10.11.2011. / 18:33

Autor: Deutsche Welle

Što Chuck Norris radi u Bugarskoj?

Snima film. I to nije vic. A sa njim su i Schwarzenegger, Stallone, Bruce Willis, Jean Claude Van Damme... Snimaju film „Plaćenici 2“. Kako Bugarska već godinama uspjeva privući vrhunsku holivudsku produkciju?

Arnold Schwarzenneger, Sylvestar Stallone i Bruce WillisArnold Schwarzenneger, Sylvestar Stallone i Bruce WillisKada su se devedesetih po Bugarskoj počeli šetati akcijski junaci poput Arnolda Schwarzennegera, Silvestera Stallonea, Brucea Willisa ili Jean Claudea Van Dammea, Bugarska je postala poznata lokacija za snimanje holivudskih produkcija. Svi nabrojani, i ne samo oni, tu je i Chuck Norris i Mickey Rourke, snimaju drugi dio akcijskog filma „Plaćenici" (The Expendables).

Prvi dio je prošle godine zabielježio veliki uspjeh i u velikom broju zemalja se nije skidao sa prvog mjesta lista najgledanijih filmova. Zaplet je prilično jednostavan: tim plaćenika treba osloboditi jedan otok u Latinskoj Americi od korumpiranih diktatora. Zaplet je jednostavan, ali kada se snima sa holivudskim trikovima i specijalnim efektima onda se dobije akcijski spektakl koji mami gledatelje u kino.

Budžet nastavka filma „Plaćenici" iznosi 80 milijuna dolara. Veliki dio tog iznosa ostati će u Bugarskoj jer se film gotovo u cjelini snima u toj zemlji. Naravno da je to bio i razlog da ekipu poseti bugarski premijer Bojko Borisov i da „razmjeni po koju" sa nekadašnjim kalifornijskim guvernerom Arnoldom Schwarzeneggerom:

„Naravno da razmišljamo na koji način da u budućnosti podržimo filmsku industriju zato što ona predstavlja jednu vrstu reklame za našu zemlju. Konkurencija je velika. Veliki broj zemlja iz našeg susjedstva nudi bolje subvencije, ali mi se trudimo da na tom planu pružimo najviše što možemo", rekao je Borisov.

Bugarska daleko ispred konkurencije

U svakom slučaju, Burgarska je u jednoj stvari daleko ispred svojih konkurenata. Naime cijena koju oni nude za filmsku produkciju je neobično niska. To je naravno poznato Davidu Varrodu, šefu kalifornijske produkcijske tvrtke „New image" u Bugarskoj: „U filmskoj industriji se uvijek traga za mjestima gdje je moguće snimiti film sa što manje novca. Bugarska je takvo mjesto i zato smo mi ovdje. Snimanje filma u Bugarskoj košta dvostruko manje nego u Njemačkoj."

Isto tako je i tri puta jeftinija nego ostale istočnoeuropske zemlje. Dovoljno je usporediti cijene u Češkoj gdje je sniman film o Jamesu Bondu „Casino Rojal". Iznajmljivanje statista u Bugarskoj je mnogo jeftinije. U Njemačkoj je za dan snimanja od osam sati za statista potrebno izdvojiti 50 eura. U SAD su statisti mahom organizirani i dnevno primaju 120 dolara, plus ostali troškovi. Uz to dolaze dodaci za npr. šminkanje cijelog tijela ili snimanja u zadimljenim prostorijama. U Bugarskoj statist za dan od 12 radnih sati dobije 15 eura, kavu i topli obrok.

Bugarska je u prednosti i zato što ima najnižu poreznu stopu u Europi. Riječ je o takozvanoj flat rate-stopi od 10 posto za tvrtke i pojedince. Upravo tako Bugarsku na internetu reklamira i kalifornijska kompanija „New image".

Ali, Bugarsku atraktivnom za filmske ekipe ne čine samo niski troškovi proizvodnje, kaže Varrod. „Ovdašnji filmski studiji imaju veliko iskustvo. Mi smo u Bugarskoj snimili preko 100 filmova, u prosjeku godišnje snimamo od 10 do 12 filmova."

Popravak ulica i mostova na račun filmske ekipe

„New image" u Bugarskoj od kraja 90-ih surađuje sa državnim filmskim studijem „Bojana film" koji je osnovan 1962. Godine 2005. kalifornijska tvrtka kupila je „Bojana film" za 19 milijuna eura. Oprema je modernizirana, kulise omogućavaju bezbrojne eksterijere, tu je i tim od 250 računalnih stručnjaka. Varrod kaže da je samo na taj način i moguće privući velika holivudska imena u Bugarsku.

I Arnold Schwarzenneger ukazuje da korist od te suradnje imaju ne samo bugarska filmska industrija nego i cjelokupno gospodarstvo. „Hoteli, restorani, i trgovine kao i svi ostali mogu samo biti na dobitku ako se bude snimalo više filmova", kaže holivudska zvijezda.

Računica je jasna: turisti, predstavnici medija i filmski ekipe će trošiti novac na smještaj, hranu ili kupovinu. Ali, novac može također ići direktno u infrastrukturu zemlje. Za potrebe filma „Plaćenici 2" sanirana je cijela ulica i most koji su bili jedina veza za jednu od lokacija za snimanje - Devetašku pećinu. Do te turističke atrakcije posljednjih godina skoro se nije moglo doći zato što su cesta i most bili u lošem stanju.

Autorice: Blagorodna Gligorova / Željka Bašić-Savić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Most Chucka Norrisa u Bratislavi?

Most Chucka Norrisa u Bratislavi?

Slovaci su se ogromnom većinom glasova u internetskoj anketi izjasnili da se novi pješački most u blizini Bratislave nazove po popularnoj američkoj… Više

Komentari

registracija
3/12/10

Yoda, 10.11.11. 21:32

Eh, da.. Kod nas se prvo moraju javiti lokalnom hadezeovcu radi mita...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika