Objavljeno u Nacionalu br. 835, 2011-11-15

Autor: Sandra Bartolović

Željka Antunović:

Mogli su mi barem reći 'hvala'

U osobnom pogledu, mislim da se radi o dobroj procjeni. Ne osjećam se "krivom" pa mi ni ne treba "obrana". U širem kontekstu, još moramo raditi na demokratizaciji odnosa unutar stranke, kazala je Željka Antunović

Željka Antunović i Davorko VidovićŽeljka Antunović i Davorko VidovićNakon Mate Arlovića i Ljube Jurčića, Zoran Milanović odlučio se na novu tranšu "odstrela" stranačkih kapitalaca, pretpostavljajući im potpuno neiskusne ljude, od kojih većina tek treba dokazati zaslužuje li toliko povjerenje. Uz Antuna Vujića i Davorka Vidovića, najsnažnije je odjeknulo odstranjivanje Željke Antunović iz aktivnog političkog života.

Poslije četiri mandata na najvišim državnim dužnostima, ne svojom voljom odlazite u političku mirovinu. Kakav je osjećaj, jeste li razočarani, povrijeđeni?
- Nije mi drag izraz "politička mirovina". Ono što je do jučer bio moj posao, postaje moj društveni angažman. Kroz proteklo vrijeme politika mi se uvukla pod kožu i na neki način ostat će zauvijek moj izazov. Godinama sam uspješno zastupala interese SDP-a pa sam uvjerena da će mnoge i dalje zanimati moji stavovi i procjene, naročito kritičke ocjene, po čemu sam prepoznatljiva. Promjena kroz koju prolazim nije mala, ali je nisam dočekala nepripremljena. Nitko nije nezamjenjiv. Zato ne mogu govoriti o razočaranju ili povrijeđenosti. Emocije su se uzburkale, ali u pozitivnom smislu. Rekapituliram dosadašnji rad i osjećam zadovoljstvo. Iza sebe čujem eho pozitivnih vibracija bez ijedne afere nakon svih godina u politici... treba li što više poželjeti? Osim možda jednog običnog "hvala", što je izostalo.

Što mislite, zašto vam Milanović nije osobno rekao zašto vas više ne želi, za razliku od ostalih SDP-ovih veterana koje je također otpisao?
- Kao dio vodstva stranke zastupam stav po kojem se ključne političke odluke donose kroz dobru pripremu i otvoren dijalog. Nikad se nisam sustezala glasno reći što mislim pa i onda kad sam ostavkom na mjesto zamjenice otvoreno poručila da mislim da se stranku treba voditi uz puno više suradnje i uvažavanja kolega. Mnogi u SDP-u upozoravali su me da to nije pametno, ali me zbog toga nisu svrstavali u oponente ili optuživali za urotu. Poštujem hijerarhiju izbornih pozicija i znam procijeniti kad se zbog interesa stranke treba zaustaviti. Držim da je jedinstvo stranke važnije od nekih mojih prioriteta. Uvjerena sam da nisam dala nikakvog ozbiljnog povoda za ignoranciju s kojom sam se u konačnici suočila. Zato, nažalost, ne mogu odgovoriti na vaše pitanje, ni sebi ni svima koji su me to pitali.

Je li riječ o osobnom Milanovićem animozitetu prema vama, budući da vam se ne može predbaciti nerad ili nanošenje štete stranci?
- Nikada si nisam dopustila svesti odnose s kolegama, tako i s predsjednikom stranke, na osobnu razinu. Svi smo mi izabrani voljom članstva i bez obzira na to koliko se "(ne)volimo", moramo surađivati. Kad je predsjednik moje stranke pred nešto manje od dvije godine u jednoj televizijskoj emisiji jasno i glasno rekao da mu ja ne mogu biti partner, shvatila sam da nešto ozbiljno ne štima. Iako mi je takav stav krajnje neprihvatljiv, šutke sam prešla preko njega. Nastavila sam raditi svoj posao maksimalno se izmičući iz javnosti i sad smo tu gdje jesmo. Mislim da predsjednik stranke mora imati pravo birati suradnike, ali i odgovornost prema čuvanju najboljih interesa stranke. Mora biti u stanju pomiriti te dvije zadaće.

Što vam govori činjenica da nitko od članova GO-a nije stao u vašu "obranu"?
- U osobnom pogledu, mislim da se radi o dobroj procjeni. Ne osjećam se "krivom" pa mi ni ne treba "obrana". U širem kontekstu, još moramo raditi na demokratizaciji odnosa unutar stranke.

Više od polovice SDP-ovih kandidata politički su neiskusni, a oni bi trebali činiti jezgru stranke u Saboru i braniti vladu, bude li je formirala Kukuriku koalicija. Očekujete li da će biti u stanju parirati iskusnim igračima iz HDZ-a i ostalih stranaka?
- Treba im dati šansu. I ja sam bila "politički anonimus" kad sam prvi put stala za saborsku govornicu. Na početku će biti teško. Uskočit će iskusni.

Vrh stranke navodno je spreman ponuditi vam utješni smještaj u "nekoj agenciji ili uredu simboličke vrijednosti". Biste li to prihvatili?
- Neutemeljene spekulacije ne zaslužuju komentar.

Planovi za budućnost? Mirovina, biznis ili nešto treće?
- Sve troje, samo malo drugačijim redom.

Vezane vijesti

Otpisani Vidović, Vujić i Antunović

Otpisani Vidović, Vujić i Antunović

Antun Vujić, Davorko Vidović i Željka Antunović otpisani su iz svih SDP-ovih kalkulacija za nadolazeće parlamentarne izbore. Kako doznaje… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 15.11.11. 10:32

Željka se szuzdržava, a u njoj kipi,,,,nije u redu,,način na koji Milanović uvodi nove i napušta stare kadrove u najmnju ruku je nekorektan,,,,kao da se radi o ljudima koji svojim dugogodišnjim radom u stranci nisu ništa dobro učinili, pa postaju smetnjom ili priojetnjom SDP-u u skoroj budućnosti,,,ne znam za slične primjere u evropskoj političkoj praksi u kojoj bi se novo vodstvo tako odnosilo prema dojučerašnjim kolegama,,,,prvo je nagazio Arlovića, barda Hrvatskog Sabora,,,nastavlja demontiranjem ekipe oko Račana,,,odbacujući respektabilne kadrove, još uvijek vrlo vitalne veterane SDP-a,,,,,,,ne slažem se s balavcem,,,ovo je prava šteta za stranku,,uskoro će položiti račune!


registracija
11/1/10

fluid, 15.11.11. 13:43

Tko nije samnom taj je protiv mene-očigledno je filozofija Milanovića takva.Iz toga ni nemože drugačije proizaći za neposlušnije u stranci.Priča o demokraciji u stranci gdje svako može reći šta misli,ipak je samo priča.Ništa od toga.Jedi da nebudeš pojeden.Dakle Željka,završila si na jelovniku.I još poneki sa tobom.Sory,zakon džugle,to jest jačega.POšteno?Neznam,prosudi sama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika