333. i 337. kaznenog zakona, procjenjuje se da se radi o pronevjeri "teškoj" 30 milijuna kuna.

Prema dosad objavljenim informacijma, USKOK svoje optužbe ovaj puta temelji na iskazima bivše blagajnice Branke Pavošević, bivšeg rizničara Mladena Barišića, te vlasnice Fimi-Medije Nevenke Jurak. Kako stvari trenutačno stoje, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nije se našla na popisu potencijalnih osumnjičenika.

Vezane vijesti

Sviranje HDZ-u

Sviranje HDZ-u

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ustvrdio je danas u nastavku suđenju u aferi Fimi medija da je HDZ-u u izbornoj kampanji 2007. bilo važno da… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 09.11.11. 15:37

Pa valjda će Uskok u nekom trenutku pozvati i J.K. da ju priupita o njenim saznanjima o financiranju njezine predsjedničke kampanje!?! Uz činjenice i dokaze kojima do sada raspolažu, nemoguće je da nju o tome ne bi imali što pitati!


registracija
31/1/10

STTony, 09.11.11. 18:22

Evo još jednog 'pokajnika', LOL


registracija
11/1/10

fluid, 10.11.11. 13:21

Boljkovac,Jarnjak,Kirin i ostali Ministri policije,svi odreda su iskompromitirani Ministri policije,kao što će to biti i Karamarko( u konačnici svojega mandata) nezakonitošću svojega djelovanja.Iz svega toga je jasno kako je policija zloupotrebljena,kako je njen uticaj na politička zbivanja u Hrvatskoj ispolitiziran do neprihvatljivosti te kako taj represivni aparat služi za sačuvanje pretvorbene pljačke kao i glavnih aktera u tim procesima.Pod krinkom uljuđenosti,glavni vinovnici neviđene pljačke cijele zemlje,hodaju nedirnuti i neokrznuti za svoj kriminal.Nasuprot tome policija na najbrutalniji način razbija prosvjednike direktnim učešćem u sačuvanju režima u cijelosti.To je povreda jednakosti svih pred zakonom kao i zamjena teza.Opasnost su oni koji ukazuju i protestiraju protiv kriminala i nepravde te se protiv njih sada i odmah ,aktivira sva moguća represija dok se prema vinovnicima svih zala,postupa džentlmenski.Ili ih se uopće ne dira.Pod geslom ,"neka se nadležne institucije bave svojim poslom",razvodnjava se tako očigledan kriminal i odgovornost pojedinaca.Ako se tome pridoda tako upitna vjerodostojnost "nadležnih službi iz razno raznih razloga (mito,korupcija,nepotizam,pristranost i dr.),tada su največi krivci pljačke u Hrvatskoj,u stvari,zaštićeni kao "lički medvjedi"!Odatle i proizilazi ovakva količina izvrnutih vrijednosti i pravila te zamjena teza o krivima i pravima.Sve u svemu pravno i pravedno smeće od države.Lijepa naša nije to jer ju ovi i ovakvi čine prestrašnom a ne lijepom.Volim je više od svega,poput roditelja.No ovdje se radi o roditelju koji preko svojih nakaradnih institucija,naprosto siluju vlastitu djecu.Dakle,zločin bez presedana.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika