14.11.2011. / 13:52

Autor: Hina

Za Šešeljevo odavanje svjedoka tri godine umjesto 18 mjeseci

Posebni tužitelj u ponedjeljak je zatražio od Žalbenoga vijeća Haaškoga suda da poveća zatvorsku kaznu protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja osuđenog zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka na tri godine ocjenjujući da je nepravomoćno izrečenih 18 mjeseci premala kazna.

Vojislav ŠešeljVojislav ŠešeljPosebni tužitelj u ponedjeljak je zatražio od Žalbenoga vijeća Haaškoga suda da poveća zatvorsku kaznu protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja osuđenog zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka na tri godine ocjenjujući da je nepravomoćno izrečenih 18 mjeseci premala kazna.

"Tužitelj poziva Žalbeno vijeće da poveća kaznu protiv Vojislava Šešelja na tri godine zatvora", navodi se u podnesku tužitelja Brucea MacFarlanea, posebno imenovanog da tuži Šešelja za nepoštivanje suda, u kojem se ocjenjuje da je kazna koju je izreklo prvostupanjsko vijeće "bjelodano neprimjerena".

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koncem listopada osudio je Šešelja na 18 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda, odnosno zbog otkrivanja identiteta svjedoka vezanih uz suđenje koje se protiv njega vodi pred ICTY-jem za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata.

Sud je tada odredio da ovu kaznu Šešelj služi usporedno s prvom za nepoštivanje suda kojom je 2010. godine osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog otkrivanja identiteta tri svjedoka, također u jednoj od svojih knjiga.

Tužitelj se žalio i na odluku suda o istodobnom služenju dvije kazne poručivši da je Šešelj silom zakona već odslužio prvu kaznu pa drugu ne može služiti istodobno.

ICTY je Šešelja do sada tri puta optužio za nepoštivanje suda. Treća i najnovija optužnica podignuta je u svibnju ove godine zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije presude za nepoštivanje suda.

Šešelj je u pritvoru ICTY-ja od početka 2003., a njegovo suđenje za ratne zločine počelo je u studenome 2007. godine. Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka, a za ožujak sljedeće godine sazvane su završne riječi pošto je Šešelj najavio kako ne namjerava iznositi obranu.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 14.11.11. 13:57

Ma je..e se Šešelju!! Pa još na početku im je jasno i glasno, u mikrofon rekao "da mogu lepo da mu ...."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika