15.11.2011. / 17:20

Autor: Hina

HDZ planira ukinuti turističke zone u Splitskoj županiji

Predstavljajući gospodarski program HDZ-a Željko Tufekčić, državni tajnik u Ministarstvu mora danas je u Splitu ponovio kako će, pobijedi li na izborima, HDZ fiskalnu odgovornost unijeti u Ustav te da će do kraja 2013. manjak državnog proračuna, mjeren udjelom deficita u BDP-u, biti prepolovljen.

Ante SanaderAnte SanaderPredstavljajći gospodarski program HDZ-a Željko Tufekčić, državni tajnik u Ministarstvu mora danas je u Splitu ponovio kako će, pobijedi li na izborima, HDZ fiskalnu odgovornost unijeti u Ustav te da će do kraja 2013. manjak državnog proračuna, mjeren udjelom deficita u BDP-u, biti prepolovljen.

Na javnoj tribini u Splitu, koju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) Dalmacije, Tufekčić je rekao da će 2011. taj proračunski deficit iznositi 4,9 posto, a prosjek u Europskoj uniji (EU), kako je rekao, za 2010. bio je 6,7 posto.

Tufekčić je izvijestio i kako je u tijeku izrada dokumentacije za gradnju 350 kilometara željezničkih pruga u Hrvatskoj. "Ta će dokumentacija stajati oko 70 milijuna eura i financira se iz europskih fondova, a godišnje se očekuje, također iz europskih fondova, 350 do 400 milijuna eura za gradnju prometne mreže. Od toga će znatan dio biti namijenjen gradnji željezničkih pruga“, kazao je Tufekčić, dodavši kako se nastavljaju projekti povećanja kapaciteta svih morskih luka u državnom vlasništvu, uz pomoć sredstava europskih fondova i budućih koncesionara.

Također je rekao kako je pri kraju natječaj za koncesionara zračne luke u Zagrebu te da je taj projekat vrijedan 200 do 250 milijuna eura. Potvrdio je kako će se nastaviti gradnja pelješkog mosta te da je ove godine za tu nemjenu izdvojeno 100, a 2012. izdvojit će se 350 milijuna kuna.

„U idućem četverogodišnjem razdoblju činit ćemo sve za razvoj gospodarstva i istodobno smanjivati javnu potrošnju“, istaknuo je Tufekčić. Kao primjer štednje u javnoj potrošnji naveo je podatak da je u zadnje dvije godine „smanjeno više od milijarde kuna potpora Hrvatskim željeznicama (HŽ)“.

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader je, govoreći o HDZ-ovim gospodarskim planovima za tu županiju, istaknuo kako od sadašnjih 70 turističkih zona u županiji ne funkcionira nijedna zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja.

"Planiramo ukinuti te turističke zone i otvarati turističko-gospodarske zone na okrupnjenim zemljištima, uklanjajući administrativne zapreke koje odvraćaju ulagače“, kazao je župan Sanader.

Očekuju se velika njemačka ulaganja, posebice u razvoj sunčeve energije u Hrvatskoj, odnosno Dalmaciji gdje za to postoje dobri klimatski uvjeti, rekao je, istaknuvši da u prilog Dalmaciji ide i činjenica što je Njemačka odlučila zatvoriti svoje nuklearne elektrane.

General Damir Krstičević je istaknuo kako razvoju hrvatskog gospodarstva mogu pridonijeti i branitelji koje u to treba uključiti, a ne smanjivati im prava. Zauzeo se za moderniziranje Hrvatske vojske (HV), posebice Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Današnje predstavljanje HDZ-ova gospodarskog programa na HUP-ovoj javnoj tribini u Splitu druga je takva tribina. U početku studenog na taj je način u Splitu svoj gospodarski program predstavila i Kukuriku koalicija.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika