Objavljeno u Nacionalu br. 386, 2003-04-08

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD

Bogatstvo maštovitih tajni u 'Odaji' Harryja Pottera

Ekranizacija druge knjige iz serijala J.K. Rowling o doživljajima malog čarobnjaka na školi Hogwarts u mnogim je aspektima zanimljivija i atraktivnija od prvog filma, "Kamena mudraca"

VIDEO-RECENZIJA: ‘HARRY POTTER I ODAJA TAJNI’

Krajem prošle jeseni, prije kino-premijere drugog filma o Harryju Potteru, skeptici su predviđali da će njegova gledanost biti osjetno manja od “Kamena mudraca”, međutim, “Odaja tajni” u svjetskim je kinima zaradila itekako impresivnih 865 milijuna dolara, potvrdivši da su brojni fanovi serije romana J.K. Rowling o doživljajima malog čarobnjaka na školi Hogwarts vrlo zadovoljni s dosadašnjim filmskim adaptacijama.

Uspjeh “Odaje tajni” nije nezaslužen, jer film je umnogome bolji od prethodnika. Kao što je dobro poznato, priča prati Harryjevu drugu godinu na Hogwartsu, a misterija je ovog puta vezana uz legendarnu Odaju tajni, zlokobnu prostoriju u kojoj je jedan od osnivača Hogwartsa, Salazar Slytherin, zatočio stravičnu neman koja usmrti svakog tko je pogleda u oči. Pošto nekoliko učenika ostane “skamenjeno”, vodstvo Hogwartsa na čelu s upraviteljem Dumbledoreom (Richard Harris) počinje razmatrati mogućnost zatvaranja škole, a neki učenici sumnjaju kako je Harry taj koji je otvorio Odaju tajni. Harry, pak, počinje otkrivati ključ misterije pošto mu u ruke dospije neobični dnevnik jednog studenta od prije pedeset godina.

Poput “Kamena mudraca”, “Odaja tajni” nije bez problema, koji su ponajprije uvjetovani čvrstom kontrolom koju nad ekranizacijama drži autorica J.K. Rowling. Zbog potrebe za pretjeranom vjernošću predlošcima, oba dosadašnja filma su preduga, te pripovjedački nezgrapna jer se scenarist Steve Kloves i redatelj Chris Columbus nisu smjeli riješiti određenih scena i likova bez kojih bi filmovi svakako bili pripovjedački tečniji. U “Odaji tajni” tako se definitivno mogao skratiti uvodni dio do polaska Harryja u Hogwarts da je smanjena uloga stvorenja Dobbyja, čija pojava, doduše, pokreće zaplet, ali čija je uloga u kasnijim zbivanjima razmjerno zanemariva. Jedan od ozbiljnijih prigovora tiče se i lika profesora Lockharta, kojemu je, poput Dobbyja, također posvećeno previše vremena, jer je koncepcijski nezanimljiv, budući da je previše očito da on nije pravi negativac.

No pošto se pobroje prigovori ostaje činjenica da je “Odaja tajni” velikim dijelom vrlo maštovito ostvarenje, s punokrvnim atrakcijama poput Mlateće vrbe, vrištećih korijena mandragore, susreta Harryja i Rona s golemim paucima ili Harryjeva ulaska u dnevnik. Nastupi mladih glumaca osjetno su sigurniji i uvjerljiviji nego u “Kamenu mudraca”, dok se među odraslima izdvajaju Richard Harris kao Dumbledore te Jason Isaacs kao Lucius Malfoy, otac Harryjeva ljutog suparnika Dracoa. Film je, naravno, tehnički impresivan, pogotovo u scenografiji Stuarta Craiga te vizualnim efektima. U svakom slučaju, riječ je o prvorazrednoj razonodi za obiteljsku publiku.

DVD-izdanje na dva diska sadrži obilje priloga, ali mora se reći da se u Warner Bros.-u ovog puta nisu baš istakli inventivnošću u opremi. Interaktivni dodaci doimaju se nedorađenima, a dokumentarni prilozi suhoparnima: s obzirom na golemi budžet i popularnost serijala, gledatelj očekuje malo zanimljivije sadržaje.

HARRY POTTER I ODAJA TAJNI
(Issa)

Harry Potter and the Chamber of Secrets, brit.-am. pust. fantazija, 2002.
R: Chris Columbus
GL: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Kenneth Branagh, Robbie Coltrane, Richard Harris, Maggie Smith, Alan Rickman

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Svijet duhova
Discovery

Igrani prvijenac uglednog dokumentarista Terryja Zwigoffa vrlo
je uspjela adaptacija hvaljenog stripa Daniela Clowesa, koji
je s redateljem supotpisnik scenarija. Priča o neprilagođenoj
maturantici (Thora Birch) koja se sprijateljuje sa znatno
starijim muškarcem (Steve Buscemi), dok joj odnos s najboljom
prijateljicom (Scarlett Johansson) dolazi u ozbiljnu krizu,
imponira vrlo životnim i uvjerljivim likovima te sugestivnim
prikazom života na marginama američkog društva. Zwigoffova
minuciozna režija te sjajni nastupi Thore Birch i Stevea
Buscemija u glavnim ulogama zalog su zašto ‘Svijet duhova’
svakako vrijedi vidjeti.
Priloga na DVD-izdanju nema mnogo, ali odreda su vrlo
zanimljivi, a posebno su zgodne ‘pomaknute’ tv reklame. (I.S.)

VHS/DVD
Ghost World, am. teen humor. drama, 2001.
R: Terry Zwigoff GL: Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi

FILM: četiri točkice
DVD: tri točkice

Savršena maska
Blitz

Zna li netko u nas kako izgleda Dana Carvey? U ‘Wayneovu svijetu’ jedva mu se moglo razabrati lice od goleme perike, a u ‘Savršenoj maski’ – komediji kojom se nadao doseći bar djelić slave koju danas uživa njegov bivši partner Mike Myers – glumac se neprestano prerušava, još grozničavije nego Peter Sellers u serijalu o inspektoru Clouseauu. Pomalo je nevjerojatno kako se taj filmić u Americi prometnuo u skroman hitić, međutim, tamo očito ima više publike u dobi od 4 do 11 godina koja je u stanju uživati u njegovom priglupom humoru i banalnom zapletu. Iskrice zanimljivosti nude neke Carveyjeve preobrazbe (suludi čovjek-kornjača) i odjavna špica koja nikako da prestane.
DVD je neočekivano bogat dodacima za takvu vrstu filma. (N.P.)

VHS/DVD
The Master of Disguise, am. komedija, 2002.
R: Perry Andelin Blake GL: Dana Carvey, Brent Spiner, Jennifer Esposito

FILM: jedna točkica
DVD: tri točkice

Gangsteri
UCD

Gledatelj neupućen u tradiciju francuskog krimića možda bude zgranut prikazom policijske stanice u kojoj čuvari reda i zakona šmrkaju kokain i uživaju svakojake druge opijate te prebijaju uhićenike do krvi kako bi od njih doznali gdje su opljačkana blaga koja zatim sami žele prisvojiti. Francuski filmaši, međutim, nikad nisu idealizirali svoje murjake, a kad to radi Olivier Marchal možda mu treba i vjerovati, jer je i sam bivši policajac. Njegov redateljski debi (prije toga je napisao brojne epizode popularne serije ‘Inspektor Moulin’) trpi od statičnosti jer ima tek jedno mjesto radnje (druga vidimo samo u flash-backovima), no glumci su uvjerljivi, zbivanja žestoka, a film nije predugačak.
DVD ima nešto dodataka na francuskom, bez hrvatskog prijevoda. (N.P.)

VHS/DVD
Gangsters, franc.-belg. krimić, 2001.
R. Olivier Marchal GL: Richard Anconina, Anne Parillaud, Francois Levantal

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Prisluškivanje
UCD

Prvi od dva hollywoodska filma koji se inspirirao ‘Uvećanjem Michelangela Antonionija (drugi je ‘Pucanj nije brisan’), triler-drama Francisa Forda Coppola politizirani je naboj crpila iz tada aktualne afere Watergate: njezin je glavni protagonist, naime, stručnjak za postavljanje ‘nevidljivih’ mikrofona, koji su, između ostalog, doveli do ostavke predsjednika Richarda Nixona. Egzistencijalni obrat priče – prisluškivač postaje prisluškivani – izlika je za europeizirani redateljski prosede, koji povremeno graniči s pretencioznošću, no, srećom bravurozna izvedba Genea Hackmana prizemljuje cjelinu.
Zvuk i slika na DVD-u su osrednji, ali su dva audiokomentara – Coppole i montažera Waltera Murcha – izvrsni. (N.P.)

DVD

The Conversation, am. triler-drama, 1974.
R: Francis Ford Coppola GL: Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika