Objavljeno u Nacionalu br. 835, 2011-11-15

Autor: Ivan Pandžić

Nacional predstavlja 'Bajićev skor':

45 afera, 1 presuda

Iako je zadnje 2 godine otkriveno 45 afera teških 2,15 milijardi kuna, dosad su optužnice podignute samo za 580 milijuna pokradenih kuna, a pravomoćne presude donesene su za samo 670 tisuća

Sljedeći tjedan bit će dvije godine otkako su tog hladnog jutra počela uhićenja u Hrvatskim autocestama. Upravi su mediji već bili otkrili toliko afera da je to bilo sasvim očekivano. No malo tko je očekivao da će uslijediti dvije godine uhićenja zbog korupcije u Hrvatskoj. Rezultat je da sada na optuženičkoj klupi sjedi nekada nedodirljivi premijer Ivo Sanader, dok se za kriminal istražuje HDZ. Napredak od vrha jedne tvrtke poput HAC-a, pa do vrha vladajuće stranke u dvije godine je zaista impresivan za svakog državnog tužitelja, ali samo ako zaboravimo gdje su završili svi ostali slučajevi u kojima je u protekle dvije godine bilo uhićeno stotine osoba, mahom dužnosnika i direktora.

Nacional je prvi pobrojao svih 45 velikih, službeno započetih istraga koje su u protekle dvije godine punile medije u postsanaderovskoj eri otkad je Jadranka Kosor ustoličila sintagmu "nema nedodirljivih". Rezultati su daleko od prvotnog pozitivnog dojma. Činjenice kazuju sljedeće: u 45 slučajeva za koje su USKOK i Državno odvjetništvo pokrenuli istrage i uhićenja šteta koja se može utvrditi je oko dvije milijarde i 150 milijuna kuna. Do osuđujuće, uglavnom nepravomoćne presude, došlo se do vrijednosti od tek 42 milijuna kuna, dok su oslobođeni osumnjičeni za štetu u vrijednosti od pet milijuna kuna. Suđenja trenutačno traju za afere teške 582 milijuna kuna. Poslovično opravdanje u sporost sudstva samo je djelomično točno, što pokazuje drugi podatak: za slučajeve teške više od 1,5 milijardi kuna uopće nisu ni podignute optužnice. To znači da nakon spektakla s uhićenjima nije prikupljeno dovoljno dokaza. Tek se za Fimi Mediju može reći da su istrage otišle u drugom pravcu budući da je od izvlačenja novca iz tvrtki evoluirala u prokazivanje crnih fondova HDZ-a.

Čak i odlično informiran građanin teško da bi mogao reći koje su afere završile na sudu ili za koje su podignute optužnice. Zadnje dvije godine jedna uhićenja smjenjivala su druga, a između je bilo još desetak neslužbenih informacija o tome da se nekoga istražuje te medijskih napisa o kriminalu. Zbog broja uhićenja, od 2010. više se i ne daju kodna imena akcijama, poput ranijih Nesklad, Maestro, Gruntovčani, Index i slično. Valjda je mašta presušila uslijed brojnosti uhićenja. U toj zbrci, na malu činjenicu da nakon nečijeg uhićenja treba podići i kvalitetnu optužnicu, a onda je i dokazati na sudu, kao da se potpuno zaboravilo.

Pogleda li se koji su slučajevi uopće doživjeli pravomoćnu presudu, rezultati su tragikomični. Bivši veleposlanik u SAD-u Neven Jurica jedini je dužnosnik za kojeg je nedvojbeno dokazana pronevjera državnog novca. Prokockao je i u privatne svrhe potrošio 670 tisuća kuna. Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, također je priznao krivnju - pomogao je izgradnju reflektora u svom rodnom selu Đelekovcu i dobio uvjetnu kaznu zatvora. Čelnici Hrvatskih autocesta Mario Crnjak i Jurica Prskalo platit će po 50 tisuća kuna kazne jer nisu poštivali zakon o javnoj nabavi pri ugovaranju dionice ceste Ravča-Ploče, a to što su tim nepoštivanjem i izmjenom trase podigli cijenu gradnje za 530 milijuna kuna, kao da se nije dogodilo. I to je to što se tiče neupitno dokazanih predmeta.

Potvrdu Višeg suda nakon nepravomoćnih presuda još trebaju dobiti tri ozbiljna slučaja: izvlačenje novca iz Hrvatskih željeznica teško 25 milijuna kuna, za što je osuđen bivši čelnik Davorin Kobak, nabava kamiona sa štetom od 10,2 milijuna bivšeg HDZ-ova ministra Berislava Rončevića i mito u Podravci u građevinskim poslovima, vrijedno šest milijuna kuna. Nepravomoćne presude Polančecu za studiju o Borovu i veleposlaniku Jovanu Vejnoviću za uvoz alkohola u Libiju teško da se mogu gledati kao ozbiljna, bespoštedna borba protiv korupcije i čuvanje svake kune državnog proračuna. Treba napomenuti i to da je i jedna optužnica Državnog odvjetništva, kojim se uprava Podravke teretila za davanje kredita društvu Sloga od pet milijuna kuna, potpuno pobijena na sudu. Također, Polančeca koji je više od godinu dana figurirao kao izdajnik jer je prepustio Inu mađarskom MOL-u na kraju je USKOK oslobodio svake sumnje prije nego je suđenje i počelo. Sada je počelo suđenje koje bi trebalo pokazati je li za 10 milijuna eura "izdajnik" nacionalnih interesa bio Sanader.


Osim suđenja Sanaderu, najveći slučaj doveden u sudnicu je afera Spice, teška 400 milijuna kuna, u kojoj se sudi bivšim menadžerima Podravke da su pokušali preuzeti tvrtku. Za izvlačenje 26 milijuna kuna u aferi Brodosplit prva optužnica je potvrđena, ali suđenje nije počelo. Taj je slučaj sporan zato što se godinama blokirala istraga za Sanaderove ere, a onda još nisu bili uključeni članovi Nadzornog odbora kojem je presjedao bivši HDZ-ov ministar Branko Vukelić. Još su dva slučaja u sudskom procesu: namještanje utakmica s čime se optužba prilično pati za one koji nisu priznali krimen te zapošljavanje u HAC-u. Suđenje bi uskoro trebalo početi i za dva slučaja HEP-a, fiktivno zapošljavanje Rade Buljubašića i mito za dobivanje poslova od čega je dio završio u HDZ-u, te za pokušaj davanja mita sucima Vrhovnog suda.

Nakon ovih uspjeha glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana, dolazimo do liste afera koje su bljesnule i pale u zaborav. Barem što se tiče optužnica. Uz izbacivanje onih za koja su uhićenja počela od svibnja ove godine, afere starije od šest mjeseci, bez optužnice, ukupno su teške milijardu i 440 milijuna kuna. Toliku količinu novca teško je i pojmiti. S prosječnom mjesečnom plaćom u Hrvatskoj za taj bi iznos trebalo raditi 20 tisuća i 689 godina, dakle, od razdoblja kasnoga kamenog doba do danas. Većina slučajeva za koje optužnice nisu ni podignute nalazi se u izvješću koje je Vlada u svibnju poslala Europskoj komisiji i koji su bili ključni argumenti za zatvaranje poglavlja 23, odnosno završetka pregovora s EU. Najveća među njima je afera s HEP-om i TLM-om zbog prodaje struje bosanskohercegovačkoj tvrtki po povlaštenim cijenama. Šteta je procijenjena na 600 milijuna kuna, a već godinu i pol ništa se ne događa.

Usput, Vlada je u međuvremenu donijela zakon kojim se na gotovo isti način uređuje prodaja struje TLM-u. Ako se zbog toga oklijeva s optužnicom, nevjerojatno je da optužnica nema za HAC. U poznatom slučaju bojanja tunela sa Skladgradnjom nije se dogodilo ništa u dvije godine od uhićenja. Da se slučaj vodi prema novom Zakonu o kaznenom postupku, istraga bi probila maksimalne zakonske rokove od 20 mjeseci i 15 dana i morala bi pasti u zaborav. Ovako ostaje podgrijavanje, da će optužnice biti, ali ne zna se kada. Dosad ni jedna ozbiljna optužnica nije podignuta za HAC. Sjećate se i da je bilo najava da je Skladgradnja braće Žužul organizacija preko koje se izvlačio novac? U četiri afere teške više od 110 milijuna kuna, vezane uz HAC, ARZ i Brodosplit, nema ni jedne optužnice. Afera Bankomat u kojoj su pali čelni ljudi Hrvatske poštanske banke zbog 330 milijuna kuna, nikad nije nadopunjena nakon što ju je sud vratio na doradu. Oštećenje Fonda za zaštitu okoliš za 100 milijuna kuna je bez optužnice, kao i ugovori od 11,5 milijuna kuna koje je čelnik Vinko Mladineo dao tvrtki Odlagalište sirovina. U HEP-u još ništa u tri slučaja štetnih ugovora i preprodaji stanova, a pomaka nema ni u aferi Daimler i davanju mita za nabavu vatrogasnih vozila. Tu je još i niz slučajeva koji danas nose epitet "manji" iako su teški do 10-ak milijuna kuna.

Jedino za što je izgledno da će optužnica ipak biti, nakon gotovo dvije godine, jest slučaj Fimi-medije. On je tijesno povezan s crnim fondovima HDZ-a. Ta afera, koja je ključna za prikaz pljačke javnih poduzeća, pogodit će Sanadera, direktore javnih tvrtki i cijeli HDZ.
Druga stvar naa koju se, djelomice i zbog ciljanog curenja informacija, često zaboravlja, jest da je optužnica tek jedna strana. Treba je u procesu dokazati i pred sudom. U velikim korupcijskim aferama, poput Maestra u kojem su "pala" tri potpredsjednika Fonda za privatizaciju, Državno odvjetništvo je tek polovično uspjelo dokazati nezakonitosti i ocjena javnosti bila je negativna. Kada je počelo suđenje Ivi Sanaderu za proviziju od Hypo banke, vidjelo se da su dokazi za sada veoma klimavi. Pravni stručnjaci upozoravaju i na to da je teza o šteti u aferi Spice prenapuhana te da će je biti teško dokazati u iznosu od 400 milijuna kuna. USKOK i DORH su veće uspjehe žnjeli u manjim aferama poput Indexa (mito za ispite), Dubaija (korumpirani poreznici) i Gruntovca (mito u zagrebačkim zemljišnim knjigama). Međutim, ima i jedna "manja", skoro i zaboravljena afera koja je doživjela potpuni fijasko. USKOK je šest mjeseci pratio i snimao malverzacije s gorivom pomorskih policajaca i Ininih radnika. Na kraju su priveli 30-ak osoba za štetu od 240 tisuća kuna šest dana prije Sanaderova odlaska. Kao dokaz borbe protiv korupcije, svi uhićeni su posmjenjivani. U svibnju ove godine sud je optužnicu vratio, a od mnogih se osumnjičenika odustalo. Kruna je da su svi koji su dobili otkaze sudski vraćeni na posao, a državu će to stajati milijune kuna za plaće, slično kao i kod smijenjene uprave HAC-a.

Tri su glavna razloga koji se međusobno isprepleću i zbog zbog kojih još uvijek nema procesa u većini otvorenih afera, a kamoli dokazanih optužbi. Uz vječna nagađanja da Mladen Bajić ipak politički kalkulira sa svojim uhićenjima protiv otpadnika vlasti kako bi stvorio idealiziranu sliku borbe protiv korupcije, postoje još dva koji se manje spominju. Jedan je materijalno-kadrovska opremljenost državnih tijela progona. Za složene slučajeve teško da imaju kadrove koji mogu sastaviti kvalitetne optužnice, tako da nije obavljena dužnost prema novom Zakonu o kaznenom postupku koji je predvidio formiranje brojnih stručnih timova u policiji i stručnim institucijama koji bi pomagali DORH-u. Jedan zviždač kaže da u brojnim slučajevima moraju pomagati u povezivanju dostavljenih dokaza. Također, gotovo je nevjerojatno da zamjenica ravnatelja USKOK-a prošli tjedan kasni na suđenje u aferi Spice, gdje predstavlja državu, zato što se odužilo suđenje Sanaderu. Dakle, samo jedna osoba vodi tri najveća procesa u Hrvatskoj, pa iako je proglašena tužiteljicom godine, teško da može zadržati razinu koncentracije u tako složenim predmetima.

Da ne spominjemo da se Bajić već drugu godinu žali da im Ministarstvo pravosuđa ne osigurava dovoljno novca čak i za potrošni materijal, poput tonera za printere. Jedan sudski izvjestitelj kaže da ne treba zaboraviti ni to da je Državno odvjetništvo ipak državna služba u kojoj se mnogi pokušavaju za sigurnu plaću što više izvući od posla, pa se događa da nekolicina ljudi mora voditi niz kompliciranih predmeta. Potom, treba računati i na same Cvitanove i Bajićeve kalkulacije. Obojica znaju da će im veliki slučajevi, makar došli samo do suda, osigurati veću popularnost nego stotine manjih, bez obzira na to što se radi o milijardama kuna kojima je država oštećena. Pred EU ćemo izgledati vjerodostojno, a to što će se poslovi i dalje sređivati mitom, a država to uporno neće moći dokazati, palo je u drugi plan. Zato možda treba podsjetiti i na riječi suca Ivana Turudića u presudi 22 osumnjičenih u akciji Gruntovec: "Iako su ova kaznena djela puno manja u odnosu na današnje korupcijske afere i iako je materijalna šteta manja, to ne znači da ih ne treba sankcionirati."

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 15.11.11. 06:55

Ovo samo dokazuje kako je direktorski posao 'težak' i pun neizvjesnosti drpiti ili ne drpiti pitanje je u Hrvata


registracija
14/7/11

Trinity, 15.11.11. 12:07

Da, da.... hvalite me usta moja, kao da govore prvi ljudi Dorha i Uskoka. Zagrebalo se, tek, po površini, a istina je voda duboka...rekoše Nobilo i Polančec.
Zbog ove statistike (pravomoćno presuđenih afera) i imamo dvogodišnji monitoring EK nad poglavljem 23, shvatilo se tamo u Bxll-u odavno s kim se ima posla!


registracija
10/7/09

Anemona, 15.11.11. 12:20

Presude,presude!!Narod je gladan.


registracija
25/6/11

livio, 15.11.11. 12:28

Netko bi tu rijec ili objedu "Nacionalni izdajnik" trebao pojasniti, sto to znaci i u kojemu se slucaju primjenjuje, tako bismo svi znali o cemu pricamo!


registracija
8/4/08

arisa, 15.11.11. 12:46

Bacanje prasine u oci. DORH, USKOK :))))
Vrana vrani oko ne kopa.
A sto je sa dinastijom svetog imena Tudjmnovskog. Bu ponovo dosl junior u sabor da kojim slucajem ne isplivaju pokradene milijarde. Racan junior isto tako.
Sve mi vise lici na monarhiju: djeda, otac, sin, amen.


registracija
5/1/07

james, 15.11.11. 12:58

arisa dobro govori.

Sve je to samo bacanje pjeska u oči i služi samo da se još više stvari zamagle.
Isto kao i one velike istrage o Hrvatskoj mafiji.


registracija
11/1/10

fluid, 15.11.11. 13:04

Zašto je uopće donesen Zakon o ratnom profiterstvu te ratnom zločinu ,koji ne zastarjeva,a ne postupa se po istome ??? Jer da se postupa tada bi se na optuženičkoj klupi trebali naći mnogi;Franjo Gregorić,Tuđman Franjo.Šušak Gojko,Pašalić,Brzić,Rebić,Rojs,Valentić,Šarinić,Tuđman Miroslav i tko bi ih sve nabrojao.Po raznim osnovama ista skupina se udružila te preko majstora ekonomskih manipulacija,kao i financijskih naročito,izvršili pljačku cijele hrvatske nacije.Usputno je uništeno sve za šta danas govore da nije imalo šanse za konkurentnost na tržištu iz razloga zastarjele tehnologije.Nadalje,isti su svojom politikom,doveli umirovljenički fond sa 400.000 na 1.200,000 korisnika.Opljačkani su mirovinski fondovi do zadnjeg novčića.Svrstavanje branitelja i razno raznih drugih skupina na teret mirovinskog fonda ,što je van svake pameti,logike i opstojnosti.Tim potezom su sakrili,ili zamaglili,svoje nedjelo pljačke cjelokupnog gospodarstva u Hrvatskoj.Zaista se radi o ratnom zločinu bez presedana.Iz prostog razloga što je cjelokupna pretvorba(čitaj pljačka)upravo krenula i obavljena za vrijeme dok su borci ginuli na ratištima.Najveći dio pljačke je učinjen do Oluje.Pljačka ide i dalje ali sa malo izmjenjenim scenarijem.Dakle HDZ je stranka zločinačkih namjera u kontinuitetu.Uz pomoć svojih pristalica i simpatizera,uspjeli su ostatak naroda svesti do statusa dužničkog ropstva.Gdje su,dakle TE presude ili POSTUPCI,gospodine Bajiću,Dorhu i Uskoku ???


registracija
9/5/10

lolobrigita, 15.11.11. 14:07

Uskok i Bajić su samo jedan,ali bitan dio pljačkaške mašinerije.U mehanizmu, preciznom poput švicarskog sata, vrti se zupčanik pravosuđa kao i dobro podmazani zupčanici onih koje se da podmazivati,a to su prije svega:lažni branitelji, Crkva, potkupljivi nezavisni zastupnici,manjinci itd.
Ne znam koliku bi korist sada imali da se nekome dokaže pljačka stara 20 godina.Ona u kojoj su deseci tisuća ostali bez posla i svojih,doslovno svojih,poduzeća.Oni prvi 20 godina uživaju blagodati života,a ovi drugi?
Kako nekome vratiti 20 godina radnog života?
Hoću reći da me ne zadovoljava sintagma da je pravda spora ali dostižna.U našem slučaju je to obična nepravda s tim da je već očito da se golema većina neće nikada ni procesuirati.
Tko će Kutli ili Sanaderu ili Pašaliću...oduzeti opljačkano.Oni su to dobrano i potrošili,a ostatak uredno sakrili.A život je samo jedan.
Kad se dotaknem Kutle ne mogu se ne osvrnuti na njegovo izrugivanje s pravosuđem.Dakle,on se godinama sudi za pretvorbeni kriminal,uz minornu presudu,a za čitavo to vrijeme radi isto u Kamenskom primjerice.Po svojoj uhodanoj šabloni samo sa malo više dima i partnera.
Još bi se Bajić i dohvatio Kutle,ali tko će Pavića i Todorića?


registracija
30/12/10

putusvemir, 15.11.11. 15:54

Fluid i lolobrigita potpuno ste u pravu i to je JEDINA ISTINA. Ali je prepoznaje 5% Hrvata.


registracija
18/6/09

Papar, 15.11.11. 17:19

DOKAZ:Koliko je DORH pristran i selektivan

Spis Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj:K-DO-2524/10 sadrži odgovor na pitanje kolika je pristranost i selektivnost DORH-a.

Objavom sadržaja spisa vidjeti će se koliki je neustavan utjecaj na DORH izvršio trenutni obnašatelj dužnosti predsjednika RH Ivo Josipović, a koliki trenutni obnašatelj dužnosti ministra unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Također iz nastavka procedure, odnosno načina kako će na ovu pritužbu odgovoriti Mladen Bajić vidjeti ćemo koliko selektivnošću i pristranošću DORH-a upravlja osobno glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Evo, tko je shvatio shvatio je....

Podnositelj:
Mislav Šutalo

Tijelo javne vlasti:
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić
Gajeva 30a
Broj: KR-I-DO-235/07

O ovome obavijest:

Republika Hrvatska
Predsjednik gospodin Ivo Josipović
Pantovčak 241
10000 Zagreb

Vlada Republike Hrvatske
Predsjednica gospođa Jadranka Kosor
Trg svetog Marka 2

Sigurnosno-obavještajna agencija
Ravnatelj Josip Buljević
Savska cesta 39/1

Ministarstvo unutarnjih poslova
Ministar Tomislav Karamarko
Ulica grada Vukovara 33

U Zagrebu, 30. rujna 2011. godine.

PRITUŽBA
TEMELJEM ČLANKA 46. USTAVA REPUBLIKE HRVATSKE

13. srpnja 2011. godine uputio sam Vam pritužbu temeljem članka 46. Ustava Republike Hrvatske na postupanje institucija koje bi trebale štiti interese Republike Hrvatske i zahtjevao uvid u spis Općinskog državnog odvjetništva K-DO-2524/10.

Ponavljam zahtjev da:
1. Da mi se omogući uvid u spis K-DO-2524/10.

Zahtjev proširujem na zahtjev:
2. Da mi se omogući preslikavanje spisa K-DO-2524/10.

Također ponavljam zahtjev od 2.svibnja 2011. godine, ponovljen 3. lipnja 2011. godine:

3. Da mi se dostavi rješenje predmeta ODO Osijek temeljem kojega je 25. siječnja 2011.godine VIII. Policijska postaja na Krugama vršila izvide, uzela od mene iskaz povodom mog teksta objavljenog 21. srpnja 2010. godine na portalu Pollitika.com pod naslovom „ Ivo Josipović, Mudrinić, HUP, Varšavska, spletkaroši i prevaranti“ te zahtjevala da im predam računalo uz obrazloženje da na računalu imam još takvih sadržaja.

Obrazloženje:

U svojoj pritužbi od 3.lipnja 2011. izjavio sam da dijelim mišljenje Transparency Internationala objavljene 19. travnja 2011. u Bruxellesu, da postoji selektivnost istražiteljskih i tužiteljskih postupaka, odnosno da postoji politička pristranost policije i ureda tužitelja kad su u pitanju kazneni postupci protiv kriminala počinjenog u telekomunikacijskom sektoru.

Kao indikator kako je Državno odvjetništvo podleglo protuustavnom utjecaju, javnost sam upoznao s kaznenim predmetom koji se vodi kod ODO Zagreb pod brojem KDO-2524/10.

Pod brojem KDO-2524/10 formiran je predmet protiv člana uprave Hrvatskih Telekomunikacija (u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma AG) Božidara Poldrugača zbog sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza i drugih davanja, članak 286. stavak 1 i 2. Kaznenog zakona, na način da je lažno prijavio prebivalište u mjestu s manjim prirezom.

Predmet KDO-2524/10 koristim kao indikator upravo zbog činjenice da se zbog istovrsnog kaznenog djela vodi kazneni postupak protiv Tomislava Dragičevića (INA d.d.).

Javnosti je poznato da se protiv gospodina Dragičevića nisu pokretali kazneni postupci dok je obnašatelj dužnosti predsjednika RH bio Stjepan Mesić.

A1.

28. rujna 2011. godine dobio sam preporučeno s povratnicom obavjest Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, broj KR-DO-481/11 od 23. rujna 2011. godine koju potpisuje zamjenica županijske državne odvjetnice gospođa Marija Jambor.

Na moj zahtjev od 13. srpnja 2011. da mi se omogući uvid u spis ODO Zagreb K-DO-2524/10, u navedenoj obavjesti je odgovoreno doslovno slijedeće:

“U vezi vaših pritužba na rad Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu u predmetu broj:K-DO-2524/10, ovime Vas obavještavamo da smo pribavili navedeni spis Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu te izvršili uvid u isti“.

A2.

Iz sintakse odnosno semantike, značenje izraženo u jeziku mog zahtjeva „da mi se omogući uvid u spis“ potpuno se smisleno razlikuje od sadržaja odgovora u navedenoj obavjesti.

Odnosno neupitno je da sam zahtjevom od 13. srpnja 2011. godine zahtjevao da se uvid u spis ODO Zagreb K-DO-2524/10 omogući upravo meni a ne nekom drugom.

A3.

Zakon o kaznenom postupku omogućava svakome, nakon što se donese rješenje, uvid i preslikavanje spisa.

Očito je, da je svrha te mogućnosti uspostava kontrolnog mehanizma na postupanje DORH-a, a da bi se DORH sačuvao od pristranosti, selektivnosti ili još gore, od iduće faze kad postupci postaju montirani i farsa.

Jasno je, da se selektivnost, pristranost, korupcija i ostale nepravilnosti pojavljuju tamo gdje se isključuje javnost.

Dakle nema nikakve dvojbe oko toga koja je svrha Zakonske mogućnosti građanina da izvrši uvid u spis.

A4.

Nema nikakve sumnje da je sve navedeno pod A2. i A3. sastavni dio spoznaje koju ima zamjenica županijske državne odvjetnice gospođa Marija Jambor.

Odnosno uvjeren sam da se, sastavljajući obavjest kao odgovor na moju pritužbu i zahtjev, zamjenica županijske državne odvjetnice gospđa Marija Jambor, svjesno rugala zdravom razumu.

Takvim postupkom zamjenica županijske državne odvjetnice gospođa Marija Jambor doprinjela je nepovjerenju javnosti u rad DORH-a te dodatno učvrstila moje osobne sumnje koje javno objavljujem, da je DORH u postupcima protiv kriminala u telekomunikacijskom sektoru pristran i selektivan.

A5.

Neće me impresionirati niti zaplašiti činjenica da unutar DORH-a ima još činovnika koji će potpisati još jednu ovakvu besmislicu u cilju da mi se onemogući razuman zahtjev.

To je posve logično. Jer da takvih činovnika nema još, nebi bilo niti moguće da opća pljačka javnih dobara u suverenoj i međunarodno priznatoj državi dosegne tolike razmjere uz poštene i savjesne građane koju su na vrijeme tu pljačku prijavili.

Jasno je da je unutar DORH-a morao biti dovoljan broj strateški raspoređenih, međusobno povezanih činovnika, da bi se ta pljačka uopće mogla dogoditi.

Kao što je očigledno i da je sada jako teško selektivno i kirurški precizno odrezati samo jedan krak hobotnice i samo njega procesuirati. Ali ta vratolomija i nije u opisu dužnosti koje DORH mora provoditi.

A6.

Jasno je da je DORH samo dio vlasti i da ne odstupa bitno od civilizacijskih normi koje su prihvatili ostali segmenti društva.

Zato sam u pritužbama od 22. veljače 2010. godine te 2. svibnja , 3. lipnja i 13. srpnja 2011. godine upozoravao i navodio političke poruke koje mogu utjecati na neovisnost pravosuđa te sam iz istog razloga pritužbe dostavljao i na gore navedene adrese.

Vlast jest ogledalo društva u cjelini. Međutim ako postoje dijelovi društva i u njima pojedinci koji znaju primjeniti vlasti očito nametnuta civilizacijska dostignuća, kod nas često nazivana kao europska pravna stečevina, onda bi i u strukturama vlasti moralo doći do pozitivnog odziva na takva nastojanja pojedinaca.

Iskreno, očekivao malo više takta od DORH-a nakon što je 5. rujna 2011. godine bivši austrijski premijer Wolfgang Schuessel odustao od svog zastupničkog mandata zbog optužbi da je umješan u korupcijske skandale povezane s telekomunikacijskim operaterom Telekom Austrija budući da se želi rasvijetli zašto su nekim ličnostima bliskim vladi, koju su fomirali konzervativci i krajnja desnica između 2000. i 2007., isplaćivane velike sume novca bez pravdanja.

Znamo da je Telekom Austrija u razdoblju od 1998. do 2008. godine dobio koncesije u 6 država regije: Hrvatska (1998), Bugarska (2005), Bjelorusija (2007), Makedonija (2007), Srbija (2008), a tu je i uvijek famozni Liechtenstein!

Kao i kod Hypo, prvi posao Telekom Austrije izvan granica je bio u Hrvastkoj gdje je koncesiju kao član vijeća za telekomunikacije dodijelio Ivić Pašalić. Pa sve do Lukašenka poslijednjeg evropskog diktatora.

Teško je zamisliti, kad već nisu u Austriji, da su ti poslovi, na navišoj državnoj razini, u ovih 6 država regije mogli proći bez mita i korupcije.

Glavnog operativca i dugogodišnjeg direktora Telekoma Austrije, Borisa Nemšića, u povodu dana neovisnosti 2010. godine, Predsjednik Ivo Josipović odlikovao je za posebne zasluge u gospodarstvu.

Uzevši u obzir sve navedeno u točkama od A1. do A6. neosporno je da je moj zahtjev opravdan, jednako kao što uopće nije sporno da ga iz istih tih razloga moram više puta ponoviti.

S poštovanjem,

Mislav Šutalo, dipl. inž. elektrotehnike


registracija
27/8/09

Lujo1, 17.11.11. 08:38

Ma kakve pravomočne presude, pa ova lopina je umočen do grla u sve lopovluke i zna hdz-ej zakaj ga nije dal smjeniti i na njegovo mjesto postaviti nekog poštenog i kompetentnog.
Dok ova lopina krka janjetinu s bandićem i mamićem po njihovom zavičaju brdovitom nema pomaka.
Hitno ga smjeniti i optužiti za nerad i pomaganje največim hrvatskim kriminalcima, te sudjelovanjem u pljački RH!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika