Objavljeno u Nacionalu br. 835, 2011-11-15

Autor: Robert Bajruši

Politički come-back

Otpisani kolerik opet u milosti SDP-a

Ako do 4. prosinca ne napravi još koji gaf i dodatno naruši svoj rejting u javnosti, Slavko Linić postat će jedini SDP-ov kandidat za ministra financija

photo: Boris Šćitar/PIXSELL photo: Boris Šćitar/PIXSELL Zoran Milanović, premijerski kandidat lijevo-liberalne koalicije, ovih dana ipak nije uspio nagovoriti Branka Grčića da prihvati položaj budućeg ministra financija. Nakon što je Grčić odbio ponudu - unatoč konsenzualnom stajalištu vrha SDP-a da je najbolji kandidat za ovako važan položaj - Slavko Linić ostao je jedini kandidat za ministra financija, potvrdio je za Nacional visokopozicionirani izvor u vodstvu Socijaldemokratske partije Hrvatske.
U stvarnosti, fiskalnu politiku Hrvatske tijekom iduće četiri godine vodit će svojevrsni trijumvirat: Slavko Linić kao ministar financija, Boris Vujčić, koji će 2012. vrlo izvjesno postati novi guverner Hrvatske narodne banke, te Mato Crkvenac, koji treba predvoditi ekspertnu skupinu Milanovićevih ekonomskih savjetnika.


Pritom je najvažniji politički come-back Slavka Linića, koji je još prije dvadesetak dana bio otpisan iz kruga kandidata za vladu koju bi trebala sastaviti Kukuriku koalicija. Linićev status posljednjih mjeseci izgleda kao cik-cak crta; najprije slovi kao najbolji SDP-ov financijski stručnjak, zatim poput zadnjeg čudaka, stojeći u odijelu u moru do koljena, bezrazložno izjavi kako Milanović više ne bi trebao voditi SDP i tako izazove kuloarska nagađanja tipa "je li Slavko poludio", onda se sve zaboravi i tek nakon što situacija uđe u kolotečinu, on prekrši interni opozicijski dogovor i najavi dolazak Međunarodnog monetarnog fonda, što je krajem listopada njegov rejting spustilo na najnižu točku. Iako je rekao istinu, bio je to težak gaf.

Linić je izjavio da će 2012. Hrvatskoj vjerojatno trebati MMF-ova pomoć pa su ga odmah demantirali Branko Grčić i Ranko Ostojić opaskom da krizu možemo riješiti sami, a naposljetku je to potvrdio i Zoran Milanović: "U našem programu nema MMF-a. Želimo sami donositi odluke o bitnim stvarima."

Naravno da je reagirao HDZ. Jadranka Kosor je odmah izrekla optužbu: "Jasno je da bi Kukuriku koalicija odmah zvala MMF, što su potvrdili u svom intervjuu Radimir Čačić i jedan od glavnih kreatora gospodarskog programa Slavko Linić, a što Zoran Milanović skriva jer oni koji ne znaju kako voditi financije moraju zvati MMF."
Problem vlade premijerke Kosor je u tome što je potrošena i ne pomažu ni politički promašene izjave iz opozicije. Uostalom, najava mogućeg dolaska MMF-a nije smanjila rejting Kukuriku koalicije, ali prvenstveno zahvaljujući općem animozitetu prema Jadranki Kosor i njezinoj vladi, čiju smjenu podržavaju otprilike tri četvrtine stanovništva.
Čak ni tada Linić se nije zaustavio i nedavno je u Opatiji za okruglim stolom o nelikvidnosti Kukuriku koaliciju ponovno izložio HDZ-ovim napadima zbog svoje izjave da se stanje s plaćanjem može srediti u šest mjeseci, ali to ne isključuje stečajeve prezaduženih tvrtki. Usprkos dogovoru da se u kampanji ne najavljuju nepopularni potezi buduće vlade, Linić je najavio kako bi u stečaj moglo otići od 20 do 30 tisuća tvrtki. Upravo je politika stečajeva bila jedan od glavnih generatora nepopularnosti i kasnijeg izbornog poraza vlade Ivice Račana. U Kukuriku koaliciji su zato u kampanji htjeli izbjeći otvaranje ove teme, kako HDZ-u ne bi dali povod za nove napade.

Unatoč ovim gafovima, čini se da će Linić postati novi ministar financija. Prvenstveno zato što je Grčić uporno odbijao ponudu, jer je svjestan da se radi o jednoj od najtežih funkcija u budućoj izvršnoj vlasti. Državni proračun je poluprazan, a Hrvatskoj zbog visokog deficita prijeti mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga i u takvim okolnostima ministar financija suočit će se s nizom problema. Grčić preferira manje naporne položaje i bit će član Vlade, ali ne kao ministar financija. U SDP-u su a priori odbacili Čačićevu inicijativu da to postane Damir Kuštrak, uz objašnjenje da se predsjednik HNS-a previše gura, iako ministarstvo financija nije resor o kojemu može odlučivati.
"Na ovom položaju moramo imati stranačkog čovjeka, a kad to neće Branko, onda nam ostaje Slavko. Uostalom, trebamo nekoga tko ima snage odbiti nerealne zahtjeve, bez obzira hoće li se raditi o megalomanskim zahtjevima Radimira Čačića ili državnim službenicima. Za takvu vrstu poslova Linić je dobar izbor", smatra Nacionalov izvor.
Osim toga, jedan od poslova budućeg ministra financija bit će teški pregovori sa sindikatima, jer im je još bivši premijer Ivo Sanader ostavio ugovor po kojem će plaće rasti kada Hrvatska postigne stope rasta od 2 posto godišnje. Budući da Kukuriku koalicija želi javnu potrošnju zamrznuti praktički do samog kraja mandata, taj dogovor sa sindikatima će trebati promijeniti jer se tijekom mandata žele postići znatno veće stope rasta, a da se istovremeno ne povećaju rashodi državnog proračuna. Uzimajući u obzir njegov karakter, Linić je za ovu vrstu poslova bolji izbor nego profesorski tip kakav je Grčić.

Sada treba vidjeti hoće li Linić do 4. prosinca napraviti još koju pogrešku i tako dati za pravo svojim kritičarima, koji smatraju da njegova impulzivnost može donijeti više problema nego dobrog. Dodatni problem je i njegov rejting u javnosti; Linić je već dva desetljeća jedan od stupova SDP-a, ali nikada nije imao potporu šire javnosti. S druge strane, njega to nikada nije pretjerano zabrinjavalo i nema opasnosti da će zbog kritika odustati od politike koju smatra ispravnom. Napokon, u zemlji, u kojoj su posljednji ministri financija bili Ivan Šuker i Martina Dalić, Slavko Linić djeluje kao netko tko je, možda, kolerik, ali je za političara poprilično iskren i zna svoj posao.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika