13.11.2011. / 12:13

Autor: Deutsche Welle

Smrtonosno njemačko desnilo

Desni ekstremisti su između 2000. i 2006. u Njemačkoj ubili osam Turaka i jednog Grka, te jednu policajku. Izvršili su i više pljački banaka. Sada su osobe za koje se vjeruje da su izvršile ta ubojstva pronađene mrtve

IlustracijaIlustracijaDijelovi mozaika su se počeli slagati u sliku nakon što je prošlog tjedna (4.11.) u Eisenachu, u njemačkoj saveznoj zemlji Tirinškoj na istoku Njemačke, izgorjela jedna prikolica za stanovanje. Istražujući uzroke požara prikolice policija je u njoj pronašla dva leša i pištolj koji je pripadao policajki Michel Kiesenwetter ubijenoj 2007. u Heilbronnu. Našto kasnije je u Zwickauu izgorjela jedna kuća. Pretražujući zgarište, policija je otkrila da su tu živjela ona dvojica sada već mrtvih muškaraca, te da se radi o desnim ekstremistima koji su u razdoblju između 2000. i 2006. godine počinili tzv. "Döner-ubojstva" nad osam turskih ugostitelja i jednim grčkim poduzetnikom, te potom 2007. ubili i policajku u Heilbronnu. Izdana je potjernica za Beatom Zschäpe, koja je bila vlasnica kuće. Između ostalih dokaza, pronađen je i pištolj kojom su svi oni ubijeni. U međuvremenu se Beate Zschäpe, koja je najprije bila u bijegu, sama prijavila policiji i sada se nalazi u istražnom zatvoru.

Što se točno dogodilo i zašto - o tome policija još nema jasna saznanja. Za sada se polazi od toga da su dvojica muškaraca - Uwe Mundlos i Uwe Böhnhardt - izvršili samoubojstvo u prikolici. Zbog čega - još je nejasno. Što se Beate Zschäpe tiče, pretpostavlja se da je ona nakon smrti dvojice kompanjona zapalila kuću da bi uništila dokaze o djelovanju te zločinačke trojke. Čini se s pravom: kada je policija započela pažljivu istragu, pronađeno je mnoštvo dokaznog materijala koji ukazuje da se tu ne radi o običnim kriminalcima, već o ubojicama s političkim motivima. Zbog toga je istragu preuzela njemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka.

Krvavi trag širom Njemačke

Trio je godinama bio blizak neonacističkim i radikalnim desničarskim krugovima u Njemačkoj, što je poznato i Službi za zaštitu ustavnog poretka. Krajem devedesetih su bili članovi desničarske organizacije "Tirinška domovinska zaštita", a kada je 1998. u njihovom stanu pronađen neonacistički propagandni materijal i eksploziv oni su prešli u ilegalu - policija im je izgubila svaki trag. Istražitelji nisu imali nikakvih informacija o njima i pretpostavljali su da se trojka odselila izvan zemlje. U stvarnosti su se oni međutim već 2001. doselili u Zwickau na istoku Njemačke, gdje su bili prijavljeni pod lažnim imenima.

Malo prije toga počela je i njihova ubilačka serija širom Njemačke: tri ubojstva u Nürnbergu, dva u Münchenu te po jedno u Hamburgu, Rostocku, Dortmundu i Kasselu. Uz to je ubijena i policajka u Heilbronnu. Shema je uvijek bila ista i korišteno je uvijek isto oružje: ubojice su žrtvi prilazile usred bijela dana, pucale su iz neposredne blizine u glavu i odlazile ne ostavljajući gotovo nikakve tragove. Istražitelji su bili zbunjeni - niti su mogli pronaći neki trag koji bi vodio ka počiniteljima, niti su mogli dokučiti motive.

U međuvremenu se zna da su dvojica muškaraca pronađena u prikolici izvršila i više pljački banaka. Zbog čega su na kraju izvršili samoubojstvo - ukoliko su ga doista izvršili - nakon jedne od tih uspješnih pljačkaških akcija, za sada se još također ne zna.

Desničarski teroristi?

Nejasno je i koliko je pomagača trojka imala. Za sada je identificiran jedan od njih, 37-godišnjak iz okolice Hannovera, koji je kao i trojka rođen u istočnonjemačkom gradu Jeni i koji je također imao kontakte s desnoekstremističkom scenom. On im je još prije nekoliko godina stavio na raspolaganje svoju osobnu kartu na koju je i iznajmljena prikolica u kojoj su pronađeni leševi. Ured za zaštitu ustavnog poretka koji sada vodi istragu pretpostavlja, međutim, da je pomagača bilo više, prije svega među ekstremnim desničarima i neonacistima. Isto tako se pokušava ustanoviti je li trojka odgovorna i za neke druge do sada nerazjašnjene napade. Pažnja se trenutno koncentrira na napad u jednoj ulici u Kölnu u kojoj prvenstveno žive građani turskog porijekla 2004. godine te na jedan napad na grupu židova u Düsseldorfu 2000. godine.

Upravo ta političko-rasistička dimenzija čitavog slučaja ove trojke iz Zwickaua nosi u sebi posebnu eksplozivnost. Tako ministar unutarnjih poslova savezne zemlje Nordrhein-Westfalen Ralf Jäger upozorava na opasnost od desnoekstremističkog terorizma u Njemačkoj i tvrdi da su "desničarski ekstremisti postali teroristi". A stručnjak za unutarnju politiku bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Hans-Peter Uhl napominje da nije sasvim sigurno je li Služba za zaštitu ustavnog poretka već ranije imala neke podatke o djelovanju zločinačke trojke. Po njegovim riječima bi idući dani mogli pokazati da se tu radi i o problemu za čitavu Službu.

Autor: Z. Arbutina (dpa,afp,rtr,spiegel)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 13.11.11. 16:55

Na istoku Njemačke (bivši DDR) nalazi se največi Njemački ultra desničarski problem.
Dok je područje bivše zapadne Njemačke bilo od rata na ovamo, svakodnevno izloženo usađivanju zajedničke krivice za II rat, na istoku se vodila druga počitika.
Kada je ta istočna zona spojena sa zapadnom došlo je do eksplozije onoga što se 40 godina zanemarivalo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika