09.11.2011. / 16:52

Autor: Hina

Tadić: Haaški tribunal nema novih uvjeta za Srbiju

Iz Haaškog tribunala nema novih uvjeta za Srbiju, a u njezinu je interesu otkrivanje ''sigurnosne i eventualno političke'' mreže pomagača bivšim haaškim bjeguncima, kazao je u srijedu srbijanski predsjednik Boris Tadić nakon razgovora vođenog tijekom prijepodneva s glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom.

Boris TadićBoris TadićIz Haaškog tribunala nema novih uvjeta za Srbiju, a u njezinu je interesu otkrivanje ''sigurnosne i eventualno političke'' mreže pomagača bivšim haaškim bjeguncima, kazao je u srijedu srbijanski predsjednik Boris Tadić nakon razgovora vođenog tijekom prijepodneva s glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom.

Razgovorom sa srbijanskim predsjednikom glavni tužitelj Haaškog tribunala završio je svoj dvodnevni radni posjet Beogradu, u sklopu kojeg se sastao i sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem te predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s haaškim tribunalom Rasimom Ljajićem.

Nakon Brammertzova i Tadićeva razgovora nije bilo uobičajenog obraćanja novinarima, a Tadić je naknadno za beogradske medije kazao kako haaški tribunal ne postavlja nove uvjete Srbiji te da bi otkrivanje mreže suradnika donedavnih haških bjegunaca koristilo samoj Srbiji. Jedna od glavnih tema razgovora bila je regionalna suradnja na Balkanu, kazao je Tadić. Dodao je kako na prostoru jugoistočne Europe ne mogu biti "uspostavljena kvalitetnija i moderna društva ukoliko u državama regije ne bude na višu razinu podignuta suradnja s Tribunalom" te ako razlog te suradnje ne bude "opredijeljenost političkih struktura u tim zemljama da mijenjaju sustav vrijednosti".

Srbijanski predsjednik je naglasio kako podupire Brammertzovu namjeru inzistiranja na regionalnoj suradnji.

Glavni tužitelj Haaškog suda Brammertz u utorak je na odvojenim sastancima u Beogradu razgovarao s predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem i srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, a teme razgovora bili su detalji suradnje između Srbije i Haaga kao i istraga o pomagačima u skrivanju haaških begunaca.

Glavni haaški tužitelj u Beogradu je boravio uoči podnošenja redovita šestomjesečnog izvješća Vijeću sigurnosti UN o suradnji Srbije s Haaškim sudom, koje bi trebalo slijediti sredinom studenoga, a izvještaj bi Brammertz osobno trebao predstaviti u Vijeću sigurnosti početkom prosinca.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika