14.11.2011. / 16:12

Autor: Hina , Nacional.hr

EK ne želi komentirati Glavašev slučaj

"Europska komisija ne komentira način na koji političke stranke biraju svoje kandidate i stavljaju ih na svoje izborne liste. To je u nadležnosti izbornog povjerenstva i hrvatskog pravnog sustava", rekao je glasnogovornik

photo: Zoran Grizelj/Vecernji list photo: Zoran Grizelj/Vecernji list Europska komisija nije u ponedjeljak htjela komentirati očitovanje Državnog izbornog povjerenstva po kojem Branimir Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat za predstojeće parlamentarne izbore, što je kasnije Ustavni sud odbacio.

"Europska komisija ne komentira način na koji političke stranke biraju svoje kandidate i stavljaju ih na svoje izborne liste. To je u nadležnosti izbornog povjerenstva i hrvatskog pravnog sustava", rekao je glasnogovornik povjerenika za proširenje Peter Stano, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Stano je dodao da će Komisija pratiti izbore u okviru monitoringa o ispunjavanju političkih kriterija, a što se tiče pitanja ratnih zločina i to će biti praćeno u okviru monitoringa u poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava.

Predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Vladimir Šišljagić zatražio je u utorak od Državnog izbornog povjerenstva da odgovori može li Branimir Glavaš, u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom, na parlamentarnim izborima iskoristiti pasivno biračko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a, kao kandidat na izbornoj listi ili kao nositelj i kandidat izborne liste.

Od DIP-a je zatražena informacija postoje li ikakve zapreke da Glavaš, pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci, koju izdržava u drugoj državi, bude istaknut za nositelja stranačke liste na parlamentarnim izborima.

DIP je objavio u četvrtak da Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ustavni sud je zatim odbacio to očitovanje, uz obrazloženje da ono ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države i otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 14.11.11. 20:01

Glavaš očito nije te sreće! Da je abolirani četnik mogao bi bez problema na liste, u sabor pa i u vladu!

Ali, to nije nikome sporno! To nitko ne dovodi u pitanje! To je sve po zakonu! Pa i pljačka privatizacije je po zakonu! Zašto na jednom mjestu imamo problem a na drugom rješenje?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika