Objavljeno u Nacionalu br. 384, 2003-03-26

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

Policajac i ubojica u napetom nadmudrivanju

Triler "Nesanica" sugestivna je karakterna studija s kojom mladi redatelj Christopher Nolan ("Memento") najavljuje stasanje u zrelog i svestranog autora pred kojim je bogata karijera

Al Pacino i Robin Williams u filmu "Nesanica"Al Pacino i Robin Williams u filmu "Nesanica"VIDEO-RECENZIJA: ‘NESANICA’

Kultni triler “Memento” izbacio je mladog britanskog redatelja Christophera Nolana među najtraženije filmaše njegove generacije (krajem srpnja će navršiti 33 godine), i njegovo sljedeće ostvarenje očekivalo se s velikim zanimanjem. Mnogi gorljivi poklonici “Mementa” ostali su razočarani pogledavši Nolanovo novo ostvarenje, “Nesanica”, ocijenivši ga previše “običnim” i “hollywoodskim”. “Nesanica” neosporno jest bitno konvencionalniji film od prethodnika, međutim, to ne znači da je i manje zanimljiv. Dapače, riječ je o itekako sugestivnoj, majstorski režiranoj karakternoj studiji s kojom Nolan najavljuje stasanje u zrelog i svestranog autora pred kojim je bogata karijera.

Al Pacino nastupa u ulozi uglednog losanđeleskog detektiva Willa Dormera koji, našavši se pod istragom odjela za unutarnju kontrolu, biva s partnerom Hapom Eckhartom (Martin Donovan) poslan na Aljasku kako bi pomogao mjesnoj policiji u rješavanju za njih neuobičajenog slučaja ubojstva jedne gimnazijalke. Eckhart, koji je također pod istragom, priopći Dormeru da planira priznati svoja zastranjenja, čime će za sobom povući i Dormera. U pokušaju hvatanja ubojice u zasjedu u jednoj usamljenoj kolibi nastaje metež, i Dormer u magli upuca Eckharta – koji umire očito vjerujući da je njegov partner to učinio namjerno, kako bi ga spriječio da svjedoči – a zločinac pobjegne. Prikrivajući svoje tragove, Dormer nastavlja potragu i uskoro dolazi blizu zločincu, no otkriva da je ovaj prilikom zasjede vidio dovoljno da ga može držati u šaci, pa dolazi u iskušenje da ga pusti, kako bi sačuvao svoj ugled.

Nolan elegantno izlaže zaplet, fino odmjerenim ritmom gradeći napetost i usporedno pažljivo profilirajući likove. Naglasak je, naravno, na bogato uslojenom liku Dormera, čiji opsesivni profesionalizam u hvatanju zločinaca i izvršavanju pravde biva stavljen na veliku kušnju kad mu karijera bude ugrožena. Nolan i Pacino efektno portretiraju sve veću dezorijentiranost tog lika, na profinjeno metaforičan način odraženu u njegovoj nesanici, koja se javlja kao posljedica “bijelih noći” na Aljasci. Intrigantno je razrađen i odnosi Dormera i ubojice kao nadmudrivanje dvojice inteligentnih protivnika koji su se, svaki na svoj način, našli u očajničkoj situaciji iz koje nema pravog izlaza; zgodna protuteža je odnos Dormera i mlade mjesne detektivke (Hilary Swank) koja ga idolizira.

Nolanov je vizualni stil, razumljivo, osjetno podigran u odnosu na “Memento”, odlično prilagođen priči, s nenametljivim ali vrlo jasnim podcrtavanjem dramske uloge svjetla u zbivanjima. Mladog redatelja valja pohvaliti i zbog rada s glumcima: Pacinov nastup očekivano je efektan, dok je Robin Williams čak pomalo iznenađujuće dobar u ulozi negativca. Ukratko, više je nego dovoljno razloga zašto “Nesanicu” nije preporučljivo propustiti.

DVD-izdanje je, nažalost, skromno, bez priloga vrijednih spomena, pa poklonike filma valja uputiti na bogato opremljeno američko izdanje.

NESANICA
(Blitz)

Insomnia, am. triler, 2002.
R: Christopher Nolan
GL: Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank, Maura Tierney, Martin Donovan, Nicky Katt, Paul Dooley

FILM: četiri točkice
DVD: dvije točkice

Ledeno doba
Continental Film

Poslije neuspješnih pokušaja s filmovima “Anastasia” i “Titan A.E.”, realiziranim tradicionalnom animacijom, hollywoodski studio 20th Century Fox priključio se trendu kompjuterske animacije s “Ledenim dobom” i napokon pogodio “jackpot” – djelo redatelja Chrisa Wedgea uvrstilo se među deset najvećih svjetskih hitova prošle godine. Priča o tipavcu, mamutu i sabljastom tigru koji se udružuju (svaki sa svojim motivom) u nastojanju da vrate ljudsko djetešce njegovu plemenu puna je sjajnih gegova (posebno su urnebesne zgode vjeverice koja pokušava spremiti svoj žir) i duhovitih replika, a sentimentalni dijelovi fino su odmjereni, pa je rezultat iznimno dopadljiv film kojemu će malo tko moći odoljeti.
Na DVD-u mlađe će gledatelje najviše oduševiti nova 5-minutna
pustolovina vjeverice Scrata, a poslastica za filmofile je Wedgeov kratki crtić “Bunny”, prije četiri godine nagrađen Oscarom. (I.S.)

VHS/DVD
Ice Age, am.crtić, 2002.
R: Chris Wedge GLASOVI: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Goran Višnjić

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Pauci napadaju
Issa

Kad divovski pauk počne pipcima probijati probijati željezna vrata robnog centra u koji su se sklonili preživjeli žitelji američkog provincijskog mjesta, jedan od neupućenih u strahu upita svog susjeda kakva je to neman. Odgovor glasi: “Spider, Man!”. Ova simpatična posveta starim hollywoodskim B-filmovima o golemim čudovištima koje stvara atomsko i ekološko onečišćenje nudi podjednak omjer smijeha i uzbuđenja, a producirali su je Roland Emmerich i njegov partner Dean Devlin (“Dan nezavisnosti”, “Godzilla”), osiguravši prvu veliku hollywoodsku šansu Novozelanđaninu Elloryju Elkayemu, koji ih je zaintrigirao 13 minutnim c/b hororom “Veći od života”, pričom o ženi koju terorizira predimenzionirani kućni insekt.
Potonji rad, nažalost, nije uvršten na domaće DVD izdanje (možete ga naći na američkom), a sam film predstavljen je sa solidnom slikom i odličnim zvukom. U dodacima je 11 izbačenih i alternativnih scena te audio komentar filmske ekipe. (N.P.)

VHS/DVD
Eight Legged Freaks, am. fant. humor. horor, 2002. R: Ellory Elkayem GL: David Arquette, Kari Wuhrer, Scott Terra, Scarlett Johansson

FILM: dvije točkice
DVD: tri točkice

Pravedan zločin
Blitz

Tv komičar Tom Green nikako da postane filmska zvijezda. Tek što je pobrao hrpu Malina – “priznanja” koje se dijeli najgorim filmovima godine – za redateljski prvijenac “Freddy je popušio”, nominiran je i za najgoru sporednu ulogu u “Pravednom zločinu”. Izdvojiti samo njega stvarno je nepravedno, jer je teško pobrojati što više živcira u ovoj suhoparnoj komediji, beskrajno dosadne peripetije kroz koje prolazi glavni junak (Jason Lee) dok pokušava skupiti novac za harvardsku školarinu svoje nećakinje, ili anemična režija Brucea McCullocha, veterana humorističke serije “Subotom uvečer uživo”.
DVD izdanje sadrži pet izbačenih scena, koje su bez problema mogle ostati u filmu, jer takvu papazjaniju ništa ne može pokvariti. (N.P.)

VHS/DVD
Stealing Harvard, am. komedija, 2002.
R: Bruce McCulloch GL: Jason Lee, Tom Green, Leslie Mann, Megan Mullally, Dennis Farina

FILM: nula točkica
DVD: dvije točkice

Bez dokaza
Blitz

Lice Angeline Jolie dominira na posteru krimi drame “Bez dokaza”, ali ne i u filmu. Ona se, naime, pojavljuje u samo tri scene – u ulozi histerične narkomanke koja neprestano daje proturječne iskaze – jer je u vrijeme snimanja tog filma, sredinom devedesetih, bila anonimna starleta koja sebi nije mogla priuštiti glavnu ulogu ni u tako skromnoj produkciji. Film, inače, rekonstruira do danas nerazrješen zločin iz 1989. – ubojstvo Michaela Franckea, šefa oregonskih kaznionica – a glavni je protagonist njegov brat Kevin koji se uzaludno bori protiv zataškavanja slučaja od strane policije i državnog odvjetništva. Tromo i amaterski režiran, film je teško gledljiv. Poklonike hollywoodske zvijezde treba obavijestiti da se njihova ljubimica pojavljuje tek oko 50. minute. (N.P.)

VHS/DVD
Without Evidence, am. krim. Drama, 1995-98.
R: Gill Dennis GL: Scott Plank, Anna Gunn, Andrew Prine, Angelina Jolie

FILM: nula točkica
DVD: jedna točkica

Ostati živ
VTI

Nastavak “Groznice subotnje večeri” svojedobno je u zagrebačkim kinima bio megahit, jer je profitirao na upravo postavljenom dolby zvuku: bez toga bi teško postigao i osrednji rezultat. Nakon tri akcića, redatelj i koscenarist Sylvester Stallone pokušao je proširiti kreativni raspon izletom u mjuzikl, ali se nije proslavio: rezultat je kičasti glazbeni spektakl u kojem se nekadašnji kralj newyorških diskoteka Tony Manero probija na Broadwayu (po reviji u kojoj nastupa prije bi se moglo zaključiti da je u pitanju Las Vegas). Za ovu prigodu nabildani John Travolta zadržao je staru karizmatičnost, međutim, obje partnerice su mu blijede, kao i glazba Slyjeva brata Franka Stallonea.
Film na DVD-u zvuči bolje nego što izgleda. Dodataka nema.

DVD
Staying Alive, am. glazb. melodrama, 1983.
R: Sylvester Stallone GL: John Travolta, Cynthia Rhodes

FILM: jedna točkica
DVD: dvije točkice

Čovjek kojeg nije bilo
Discovery

Deveti film Joela i Ethana Coena virtuozno je režirana drama o brijaču (Billy Bob Thornton) koji, odlučivši uhvatiti priliku da postane ‘vlastiti gazda’ otvaranjem kemijske čistionice, početni kapital smogne ucijenivši ljubavnika svoje žene, međutim, plan mu brzo izmakne kontroli. Coenovi su se zasigurno izvrsno zabavljali konstruirajući priču u kojoj se jedan ionako pasivni “mali čovjek” koprca poput muhe uhvaćene u paukovu mrežu iz koje se više ne može izvući, ali ovog su puta malo pretjerali u razradi zapleta – zbog autorske hladnoće prema likovima film se u drugoj polovici počinje doimati razvučenim, i svakako ne bi
štetilo da je petnaestak minuta kraći. Ipak, i tako neujednačeno njihovo ostvarenje još uvijek ulazi u gornji dom američke produkcije u zadnjih godinu-dvije.
Solidno DVD-izdanje sadrži dva diska: na prvom su originalna crno-bijela verzija te prilozi (u koje je moglo biti uloženo malo više truda), a na drugom je film u koloriranoj verziji. (I.S.)

VHS/DVD
The Man Who Wasn’t There, am. triler-drama, 2001.
R: Joel Coen GL: Billy Bob Thornton, Frances McDormand, James Gandolfini, Michael Badalucco, Tony Shalhoub

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Sami
Blitz

Poslije koketiranja s modernističkim autorskim prosedeom u svome prethodnom (i dosad najboljem) filmu, nadrealističkoj ratnoj drami “Nebo, sateliti”, Lukas Nola je u “Samima” otišao “do kraja” tim smjerom – s poraznim rezultatom. Nolina alegorija o otuđenosti iritira nategnutom opskurnošću zbivanja, slabim minimalističkim dijalozima te naivnim simbolizmom u priči o ženi (Nina Violić) koja se osvećuje muškarcu (Leon Lučev) koji je autom pregazio njezina sina. Fotografija Mirka Pivčevića je odlična, međutim, to nije dovoljno da popravi dojam, pa se film teško gleda i unatoč kratkom trajanju od osamdesetak minuta.
Na solidnom DVD-u nalaze se 20-minutni “making of” te video spot grupe “Svadbas” s Ninom Violić. (I.S.)

VHS/DVD
Sami, hrv. art drama, 2001.
R: Lukas Nola GL: Leon Lučev, Nina Violić, Nerma Kreso

FILM: jedna točkica
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika