Objavljeno u Nacionalu br. 383, 2003-03-19

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i katusi

Sestra Ogresta uslužila doktora

Ni nakon drugog Ivićeva nastupa na HRT-u nismo na pragu rješenja misterije što je toliko zabavno u političkom mrtvacu koji bi u svakoj pristojnoj zemlji bio ono što bi i u Hrvatskoj trebao biti (politički mrtav), kad u toj zemlji ne bi bilo Željke Ogreste

META
Utorak, Nova TV, 22.10
Četiri kaktusa
Amerikanci su «popalili svoje ratne motore», direktor Ine i potpredsjednik vlade odlučili su «spustiti loptu», a «Hrvatsku je ponovno zapahnuo miris baruta» – eto novih ali ne i najvažnijih vijesti iz škrinjice od malahita u kojoj se čuvaju samo biseri usmenog izražavanja slavne mlade voditeljice. Ona, MH (Mirjana Hrga), pred nas sitničave svinje prosula ih je sva presretna, pa iako se ne zna zbog čega, jer emisija je još uvijek stravični mutant HRT-ova «Meridijana 16», svaki dobronamjerni kritičar morat će prepoznati voditeljičino zadovoljstvo vlastitom emisijom kao, za sada, najveću vrijednost te emisije, što ipak nije mala stvar.

IZVANREDNE VIJESTI
Srijeda, HRT 1, 14.55
Vijenac
Predsjednika im vlade ubilo dvadesetak minuta poslije podneva i čim se ukazala prva prigoda HRT je objavila kompletnu informaciju i prve izjave predsjednika naše vlade i naše države.
Bilo bi sjajno da se ostalo samo na izvanrednim vijestima, ali navečer nas je, već u prvim minutama nakon Dnevnika zahvatila i izvanredno nepotrebna izvanredna emisija Gorana Milića s izvanrednim gostima, voljnim da pedeset minuta skupocjenog tv vremena ulupaju u naklapanje o atentatu koji nije zavrijedio toliku minutažu. Samo jedan atentat nije dovoljan razlog, jer za toliku emisiju trebalo je ubiti puno više srbijanskih političara odjednom, glasi dobrosusjedski argument.

OKRUGLI STOL
Četvrtak, Nova TV, 20.30
Četiri kaktusa
Nekoliko minuta (točno pet) prije kraja emisije oglasio se šutljivi Luka Trconić, riječima koje precizno ocrtavaju nestvarno ozračje u kojem se prethodnih pedeset pet minuta odvijala debata o novom izbornom zakonu: «Budimo malo i ozbiljni». I stvarno, nikad nestašnije čeljadi ne vidjesmo: Vladimir Šeks se nije htio čak ni svađati, Mato Arlović konačno je uspio u težnji da govori ne pomičući usta ni za jedan milimikron, Trconiću je bilo dosadno, a Vesna Škare Ožbolt stalno se smijala kao da na školskom satu sjedi u zadnjoj klupi, ne sluteći da kamera vrlo precizno hvata onaj njen osmijeh koji svakog malog kradljivca pekmeza drži podalje od staklenke. Ukratko, nitko tu televiziju (Novu TV) i tu voditeljicu (Mirjanu Hrgu) nije shvaćao ozbiljno, što ne treba shvatiti kao manu televizije ili voditeljice, nego baš naprotiv: kao dragocjen dokumentarni zapis iz života političara. Neka se samo javi voditelj ili televizija, kojima je toliko uspjelo smiriti i opustiti naše uvijek stegnute političare.

ŽELJKA OGRESTA I GOSTI
Petak, HRT 1, 20.53
Četiri kaktusa
Osoba kojom hrvatske mame plaše hrvatsku djecu (Ivić Pašalić), osoba (Ivić Pašalić) koja je isključena čak i iz HDZ-a, osoba koju bi svi hrvatski mediji trebali bojkotirati od sada do vječnosti (Ivić Pašalić), ta se osoba drugi put u mjesec dana pojavljuje u vrlo zabavnom programu Hrvatske televizije. Ni nakon njenog drugog nastupa nismo na pragu rješenja misterije što je toliko zabavno u političkom mrtvacu koji bi u svakoj pristojnoj zemlji bio ono što bi i u Hrvatskoj trebao biti (politički mrtav), kad u toj zemlji ne bi bilo Željke Ogreste.
Pašalić je nedavno bio u «Glamour Cafeu» Siniše Svilana, no kod Svilana često gostuje i jedan drugi veliki prijatelj naše zemlje (ugledni trećerazredni holivudski glumac Rade Šerbedžija), pa što ne bi i osoba koja je bila upetljana u sve velike političke skandale Tuđmanove ere i nikad se iz njih nije ispetljala. Jedna od bezazlenijih laži koju je Pašalić izgovorio Ogresti je kako je nakon nekoliko godina ovo prvi put da je pozvan u bilo koju emisiju Hrvatske televizije. Rekao je i da pojma nema da je itko potpisao čuveni partnerski (ortački) ugovor, što je lijepo izgovoriti i čuti pošto su nepoznate osobe taj ugovor ukrale iz ureda javne bilježnice. Isto tako, osoba koja se ranim jutrom godinama obraćala gospodi urednicima diljem Hrvatske, ljubazno je i sa širokim osmijehom upućenim časnoj sestri Ogresti i hrvatskoj javnosti demantirala bilo kakvu svoju naredbodavnu vezu s medijima. Kad se očekivalo da će Ogresta s g. Pašalićem zaplesati polku, kao svojedobno s Jarnjakom, ona mu je odjenula bijelu kutu i dala stetoskop i tlakomjer, što je publika nagradila srdačnim pljeskom, inteligentno toplim kao Dora i Porin zajedno. Ogrestin gost samo se jednom izobličio, kad je govorio o presudi protiv Pukanića kao pravom daru za Božić. Vezu između Božića i kazne zatvora bilo kome dosta je teško uspostaviti, no sada vidimo da je to moguće, a još kad je kazna uvjetna, a uvjet još nije istekao, ostaje samo skromno divljenje plemenitim asocijacijama izrečenim u najboljoj Ogrestinoj emisiji ikada.

STORY SUPERNOVA
Petak, Nova TV, 21.40
Četiri kaktusa
Anonimni pajdo Tarika Filipovića, poznat kao Rene Bitorajac, sjedi i vrlo ozbiljno sudjeluje u nečem vrlo komičnom. Dvadesetoro kandidata za novu zvijezdu Nove TV njemu odgovara na pitanja prepisana iz najglupljeg scenarija za izbor misrvacke. Okolnosti su vrlo glamurozne. Brešanovog filmskog Šiptara (Bitorajca) i kandidate, strogo prema visokim standardima OTV-a, snima jedna jedina kamera, a nije se imalo potrebe ni za montažerom koji bi malo ubrzao zbivanja i izrezao suvišne detalje. Čemu? Nema smisla brojne gledatelje Nove TV lišiti ma i sekunde ustajanja kandidata, popravljanja hlača i odlaženja u skupinu vršnjaka.
Negdje na pola emisije u elektronskoj čergi Nove TV (jedna kamera, jedan reflektor, 20 cura, jedan Bitorajac) odustalo se od koncepta reality showa, jer bi emisija trajala pet sat. Otpalo je ustajanje, dolaženje i odlaženje, pa su kandidati, bez Bitorajca, snimljeni kako u kameru govore sve o sebi i o tome kako bi svijet spasili od rata ili tako nešto. Dvije su kandidatkinje, u realističnom dijelu showa, odustale od natjecanja, što je bolje od svega što se protiv ove blamaže od posla može napisati, pa se opraštamo od vas, uz sportski pozdrav Bitorajac, Bitorajac, nikad od tebe voditelja, bar ne ovaj put.

GLAMOUR CAFE SPECIAL
Subota, HRT 1,
Kaktus
Siniša Cmrk, čovjek koji je do sada udario samo jednu ženu, pokušava proširiti repertoar i na muškarce. Glumio je nasilnika kad mu se usred Opatije obratio Svilanov Danijel Despot. Bilo je to grubo, ali iz sigurne udaljenosti, no sve skupa ipak dovoljno da u potpunosti potvrdi nedavnu ocjenu g. Krešimira Macana, glasnogovornika HRT-a, koji je rekao da je Cmrku potrebna stručna pomoć. Izgleda da se tu nije mislilo na medicinski servis, jer iza Macanove dijagnoze zaredali su brojni intervjui s Cmrkom. Sudeći po ovom najnovijem, koji je pokušao napraviti sretni Despot (za dlaku je izbjegao batine), intervjui nisu puno pomogli Cmrku. Stanje mu je sve gore, pa se očekuje novi Macanov pravorijek.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
Kaktus
Ni tema (ubojstvo predsjednika srbijanske vlade), ni neartikulirani gost (Petar Luković) i gošće (Sonja Badel iz Hine i Ivana Petrović s HRT-a) nisu bili najsretnije odabrani, pa se izgubilo još 60 minuta ni na što. Voditelj se požalio kako mu nije bilo moguće doći do beogradskog odvjetnika Srđe Popovića, kao da je to krivo da u sat vremena ništa nova nije rečeno o atentatu. Ostaje nada da u tjednu pred nama Hrvatska televizija neće srljati u nove specijalne emisije o prijateljskoj Srbiji zahvaćenoj velikom tragedijom.

PP
Nedjelja, HRT 1, 21.05
Vijenac
Najbolje što je HRT prošlog tjedna prikazala je reklama Hrvatskih telekomunikacija koja počinje i završava istim prizorom: klinac se polako njiše u njihaljci, snimljen iz ptičje perspektive. Iza klinca ide Janica Kostelić koja priča na kolodvoru, pa nogometaš koji vodi loptu po zasnježenom savskom nasipu (u pozadini su tri stambena nebodera u Veslačkoj) i da ne nabrajamo dalje, na kraju, dok se ono dijete opet ljuljuška, piše:
«Zaljubljeni u kretanje – HT mobile». Da, prije toga je išao onaj striček koji skače u hladno more, pa plivačica Ana Sršen, pa prizor terapijskog jahanja, pa hrvatski pilot koji ulazi u mlaznjak, pa prljavi biciklist, trčanje potokom prema uzbrdici, sve skupa sjajna predigra za poantu «zaljubljeni u kretanje». Ovo veliko osvježenje, dragocjeno kao El Bahattee na Porinu, nameće svakom hrvatskom novinaru da nađe režisera ovog spota, proglasi ga Hrvatom i s njim napravi intervju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika