15.11.2011. / 13:38

Autor: Hina

Širenje istrage o vehabijama na Hrvatsku i Srbiju

"U posljednjih petnaest dana obavili smo niz radnji i konzultacija unutar BiH kao i sa našim susjedima Srbijom i Hrvatskom", izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović.

ArhivaArhivaU istragu o terorističkom napadu na američko veleposlanstvo u Sarajevu, što ga je krajem listopada počinio Mevlid Jašarević, uključene su i policijske službe Hrvatske i Srbije, izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović.

"U posljednjih petnaest dana obavili smo niz radnji i konzultacija unutar BiH kao i sa našim susjedima Srbijom i Hrvatskom", izjavio je Ahmetović kako ga u utorak citira sarajevsko "Oslobođenje". Dodao je kako trenutačna istraga koju provodi Tužiteljstvo BiH ima za cilj cjelovito rasvjetljavanje okolnosti pod kojima se dogodio napad.

Ahmetović je najavio i kako će u cilju učinkovitije borbe protiv mogućeg islamskog terorizma sigurnosne službe u BiH sačiniti jedinstveni registar sumnjivih osoba.

Različite sigurnosne agencije u toj zemlji do sada su raspolagale različitim popisima mogućih sumnjivaca što je otežavalo praćenje njihova djelovanja.

Zbog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu do sada su uz Jašarevića (23) uhićene još tri osobe kojima je odmah određen pritvor. Posljednji je uhićen i pritvoren Emrah Fojnica, jer je policija tijekom pretrage u selu Gornja Maoča u kojemu je jedno do sjedišta vehabijske zajednice u BiH pronašla oružje uz koje je bila i Fojnicina osobna iskaznica.

"Oslobođenje" prenosi kako je Fojnica ranije prijetio novinaru tog lista Esadu Hećimoviću, koji je u nizu članaka upozoravao na opasnost od djelovanja vehabijskog pokreta.

Iz Fojnicinog profila na društvenoj mreži Facebook razvidno je i to kako je on povezan s Egipćaninom Imadom al-Misrijem, koji je jedno vrijeme bio vođa vehabijske zajednice u BiH prije nego je 2001. godine uhićen i deportiran.

"Dnevni avaz" u utorak prenosi kako su agenti američkog Federalnog istražnog ureda (FBI) tijekom boravka u BiH pokušali razgovarati sa svom četvoricom koji se terete za napad na veleposlanstvo SAD.

Odvjetnik Idriz Kamenica, koji zastupa Muniba Ahmetspahića, osumnjičenog za pomaganje napadaču Jašareviću, potvrdio je kako su agenti FBI-a zahtjev za ispitivanje njegova branjenika uputili preko državnog tužitelja Dubravka Čampare koji vodi istragu o cijelom slučaju.

"Odbio sam jer to smatram izravnim miješanjem u suverenitet BiH. Nakon toga se više nisu usuđivali tražiti razgovor s Ahmetspahićem", kazao je Kamenica. Ocijenio je kako se istraga sada širi te kako vjerojatno neće biti brzo završena. "Njeno okončanje može se očekivati u zakonskom roku od šest mjeseci", drži odvjetnik Kamenica.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika