10.11.2011. / 19:25

Autor: Hina

'Želim dovesti 'svoje ljude', a ne nekog iz komitetskih stranačkih struktura'

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas kako će već sutra u MUP-u razgovarati o raspisivanju internih natječaja i imenovanju povjerenstva za odabir kandidata za mjesta u policiji.

Tomislav KaramarkoTomislav KaramarkoMinistar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas kako će već sutra u MUP-u razgovarati o raspisivanju internih natječaja i imenovanju povjerenstva za odabir kandidata za mjesta u policiji.

"Sutra ćemo o tome razgovarati u MUP-u. Sve što je u domeni mojih ovlasti, to ćemo možda i napraviti, ali ovisi o našem dogovoru", kazao je Karamarko odgovarajući na pitanja novinara nakon današnje sjednice vlade.

Vlada je danas donijela četiri uredbe - izmjenu Uredbe o izgledu odora policijskih službenika te nove uredbe o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, o klasifikaciji radnih mjesta i o plaćama policijskih službenika.

Policajci vrlo skoro mogu očekivati rješenja sukladno novim nazivima i radnim mjestima, najavio je prvi čovjek MUP-a.

"Ono na što sad imamo pravo jest raspisati interne natječaj za mjesta načelnika policijskih uprava i postaja te zamjenika ravnatelja policije", rekao je.

Mi ćemo povjerenstvo vjerojatno formirati i ono će odabrati ljude, a ministar samo poslije potpisuje odluku povjerenstva, rekao je.

Karamarko nije mogao precizirati koliko će službenika dobiti povećanje plaće. Kazao je kako će većina ostati na istim primanjima, a da je početna plaća policajca 3.300 kuna.

Dodao je da to državni proračun neće koštati ni kune. "Same uredbe koštaju 30 milijuna kuna više, ali smo kompenzirali unutar vlastitih potencijala, konkretno na odorama, temeljem dogovora sa sindikatima", rekao je.

Dodaje kako se izmjenom uredbe o odorama taj trošak smanjuje sa sto milijuna kuna na 70 milijuna.

Na upit novinara kazao je i kako nema novog zapošljavanja unutar policije.

Objasnio je kako on kao ministar potpisuje sastav povjerenstva za odabir ljudi koji se javljaju na natječaj, a u povjerenstvu se mora nalaziti predstavnik sindikata.

"To je bitno i novost da sindikati sudjeluju u odabiru rukovodećih kadrova i prema tome nećemo dopustiti da se improvizira odabir stručnih kadrova", dodao je.

Kazao kako nije neobično fomiranje takvog povjerenstva 20-ak dana prije parlamentarnih izbora, kako policiju ne zanimaju izbori, već da završi proces koji je započet.

Upitan ne želi li izborom novih rukovodećih kadrova u policiji 'dovesti' svoje ljude, Karamarko je poručio kako želi "progurati svoje najprofesionalnije ljude, a ne one koje bi netko tamo dovodio iz svojih komitetskih stranačkih struktura, kao što je bilo 2000."

Uredbom o zvanjima točno je propisano nakon koliko netko može postati voditelj postaje, načelnik uprave, itd.

"Neki su možda htjeli da ovo sve stane, da izgleda drukčije i da ravnatelj policije postane netko nakon samo godinu dana službe kao što je bilo u vrijeme kad je SDP bio na vlasti", rekao je Karamarko i ponovio kako se radi o potpunoj depolitizaciji policije.

Napomenuo je kako možda neke jako nervira što se Zakonom o policiji i donesenim uredbama definitivno cementira profesionalni pristup odabiru policijskih kadrova.

Ministar je i u razgovorima naglasio kako su uredbe morale biti donesene temeljem Zakona o policiji koji je donesen u travnju.

Podsjetio je kako je Hrvatska imala obvezu donijeti Zakon o policiji kako bi zaključila Poglavlje 23 u pregovorima s EU.

Dezinformacija je, kaže, tvrdnja SDP-ovca Ranka Ostojića da se zakon nije trebao donijeti zbog zaključenja pregovora.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 10.11.11. 19:41

Vjerujem da ce glasaci "nagraditi" ovog mravojeda, tako da bi se moglo kazati da on radi u korist stete svojeg klana zvanog HDZ. Problem je je najvisi za ovcu Jacu, jer ovaj joj radi o glavi...


registracija
20/5/09

BXLCRO, 10.11.11. 19:50

Pa sve sto ce se pred izbore napraviti ce se nakon izbora proglasiti nelegalno i ponistiti! Jedino ako misli u slucaju velikog poraza sa svojim ljudima proglasiti "polcijski sat!? To bi bio "biser" pred "potpis pristupnog ugovora" sa EU u Varsavi!


registracija
30/6/09

jebivjetar, 10.11.11. 23:04

Je bo ti deda Pantelija punicu ! HDZ-ovci izludili ko priklane kokoši ! Jaca si svako malo isčupa pero iz guzice da vidi jel sanja il ju stvarno neko handri !


registracija
26/12/06

capica, 10.11.11. 23:26

Želim dovesti 'svoje ljude'....... ovo sve govori!!!


registracija
11/1/10

fluid, 10.11.11. 23:29

Ovo je nevjerovatno.Ovakvu svinjariju nemožeš ni u Bangladešu napraviti.Ovo je udar na demokraciju na najprljaviji način.I smije se kao kreten cijeloj naciji?Jaka oporba nema šta!


registracija
25/6/10

vidra, 11.11.11. 08:29

Ovaj čovjek je opasan. Bojim se da je inkarnacija .........., ne smijem reči na glas koga.


registracija
22/10/11

jadno100, 11.11.11. 08:36

kara marko kara, misli kad postavi svoje ljude, da i poslije izbora i sa novom vladom bude radio kao i do sad e pa nece ic markec.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika