14.11.2011. / 12:43

Autor: Hina

Ruska sonda raspast će se pri ulasku u atmosferu

Ruska sonda Fobos-Grunt, koja nije uspjela poletjeti iz Zemljine orbite prema Marsovu mjesecu Fobosu, raspast će se pri ulasku u Zemljinu atmosferu u siječnju 2012. ukoliko je ruski stručnjaci ne uspiju do tada popraviti, priopćila je u ponedjeljak svemirska agencija Roskosmos.

Sonda Fobos-GruntSonda Fobos-GruntRuska sonda Fobos-Grunt, koja nije uspjela poletjeti iz Zemljine orbite prema Marsovu mjesecu Fobosu, raspast će se pri ulasku u Zemljinu atmosferu u siječnju 2012. ukoliko je ruski stručnjaci ne uspiju do tada popraviti, priopćila je u ponedjeljak svemirska agencija Roskosmos.

"Vrlo su mali izgledi da sonda stigne na Zemlju", rekao je ravnatelj agencije Vladimir Popovkin, izrazivši uvjerenost da će se sonda raspasti pri ulasku u atmosferu.

Sonda Fobos-Grunt lansirana je prošli tjedan, ali je zbog kvara ostala u Zemljinoj orbiti, umjesto da se uputi prema Marsovom mjesecu Fobosu s kojeg je na Zemlju trebala donijeti uzroke tla.

Znanstvenici u međuvremenu pokušavaju reprogramirati sondu, ali su svi pokušaji zasad bili neuspješni. Prema Popovkinu, popravci na sondi bit će mogući do početka prosinca, nakon čega će tzv. balistički prozor za njezino putovanje prema Marsu biti zatvoren.

"Postoji još jedna šansa, ali trenutno ne uspijevamo prikupiti telemetrijske podatke o tome što se događa", dodao je i priznao da se radi o "neuspjehu ruske astrofozike" te da "Mars ne voli Zemljane", aludirajući na brojne neuspješne sovjetske, američke, europske i japanske misije na Mars.

Neuspjeh ruske sonde predstavlja i neuspjeh prve kineske misije na Mars, jer je Fobos-Grunt trebao u orbitu Crvenog planeta smjestiti kineski satelit Yinghuo-1 koji je trebao proučavati Marsovu površinu i magnetsko polje.

Fobos i Deimos su jedini Marsovi prirodni sateliti. Otkrio ih je američki astronom Asaph Hall u kolovozu 1877. godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika