11.11.2011. / 16:27

Autor: Deutsche Welle

Opasnost od recesije u Europi

Tamni oblaci nadvijaju se nad Europom. I Europska komisija i Europska središnja banka upozoravaju na moguću recesiju - te zahtijevaju proračunsku disciplinu, kako bi se vratilo povjerenje financijskih tržišta.

Olli RehnOlli RehnAlarm iz Bruxellesa i Frankfurta: i Europska središnja banka (ESB) i Europska komisija (EK) u četvrtak su upozorili na mogućnost konjunkturnog pada. "Rast je u Europi zaustavljen, postoji rizik nove recesije", kazao je europski povjerenik za monetarna pitanja Olli Rehn prilikom predstavljanja jesenske prognoze gospodarskog razvoja.

Obzirom na prijeteći konjunkturni pad, ESB u svom posljednjem mjesečnom izvještaju upozorava europske vlade da što prije provedu nužne reforme. Europska središnja banka poziva "sve vlade eurozone da hitno ubrzaju provođenje sveobuhvatnih i dubokih strukturnih reformi", stoji u izvještaju ESB-a.

Sudeći po rezultatu ankete provedene među stručnjacima, strah od recesije je sve prisutniji. Očekivana stopa gospodarskog rasta korigirana je i za tekuću, ali i za 2012. i 2013. godinu. U 2011. se očekuje plus od 1,6% bruto domaćeg proizvoda (BDP), u 2012. samo 0,8%. Olli Rehn je još pesimističniji. BDP će u cijeloj Europskoj uniji, sudeći po prognozama, "stagnirati" u većem dijelu 2012. i zato on u idućoj godini prognozira konjunkturni rast od 0,6%.

Loše vijesti za Grčku

Rehn je imao loše vijesti i za Grčku. Po prognozama EU-a, grčka stopa zaduženja u tekućoj će godini doseći 163% BDP-a. U tom scenariju nije ukalkuliran nedavni zahtjev da privatni vjerovnici Grcima "oproste" 50% postojećih potraživanja na državne obveznice.

U Italiji stanje nije ni izbliza tako dramatično. Stopa novog zaduženja u 2011. će iznositi 4% BDP, ali će u idućim godinama opadati: u 2012. na 2,3%, a u 2013. na 1,2% BDP-a. Državni dug bi, sudeći po prognozama, u idućoj godini trebao doseći (i stabilizirati se na toj razini) 120% BDP-a, prije nego što u 2013. počne lagano opadati.

Europska komisija predviđa da će konjunkturna stopa eurozone (17 država članica) u četvrtom kvartalu ove godine opasti za 0,1% u odnosu na isto razdoblje u 2010. U prvom kvartalu 2012. očekuje se klasična stagnacija. Po važećim ekonomskim definicijama o stagnaciji se govori kad se u dva uzastopna kvartala ne zabilježi gospodarski rast.

Komisija primjećuje drastičan gubitak povjerenja u eurozoni, zbog čega investitori ne ulažu novac, a konzumenti ga ne troše. Ključ rasta je povratak povjerenja u dugoročnu održivost javnih budžeta i kompletnog financijskog sustava.

Neopravdani strah od inflacije?

U sveopćem sivilu raste automatski i strah od inflacije. No, u recesijskim uvjetima teško da će poduzeća uspjeti povisiti cijene svojih roba ili usluga. ESB čak očekuje smanjenje stope inflacije, u 2012. ona bi mogla iznositi 1,8%.

To je puno manje nego u tekućoj 2011. u kojoj se očekuje godišnji porast cijena od 2,6%.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 11.11.11. 17:08

Ma kakva recesija, ne vjerujem, uvijek ima rješenja, uvijek. Kao npr. novi premijer Grčke bivši podpredsjednik ECB-a, predavao na onom famoznom Columbia sveučilištu (koje je Sanadera čekalo, jer je obavio posao, tj. zadužio nas dodatni 20 mlrd. €), stvarno ne znam što pričaš, putevi se sami od sebe krče. Gdje god "zapne" montiraš svog čoeka, jednostavno! Treba nama cijelom svijetu jedan VELIKI komet da cijelu ovu balegu koja se nakotila izbriše, sve ljude, DA SE RESETIRA zemlja!


registracija
2/1/11

prohujalo, 12.11.11. 10:19

zmaj
ti kao da si premijerka ili njen pomocnik......
j.... recesiju bitno da mi(isti koji su prosli Krizni put u samostalnosti) udemo u EU......tamo samo nas cekaju......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika