14.11.2011. / 10:26

Autor: Nacional.hr

Julija Timošenko uskoro na slobodi?

Hoće li EU i Ukrajina, kako je planirano, potpisati Sporazum o približavanju i slobodnoj trgovini? Uvjet za potpisivanje je oslobađanje bivše premijerke Julije Timošenko. Summit EU-Ukrajina se održava 19. prosinca.

Julia TimošenkoJulia Timošenko„Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko bi mogla biti puštena na slobodu još prije održavanja summita u Kijevu", piše poljski list „Gazeta Wyborcza" pozivajući se na informacije osobe bliske predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču.

Vodeća predstavnica ukrajinske opozicije je u spornom procesu osuđena na sedam godina zatvora. Sud u Kijevu proglasio ju je krivom za prekoračenje ovlasti tijekom potpisivanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. godine. Vlade europskih zemalja smatraju da je presuda politički motivirana. Preduvjet za potpisivanje Sporazuma o približavanju i slobodnoj trgovini na summitu EU-Ukrajina je upravo oslobađanje Julije Timošenko.

Promatrači u Ukrajini su uvjereni da bi njenim oslobađanjem bila postignuta dva cilja: predsjednik Janukovič bi dobio Sporazum o približavanju i svoju rivalku „držao u šahu". „Ona može biti puštena na slobodu, ali protiv nje ima još kaznenih postupaka koji bi mogli trajati do izbora", smatra ukrajinski politolog Oleksij Holubozkyj. Julija Timošenko bi na taj način, kao Janukovičev konkurent na parlamentarnim izborima, koji se održavaju naredne godine, bila isključena.

Pomilovanje ili žalbeni postupak?

Trenutno nije jasno kako će Julija Timošenko biti puštena iz zatvora. Ukrajinski politolog Oleksandr Palij smatra da će bivša premijerka jednostavno biti pomilovana. „To bi bilo najjednostavnije", kaže Palij. Na taj način bi predsjednik, koji trenutno nije omiljen među biračima, u javnosti mogao poboljšati svoj imidž.

Ostali promatrači ne isključuju mogućnost njenog oslobađanja u žalbenom postupku koji bi polovinom prosinca trebao početi pred sudom u Kijevu. Podršku u žalbenom postupku bi mogao pružiti i parlament koji bi uskoro trebao glasati o izmjenama kaznenog zakona. Naime, sporni član, prema kojem je osuđena Julija Timošenko, datira još iz vremena Sovjetskog saveza. Taj član zakona bi uskoro mogao biti ukinut.

Nitko sa sigurnošću ne može reći da li će Julija Timošenko uskoro zaista i napustiti zatvor. Ukrajinski politolog Holubozkyj vjeruje da postoje snage, kako u Ukrajini, tako i u EU, kojima nije u interesu njeno skoro puštanje na slobodu. „To su političari koji kritički posmatraju ukrajinsko približavanja EU", kaže Holubozkyj i dodaje: „Timošenko iza rešetaka - to je prilika da se Ukrajini predbaci da još uvijek nije demokratska zemlja".

Julija Timošenko nije jedini problem

Amanda Paul iz briselskog „European Policy Centre" kaže da se oslobađanjem Julije Timošenko neće riješiti problemi ukrajinskog pravosuđa. „Proces približavanja EU se može zamrznuti zbog selektivnog i korumpiranog pravosuđa u Ukrajini", kaže Paulova.

Ne mora samo Ukrajina provesti reforme. EU također treba razviti strategiju za Ukrajinu koja bi trebala imati jasnu evropsku perspektivu Kijeva. "Tek tada postoje nade za demokratske promjene u zemlji", kaže stručnjakinja iz Bruxellesa. "Ako se EU u svojoj strategiji prema Ukrajini vodi samo slučajem Timošenko, onda je to "kratkoročna politika", smatra Amanda Paul. Odnosi između Bruxellesa i Kijeva utječu na cijelu regiju istočne Europe.

Autori: L. Hryschko / T. Karpenko / M. Ostaptschuk / M. Smajić

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika