11.11.2011. / 13:26

Autor: Nacional.hr

Valutna klauzula prijeti hrvatskom bankarskom sustavu

Upućena je kritika i Hrvatskoj narodnoj banci jer nisu uspjeli ograničiti bankama davanje kredita u stranim valutama

S&P kritizira i HNBS&P kritizira i HNBAgencija za kreditni rejting Standard & Poor's rangirala je bankarske sustave u svijetu u deset skupina. Hrvatski je bankarski sustav stavljen u grupu šest, zajedno sa Bahreinom, Estonijom i Guatemalom.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, od deset skupina, pri čemu se deseta smatra najrizičnijom, hrvatski je bankarski sustav rangiran lošije od češkog, slovačkog, ali i španjolskog i slovenskog.

Analitičari S&P-a ističu kako je hrvatski bankarski sustav izložen velikom riziku zbog skromne snage privatnog sektora i visoke razine kreditiranja u stranim valutama. Također, upozoravaju na velik udio kredita koji nemaju adekvatna jamstva.

Upućena je kritika i Hrvatskoj narodnoj banci jer nisu uspjeli ograničiti bankama davanje kredita u stranim valutama.

Kao još jednu otegotnu okolnost za hrvatske banke, S&P smatra posrnulo tržište nekretnina koje pada posljednje dvije godine. Oni ističu kako će korekcija cijena nekretnina imati značajan utjecaj na bankarski sektor.

Zanimljivo je da su u lošijoj poziciji od Hrvatske, bankarski sustavi Mađarske, Irske i Rusije, dok je Grčka smještena u najrizičniju desetu skupinu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 11.11.11. 13:55

A onaj najblji guverner na svijetu ma kako da ne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika