Objavljeno u Nacionalu br. 835, 2011-11-15

Autor: Damir Petranović

Grubišić u kampanji

Navukao gnjev Keruma i klera, prekršio prvo obećanje

“Prikaz moje inicijative je u potpunosti netočan i tendenciozan, zapravo jedno ruglo i podmetanje meni osobno. Nemam ni na kraj pameti gurati se na liste i u politiku”, napisao je prije godinu dana don Ivan Grubišić i zaprijetio sudskom tužbom Nacionalu. Eto, trebalo je samo pričekati godinu dana i vidjeti tko je u pravu

Kandidatura don Ivana Grubišića, sociologa religije i popularnog umirovljenog svećenika iz splitske župe Svetog Roka, nekoliko tjedana uoči izbora pomrsila je račune i desnici i ljevici. Premda se sa svojom nezavisnom listom natječe u više izbornih jedinica, trn u oku definitivno je Grubišićev osobni pokušaj u južnoj dalmatinskoj jedinici, koja pokriva prostor od Splita do Dubrovnika.

I dok su u Kukuriku koaliciji propustili reagirati, svjesni da im se pored uznapredovala Dragutina Lesara ne isplati otvarati front s još jednim kandidatom cijenjenim među liberalnim glasačima, na desnici su združenim snagama reagirali Crkva i Željko Kerum, HDZ-ov koalicijski partner i neka vrsta trbuhozborca. Jasno je i zašto: HDZ i Kerum upravo su i sklopili koalicijski ugovor kako bi smanjili broj 'rasutih glasova' u ovoj jedinici i eventualnom blagom prednošću pred Kukuriku koalicijom osvojili barem jedan mandat više. Za to im je potreban i što manji broj lista koje će prijeći izborni prag, a po najnovijim anketama don Grubišiću će to ipak uspjeti. Kerum se tek javno zapitao 'odakle don Ivanu novci za kampanju', što iz njegovih usta zvuči i više nego ironično, no Katolička crkva izabrala je drugačiju taktiku: otvorenim napadima na svoga člana kao da mu namjerno podiže rejting. Lokalni nadbiskup Marin Barišić, naime, najprije je u javnom pismu ustvrdio da se politička aktivnost umirovljenog svećenika kosi s Zakonikom kanonskog prava, potom mu je zabranio služenje mise u Kučinama pokraj Splita - kamo se preselio nakon umirovljenja - a već tri mjeseca odbija mu i proslijediti mirovinu, zasluženu nakon 50 godina svećeničkog staža.

Zanimljiv potez Crkve došao je u vrijeme kada je očito procijenjeno da don Ivan Grubišić ima realne šanse za saborski mandat: prije četiri godine, kada se također kandidirao za Sabor, s Kaptola ili iz splitske Biskupove palače o tome nije bilo ni riječi. Ovu kampanju bivši svećenik odradio je puno profesionalnije: za direktora je angažirao novinara Dragu Pilsela, a za odnose s javnošću jednu PR agenciju iz Zagreba. Vjerojatno mu je upravo iz tih krugova savjetovano da istupa kroz formu građanske inicijative kako bi pokušao stvoriti distancu od svih političkih stranaka, prema kojima već godinama pokazuje otvoreno neprijateljstvo.

Podsjetimo, upravo je Nacional prije točno godinu dana najavio Grubišićev novi politički angažman i otkrio da se priprema za izbore, što je ovaj oštro demantirao. “Prikaz moje inicijative je u potpunosti netočan i tendenciozan, zapravo jedno ruglo i podmetanje meni osobno. Nemam ni na kraj pameti gurati se na liste i u politiku”, napisao je tada don Ivan Grubišić i zaprijetio sudskom tužbom. Eto, trebalo je samo pričekati godinu dana i vidjeti tko je u pravu.

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 15.11.11. 10:49

.Pa dobro, ne bih mu ja sad to uzela za zlo! Prije godinu dana tko zna kakve su mu bile okolnosti, možda nije ni sam sa sobom bio na čisto želi li u politiku ili ne, tko zna?
U svakom slučaju, reakcija don Grubišića od prije godinu dana nije nikome nanijela zla niti pričinila štetu.
A sadašnji njegov angažman može hrvatskom društvu samo biti od koristi.


registracija
10/7/09

Anemona, 15.11.11. 12:17

Don Ivan Grubisic je Covjek od rijeci.
Nije se on u ovom slucaju porekao. Svi imamo pravo na sazrijevanje i, na toj osnovi, donosenje odluka.

Nema sanse da on padne narodu u ocima.
Voljen je i postovan.
S razlogom.


registracija
30/9/09

davor12345, 15.11.11. 12:20

Eto, i šta to sad treba značiti, da je Grubišić čovjek koji laže i za koga ne treba glasati?! Što znači, da čovjek ne treba taktizirati? Eto, ja ću sad baš glasati za njega, a pozivam i sve druge da masovno za njega glasaju!


registracija
8/4/08

arisa, 15.11.11. 12:32

Don Ivan Grubisic ne bori se za interese svoje firme kao drugi iz HDZ, SDP,HSS, ... a crkvi daje kordinate koje joj pripadaju.
Ja sam okoreli ateista ali svoj glas dajem njemu.


registracija
8/7/09

bankar, 15.11.11. 12:55

don huan mi je uvjek bio drag hdz i kerum su jednostavno retardirane face a crkva koga ga kritizira je moralna nakaza jer jedino don huan je blizu isusovom nauku ovo su sve drugo prevaranti ,živio komunitzam, slava tebi kriste, moj glas don huanu


registracija
5/1/07

james, 15.11.11. 13:00

Stvar je jednostavna-
tko nije s nama, taj je protiv nas.

I to je to


registracija
11/1/10

fluid, 15.11.11. 13:17

Nijedan komentar do sada,na ovoj stranici,nije protiv!?Vrlo dobar i veliki napredak na hrvatskoj sceni.Iz toga proizilazi činjenica da Hrvati znaju u čemu je problem i šta to nedostaje dosadašnjim pobjednicima na izborima.Moral,karakter i poštenje.Mislim da namjerno pobjednici ne žele uhvatiti signal koji je odaslao Don Ivan Grubišić.Na taj bi način izgubili svoje glavno oružje-nepotrebnost odgovornosti na funkcijama.Bez odgovornosti naprosto nisu krivi ni za šta.Moral im svejedno nije jača strana a i socijalna osjetljivost kroz neoliberalni kapitalizam nije upitan.Uopće nema socijalne komponente u tim programima.Dakle,mali ljudi koji čine većinu glasača,glasati će upravo protiv sebe.Čisto samoubojstvo.A nakon toga nastati će dreka:Joj šta nam radeeeee!Malo tko će reći;Joj što sam si to učinio glasovanjem za svoje uništitelje!Don Grubišić ,za sada nema udarnu i operativnu snagu za vođenje države.Svima je to jasno,pa tako i njemu.No ima ono što nijedna druga stranka nema.Pogodite šta je to.Nemorate pogađati.Svima je sve jasno.Samo da zavire u sebe i pogledaju oko sebe.Vidjeli bi samo močvaru u kojoj nijedan pametan i pošten čovjek ,nebi želio biti.Dakle ???


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.11.11. 13:41

fluid,

Snježana Baković, diplomirana kateheta, radila je kod spomenutog Don Grubišića 9 mjeseci, i to od 15. lipnja 2009. do 15. ožujka 2010. a da joj Don nikada nije platio niti lipe za njen rad.

Tvoj komentar?


registracija
3/12/10

Yoda, 15.11.11. 13:57

Već sam negdje napisao: da se Don Grubišić kandidirao u mojoj izbornoj jedinici imao moj glas i ne samo moj... Nemam ništa loše reči o njemu, dapače...


registracija
9/5/10

lolobrigita, 15.11.11. 14:18

Da pojasnimo,Don Grubišić je nagovoren od strane svih onih koji ga podržavaju da se uključi aktivno.To smo i mi na svim forumima i mejlovima koje smo mu uputili glasno govorili.Zato je čovjek ipak pristao na aktivniju ulogu.
Inače,ima i moj ateistički glas,ako je uopće bitno u što vjeruješ, osim u poštenje.


registracija
30/9/09

davor12345, 15.11.11. 14:47

He, he, he! Kako se "veliki" boje siromašnog svećenika, koji je stupio na hrvatsku političku scenu skoro bez lipe za političku kampanju! Ne može nam ništa HDZ, ne može nam ništa CIA, ne može nam ništa SDP, nitko, nitko , e, e, e, vozimo se sto na saaaaaat!


registracija
9/8/09

vinko12, 15.11.11. 18:49

Grubisic-udbasko dete podmetnutu medju hrvatski kler po zadatku. Imao je slicni KOD kao i mesic i obadva odradjuju svoju rabotu


registracija
11/1/10

fluid, 15.11.11. 19:06

Zvonko@ Neprihvatljivo ,ukoliko je istina.Kako istina uvijek ima dvije strane a ja uopće nisam upućen što se zaista dogodilo u svezi imenovane gospođe koju spominješ kao slučaj,nemogu se izjasniti nikako .Barem ne sa zaključkom.Ako smatraš da prelazim olako preko bilo čije pogreške samo zato što mi je simpa,griješiš.Apsolutno sam za odgovornost svakoga kao i sankcioniranje primjerno učinjenom.Ovu posljednju rečenicu primi na znanje i vjerujem da ćeš dokučiti šta sam želio reći.Da ne elaboriram cijelu litaniju oko slučaja ZA ili PROTIV. Pozdrav.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 15.11.11. 22:34

Fluid,
podatak o navednoj gđi. uzgredno je spomenut u kolumni o don Grubišiću na portalu dnevno.hr. Na osnovu jedne rečenice, besmisleno je bilo što komentirati.


registracija
28/4/10

Zvonko, 16.11.11. 10:10

ajme,
svojevremeno se i o Sanaderu u medijima nije moglo čuti ništa što bi ga kompromitiralo i gradili su kult ličnosti od njega, a danas obrnuta situacija. Ti očito vjeruješ u onu da što nije bilo na televiziji, nije se ni dogodilo. Malo iznenađuješ površnim pristupom bez ograde...za razliku od fluida...Ne znam samo kojim je kriterijem vjerodostojnost Jurice Pavičića ili Borisa Dežulovića neupitna a Zvonimira Hodaka upitna?


registracija
11/1/10

fluid, 16.11.11. 11:35

Zvonko@ Nebih se baš složio sa tom tvrdnjom o Sanaderu te pravio usporedbe između njega i Grubišića.Naime,o Sanaderu se nije pisalo toliko u negativnom svjetlu po medijima iz danas vrlo jasnih razloga.No mi promatrači koji nismo simpatizeri HDZ-a(čak što više,zbog svega poznatog o njima),smo bili potpuno svjesni u potencijalnu opasnost kriminala iza koje se nalazi Sanader.Jedino nisu bili poznati razmjeri.Nije bilo greške u to,jer je HDZ stranka sa kontinuiranim načinom pljačke.Isto je i danas,samo se mijenja način kako to rade.HDZ jednostavno nemože drugačije funkcionirati,na žalost.Razmjeri pljačke,krađa,prevara i inoga,su tako golemi da nijedan drugi sudionik na pol.sceni to nije u stanju uraditi osim njih.A oni to zdušno i čine.Napomenuo sam da sam član jedne od stranaka koja je u Kukuriku koaliciji.Ok,ali sam vrlo rezerviran u pogledu ideologije koja je također u SDP-u, neoliberalni kapitalizam.Jesam za privatno vlasništvo,kapitalizam, ali ne i za neoliberalni kapitalizam.Ova zemlja nemože bez temeljne socijalne poilitike.Nemože nijedna dugo,kako se sada vidi po cijelom svijetu.Još samo želim reći da se načelno slažem sa ajme3meni@ oko toga,kako se na temelju jedne rečenice ili jednog događaja nemogu praviti izjednačenja između osoba.A upitna je i istinitost cijelog slučaja o kojemu nemam pojma ni uvida.Napomenuo bih još samo to da odbacujem unaprijed bilo kakvo poistovjećivanje Sanadera i sl.osoba, sa Don Ivanom Grubišićem.Stvari jednostavno nisu takve u konačnici i zbroju .Pozdrav.


registracija
28/4/10

Zvonko, 16.11.11. 13:12

fluid,
neoliberalni kapitalizam nije ideologije nego oblik tržišnog uređenja...
Svakako da mi nije bio cilj poistovjetit Sanadera i Dona nego upozoriti na medije koji svojim selektivnim i navijačkim pristupom farbaju javnost kako to njima u određenom trenutku odgovara. Pred Prisavljem braća Krčmarek čame već tjednima a da ne zauzimaju nikakav medijski prostor a samo zbog NE U EU poruka koje odašilju. S druge strane 3 performansera ispred HDZ-a prave sprdnju od tzv. predizborne kampanje i tomu se pridaje pažnja jer je unosno i poželjno danas pljuvati po HDZ-u (ne branim HDZ ni u primisli). To u zadnjem svom postu na kojem mi odgovaraš si komentirao na način "šta ja u biti želim reći?".

Neovisno o kojoj temi se radi, bilo poratni zločini partizana, predizborna kampanja, Sanader i Grubišić, Glavaš i Boljkovac, Horvatinčić i Čačić, stalno upozoravam na to farbanje javnosti od strane medija kroz dvostruke kriterije u pristupu konkretnim akterima ili pojavama.

I, malo mi je nespojivo da osoba kao ti, s iskazanim moralnim vrednotama koje zastupaš na ovom portalu, može biti član HNS-a. Ali, eto...

Nisam glasač HDZ-a a niti kukurikavaca, ali pazite, vi koji opraštate kukurikavcima sve, samo da maknete HDZ, da ne ponovite grešku HDZ-ovih birača, koji trpe HDZ samo da ne dođu crveni kukurikavci na vlast! Dosta je više glasovanja protiv, treba napokon glasati ZA! Meni osobno najuvjerljivije i najispravnije poruke odašilje Jurčić. Sinoć u otvorenom je bio i više nego jasan! Poz...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika