Objavljeno u Nacionalu br. 835, 2011-11-15

Autor: Damir Petranović

Oživljavanje košarkaškog mrtvaca

Biznismen Ilija Naletilić i bivši košarkaš Nikola Vujčić odlučili su s klubom s Gripa krenuti ispočetka: odabrali su novu generaciju mladih igrača i platili vrhunske trenere jer ne žele više uništavati košarku kao što to rade Cibona i Zadar

Nikola Vujčić je sportski direktor kluba koji je iz Rijeke preselio svoju akademiju Nikola Vujčić je sportski direktor kluba koji je iz Rijeke preselio svoju akademiju Nekoć najtrofejniji europski košarkaški klub, čija je generacija s kraja 80-ih i početka 90-ih u relevantnoj anketi proglašena najboljom momčadi svih vremena, prošlog vikenda odigrao je još jednu utakmicu u provinciji. I to neuspješno. Košarkaši Splita, trostrukog prvaka Europe, izgubili su prvenstvenu utakmicu u Križevcima.


Mučenje traje već nekoliko godina, još otkako su ispali iz regionalne lige i preselili se u niži stupanj natjecanja, gdje snage odmjeravaju s Dardom, Zabokom, Dubrovnikom, već spomenutim Križevcima. Mala je utjeha da je jednaka sudbina ove godine snašla i Zadar, kao i da je i moćna Cibona već mjesecima na rubu stečaja: u Splitu se sa životarenjem "žutih" teško mire, ali u gradu koji ne priznaje ništa manje od prvoga mjesta malo je tko spreman suočiti se s tim da se dani Jugoplastike ne mogu vratiti čarobnim štapićem.

Uglavnom, proteklih godina Gripama je prodefiliralo nekoliko uprava, na rubu stečaja i likvidacije, a uz nekoliko manjih bljeskova i rezultati su bili manje-više bijedni za renome kluba. Ali ljetos se u kuloarima počelo šuškati o ugovoru s bivšim igračem Nikolom Vujčićem, onda se radijski novinar Edo Pezzi javno obrušio na navodno štetan ugovor, pa je dan kasnije na pročelju dvorane osvanuo grafit "Ilija profiter, Vujo dezerter". Rat je počeo, premda nije posve jasno tko su suprotstavljene strane: s jedne su Vujčić i predsjednik kluba Ilija Naletilić, koji već nekoliko godina uspijeva održati splitsku košarku barem na aparatima, a s druge je nedefinirana grupa koja - onako, po splitski - stoji sa strane i kritizira.

"Ako uzmem jednu kunu od KK Splita, objesite me na zvonik Svetog Duje!", rekao nam je Naletilić, iznerviran jer je u javnosti prikazano da pokušava izvući materijalnu korist iz svog angažmana, premda je svakome imalo upućenijem u splitsku košarku jasno da to ne može biti dalje od istine. On sam, prilično uspješan građevinski poduzetnik, iz vlastitog je džepa nekoliko puta osigurao da klub potpuno ne propadne, što bi za njega bila tragedija splitskog i hrvatskog sporta. I danas je sve na tankim nogama, dug je zaustavljen na desetak milijuna kuna, no svakodnevno izranjaju ovrhe zbog neplaćenih računa starih i desetak godina.

Poduzetnik Ilija Naletilić (57) u fotelju predsjednika Košarkaškog kluba Split sjeo je u trenutku kad to doista nitko više nije htio, i to nakon što je nekoliko godina vlastitim novcem pomagao klubu - najčešće bespovratno. Hercegovac porijeklom (rođen u selu Prolog), Naletilić je gotovo cijeli život proveo u Splitu, gdje je i diplomirao elektroenergetiku, a početkom 90-ih osnovao je vlastitu tvrtku Inero specijaliziranu za izgradnju elektroenergetskih objekata i dalekovoda, ali i građevinske radove u stanogradnji, ugostiteljstvu i turizmu. Trenutačno zapošljava oko stotinu radnika.

Od milja prozvan Ero, Naletilić je u žarište interesa javnosti dospio osnutkom neovisne Liste Veloga Mista 2005. godine, s kojom je ostvario zapažen rezultat na lokalnim izborima i četiri godine sudjelovao u gradskoj vlasti, zajedno s HDZ-om. Odnos među partnerima bio je vrlo buran, a potkraj mandata prerastao je u gotovo otvoreno neprijateljstvo. Ključni trenutak bio je sastanak s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, kojemu je već nakon dvije godine Naletilić otvoreno prigovorio zbog nelogičnih i štetnih odluka, nakon čega je marginaliziran pa se povukao iz politike. Na državnim izborima 2007. zauzeo je posljednje mjesto na neovisnoj listi Tončija Tadića. Naletilić je u Splitu poznat kao širokogrudan mecena, vrlo su česte njegove donacije, a jedne godine čak je raspisao natječaj po kojemu je podijelio oko 900 tisuća kuna. I današnji splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji je Listu Velog Mista uporno nazivao "kokošarima", kaže da je Naletilić jedini čovjek iz toga društva kojega cijeni.

Naletilićeva tvrtka Inero obavila je niz poslova na obnovi razrušenih područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra, bila je angažirana i na izgradnji autoceste Zagreb-Dubrovnik, a zapažena je i obnova luksuznog hvarskog hotela "Adriana". Prije dvije godine otvorila je i vlastiti luksuzni hotel "In" u Biogradu pokraj Zadra.

S Nikolom Vujčićem, novim sportskim direktorom kluba, Naletilić je sklopio ugovor po kojem je ovaj iz Rijeke preselio kompletnu Akademiju Vujčić. Na Gripe je besplatno dovedeno 14 talentiranih mladih košarkaša uglavnom od 14 do 17 godina, među kojima i sedmorica reprezentativaca u svojih uzrastima. Tu su i Paolo Marinelli i Ivan Bender, koji su ljetos igrali za reprezentaciju Hrvatske do 16 godina i osvojili zlato, a trener je bio Ante Nazor, ujedno trener na Akademiji Vujčić. Svi oni žive u stacionaru što ga je Vujčić uredio na splitskim Brdima, ondje treniraju uz pomoć trenera, psihologa i nutricionista, a svjesni su da mogu uspjeti jedino uz dugoročan i kvalitetan rad.

"Kod nas u Hrvatskoj svi bi željeli uspjeh preko noći, a u sportu su se svi zanijeli velikim novcem. Tako je i Cibona de facto uništila hrvatsku košarku, a Zadar ju je neuspješno pokušao pratiti istim metodama. Mi idemo potpuno suprotnim smjerom", kaže Vujčić. U klubu iz kojega je potekao odlučili su osloniti se isključivo na mladiće iz vlastog okruženja i toga se tvrdoglavo drže, pa i u prvoj momčadi danas nema ni jednog stranca.
"U sportu je osim talenta uvijek bitna inovativnost i kvalitetan rad trenera, zato mi svoje uvijek šaljemo na seminare i stručnu izobrazbu. Siguran sam da ćemo u Splitu formirati najbolju školu košarke na ovim prostorima, no za to će nam trebati nešto vremena", govori Vujčić. Otkrio je da po ugovoru sklopljenim s Košarkaškim klubom Split svi igrači prelaze pod pasku kluba, neće imati menadžera, a od eventualne prodaje 45 posto ići će Akademiji.

"To je neprofitna udruga i sav novac koristit ćemo za njen daljnji rad, kako bismo osigurali da se nakon pojavljivanja jedne kvalitetne generacije ne zapusti rad s mladima. Split je moj klub i ja sam dijete ovog grada, znam kako on ponekad nerazumno reagira i nema šanse da ću osobno imati koristi od cijelog projekta. No zainatio sam se nešto napraviti i neću odustati", odlučan je Vujčić. Ilija Naletilić naumio je KK Split organizirati kao uspješnu tvrtku, ali zbog starih dugova još se mora baviti prošlošću. Pred njim su tri opcije: preoblikovanje i privatizacija po uzoru na Hajduk, za što danas nema previše zainteresiranih, pomoć gradske uprave u saniranju dugovanja ili - stečaj. Naletilić očekuje da će Kerum ipak spriječiti propast i pobrinuti se za dio dugova.

Pogotovo jer je klupski proračun doveden na prihvatljiva tri i pol milijuna kuna godišnje, što je doslovce smiješan iznos u usporedbi s konkurentima. "Jedna Kasunova ruka plaćena je kao cijela naša momčad", veli Naletilić govoreći o Mariju Kasunu koji igra za KK Zagreb. "Tragično je da je Roko Ukić bio posljednji reprezentativac koji je poniknuo u ovom gradu i da su u pet državnih reprezentacija ovog ljeta nastupila samo trojica naših igrača. Ali napokon smo shvatili da se iz blata možemo izvući ulaganjem u mlade, i to po najvišim standardima, a rezultati će sve vratiti. Procjenjujem da će nam trebati dvije i pol do tri godine, u svakom slučaju - čut ćete opet za Split, ne brinite se. Samo malo strpljenja..."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika