Objavljeno u Nacionalu br. 835, 2011-11-15

Autor: Sandra Bartolović

Jadranka Kosor izolirala konkurente

Predsjednica HDZ-a omogućila je dijelu moćnih HDZ-ovaca da uđu u Sabor, ali je njima odanim ljudima namijenila političku mirovinu

Najiščekivanije liste, koje su HDZ-ovci tajili do zadnjeg trenutka, Državnom izbornom povjerenstvu predane su samo šest sati prije isteka zakonskog roka za predaju kandidacijskih lista. O sastavu lista, ali i koalicija koje su izazvale nered na terenu, pogotovo na jugu Hrvatske, odlučivala je predsjednica stranke Jadranka Kosor u najužem krugu, a da do zadnjeg trenutka ni visoki stranački dužnosnici nisu znali za svoju političku sudbinu, svjedoči i informacija da su u ponedjeljak poslije podne pojedini ministri nazivali novinare i raspitivali se znaju li jesu li i gdje na listi.


Posebno nezadovoljstvo izazvalo je uvođenje HGS-a Željka Keruma i DC-a Vesne Škare Ožbolt na HDZ-ove liste, ali i sina prvog hrvatskog predsjednika Miroslava Tuđmana, te umirovljenog generala i suvlasnika M-San grupe Damira Krstičevića. Da se stranka priprema za poraz i da svi očekuju unutarstranačke sukobe nakon 4. prosinca, svjedoči i to što se u ponedjeljak, kad je na Trgu žrtava fašizma cijeli dan zasjedalo stranačko vodstvo i sastavljalo liste, pokazala je i visoka razina međusobnog nepovjerenja među HDZ-ovcima. "Kad je posao bez većine nas završen, predsjednica je čitala liste, a nitko ih od nas nije dobio na papiru, mogli smo samo slušati i nismo ništa zapisivali", svjedoči o stranačkoj atmosferi jedan član vodstva. Razriješen je i misterij premijerkina izbornog nastupa, koja je odlučila "pobjeći" na sigurno od izazivača Zorana Milanovića i, za razliku od prošlih izbora, umjesto u 1., kandidirala se u 5. izbornoj jedinici.

Očekivano, najveći gubitnik HDZ-ovih kandidacijskih lista, osumnjičenik u aferi Fimi-media, bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak, nije našao mjesto na listi. Među onima koji su prošli kao bosi po trnju je i Damir Sesvečan, kojega je stranka odabrala da je pravno zastupa u aferi crnih fondova, ali mu stranka istovremeno nije ukazala povjerenje, jer je postavljen tek na šestom, za HDZ najvjerojatnije neulaznom mjestu u 2. izbornoj jedinici. Sretnicima se ne mogu smatrati ni bivša ministrica pravosuđa, tek deveta u 9. izbornoj jedinici, te bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, 13. u 10. izbornoj jedinici, koju se spominje u aferi oko javne garaže. Veliko je iznenađenje visoko treće, ulazno mjesto u 7. jedinici za Branka Vukelića, bivšeg ministra gospodarstva, unatoč brojnim aferama u kojima je spominjan - Brodosplit, Fimi-media i most u Karlovcu blizu njegove kuće, ali i unatoč ozbiljnoj bolesti.

Zadnja anketa Ipsos Pulsa rađena za Večernji list i Novu TV, HDZ-u u 1. izbornoj jedinici daje samo tri mandata, nasuprot pet koliko su na prošlim izborima osvojili u toj jedinci. To znači da uz ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića u Sabor još ulaze i Miroslav Tuđman, te ravnatelj KBC-a Rebro i bivši ministar zdravstva Željko Reiner, kojega je premijerka Kosor pretpostavila svojoj bliskoj prijateljici Đurđici Sumrak, smjestivši je na četvrto mjesto. Pad s pet na tri zastupnika za HDZ anketa predviđa i u 2. izbornoj jedinici, iz koje bi HDZ-ove boje u novom mandatu branili ministar gospodarstva Đuro Popijač, ministar uprave Davorin Mlakar i šefica premijerkina kabineta Martina Banić. Treća izborna jedinica, u kojoj je HDZ-ovce na izborima dvaput predvodio Jarnjak, po ovom istraživanju uvela bi isti broj mandata u 7. saziv - četiri, i stranku će predstavljati ministar policije Tomislav Karamarko, potpredsjednik za investicije Domagoj Milošević, stranačka glasnogovornica Sunčana Glavak i šef Krapinsko-zagorskog HDZ-a Milivoj Škvorc. Šest mandata HDZ u 4. izbornoj jedinici prema anketi neće ponoviti, nego osvaja tek četiri.

Vladimir Šeks tako će biti jedini zastupnik u svih sedam mandata, a za njim u Sabor ulaze ministar branitelja Tomislav Ivić, šef Hvidre sklon primitivnim ispadima Josip Đakić i Josip Salapić, koji je javnosti postao poznat kao član istražnog povjerenstva za Inu. Osam mandata u petoj, u kojoj nastupa premijerka Kosor protiv glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana, za HDZ će ostati san, jer prema anketi osvaja pet zastupnika. Uz šeficu stranke u Sabor ulazi i poljoprivredni ministar Petar Čobanković, za njim je župan brodsko-posavski Danijel Marušić te aktualni zastupnici iz Pleternice Franjo Lucić i Vinkovaca Tomislav Čuljak. Svoju privrženost Vukovaru premijerka je namjeravala pokazati stavljanjem istaknutih Vukovaraca na listu, šefa Udruge dragovoljaca i bivšeg člana Programskog vijeća HRT-a Zvonka Milasa na šesto mjesto, te ratne ravnateljice vukovarske bolnice dr. Vesne Bosanac na 9. mjesto. Sa šest na tri mandata HDZ-ovci će pasti u 6. izbornoj jedinici i u Sabor ulaze bivši financ-ministar Ivan Šuker, ministar kulture Jasen Mesić, te sadašnji zastupnik Ivan Šantek, poznat po tome što po javnosti razvlači sisačku županicu Marinu Lovrić zbog brojnih savjetnika i rasipnosti. Ista situacija, pad sa šest na tri zastupnika, HDZ bi mogla zadesiti i u 7. jedinici, pod ravnanjem ministrice financija Martine Dalić, s kojom u parlament ulaze premijerkin bliski suradnik Davor Stier i Vukelić. Ispod njih na listi su plasirani još i državni tajnik u MVPEI-u Andrej Plenković i oštri kritičar HNB-a Goran Marić.

U osmoj HDZ pada s tri na dva zastupnika, ulaze samo ministar obrane Davor Božinović i čelnik primorsko-goranskog HDZ-a Josip Borić, kojega je na izravnim izborima za župana Zlatko Komadina gadno potukao.
HDZ-ova utvrda, 9. jedinica, donijet će im na ovim izborima osam mandata, dva manje nego na prethodnim izborima. Uz Božidara Kalmetu, u Sabor će još Darko Milinović, Ante Kulušić, župan splitski Ante Sanader, zastupnik Branko Kutija, župan lički Milan Jurković, Kerumova sestra Nevenka Bečić, te župan šibenski Goran Bauk. Bez mandata su vjerojatno Ana Lovrin i gradonačelnica Knina Josipa Rimac. U desetoj jedinici također pad HDZ-a s osam na pet mandata - ulaze glavni tajnik stranke Branko Bačić, Damir Krstičević, Kerum, živopisni šef splitskog HDZ-a i ravnatelj tamošnjeg KBC-a Dujomir Marasović i Dubrovčanin Frano Matušić. Kerumov zet Petroslav Sapunar na sedmom je, za HDZ neulaznom mjestu. Listu za dijasporu HDZ je potpuno inovirao - predvodi je predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović iz HDZ-a BiH, slijedi Milijan Brkić, od prošlog tjedna razriješeni i umirovljeni zamjenik ravnatelja policije, te Perica Jelečević, federalni ministar rada i socijalne skrbi iz HDZ-a 1990. Na listi se našao i Ivo Miro Jović, bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH. Stranačke liste jedan od dužnosnika rezignirano je komentirao: "Vodeća, ulazna mjesta na listama pokazuju kako Jadranka Kosor vidi HDZ nakon izbora i glavne ljude stranke; jedine su iznimke Šeks, Milinović i Kalmeta, koji su za nju prejaki, ali je njima pokušala umanjiti moć u stranci micanjem s liste odanih im ljudi."

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika