15.11.2011. / 19:32

Autor: Nacional.hr

'Hrvatin je Glavašem pljunuo na pravni sustav'

Ističe kako su hrvatsku demokraciju najviše ugrozili političari, gospodarstvo gospodarstvenici, a pravnu državu pravnici

Branko HrvatinBranko HrvatinOdluka predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Branka Hrvatina kojom je dopustio da Branimir Glavaš bude nositelj kandidacijskih lista HDSSB-a na ovim izborima, a koju je poslije pobio Ustavni sud, težak je moralni i pravni gaf.

Sociolog Dražen Lalić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ističe kako je Hrvatin već odavno trebao dati ostavku. Ističe kako je Hrvatin šef DIP-a u zemlji s 500 tisuća lažnih birača, a još uvijek nije ništa poduzeo po tom pitanju.

"Davši za pravo pravomoćno osuđenom za najteže ratne zločine da sudjeluje na izborima, on je zapravo pljunuo na pravni sustav koji predstavlja, a ta je odluka kontinuitet njegova ugrožavanja pravne države", smatra Lalić.

Uvjeren je kako je Hrvatin tek odraz kadrovske politike Vladimira Šeksa te ističe kako su hrvatsku demokraciju najviše ugrozili političari, gospodarstvo gospodarstvenici, a pravnu državu pravnici.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 15.11.11. 20:19

Gospon Lalić, Vi ste kao i obično , u pravu.


registracija
31/1/10

STTony, 15.11.11. 20:57

Cijelo hrvatsko sudstvo je najblaže rečeno sramota.

Pa onaj bahati kreten Gredelj je bio predsjednik Hrvatske udruge sudaca, a ovaj je jedan od glavnih sudaca u Hrvatskoj.

Itekako treba napraviti čistke u pravosuđu, sve po zasluzi naravno.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 16.11.11. 06:07

Pogodak u sridu!


registracija
14/7/11

Trinity, 16.11.11. 11:01

Nije da branim Hrvatina, ali, kakvu je drugu odluku mogao donijeti kraj tako nakaradnog zakona?!? Pa jasno je svima da ratni zločinac (ili bilo koji drugi zločinac) ne bi smio biti nositelj izborne liste, niti kandidat za zastupnika! Mi u Hrvatskoj gutamo i to da zastupnici kojima je skinut imunitet zbog sumnji da su počinili teška kaznena djela, koji su u pritvoru i u zatvoru.i dalje primaju zastupničku plaću!!! Ako taj nakaradni, manjkavi izborni zakon ne uvjetuje kandidaturu, između ostalog, prilaganjem uvjerenja o nekažnjavanosti(koje treba priložiti npr.svakoj prijavi na natječaj za radno mjesto), nego izrijekom traži samo punoljetnost i hrv.državljanstvo, koje uvjete onaj hrvatski zločinac ispunjava, kako je onda Hrvatin, i na temelju čega mogao donijeti drukčiju odluku?!!
Za neprovedene izmjene izbornog zakonodavstva i kontinuitet ugrožavanja pravne države najodgovornija je bjeloglava Kosor sa svojom vladom! Kao što je odgovorna za sve druge nakaradne hdzovske zakone (ovrha, prostorno uređenje i gradnja, poljoprivreda, šume, vode, obiteljski, kazneni....zakon) na temelju kojih se donose nakaradne sudske odluke od strane sudaca koji su, naravno, odraz Šeksovog (hdzovog) kadroviranja u pravosuđu!


registracija
21/4/11

Milankn, 16.11.11. 12:01

Par stvari.

1. U pravu je Horvatin, a ne Ustavni sud.

Bilo kakva zabrana bilo čega mora biti eksplicitna, konkretna, određena i nedvosmisleno navedena u tekstu zakona ili propisa. Zabrana ne može biti "inherentna pravnom poretku", to je čista proizvoljnost, fikcija, nonsens. Ustavni suci tu zapravo govore o moralu, ali pozvati se na moral vjerojatno im je slabo zvučalo, pa su jednostavno izmislili "pravo" gdje ga nema.

Nositelj izborne liste jest sudionik izbornog procesa (jer se odista samo njegovo ime nalazi na glasačkom listiću), ali u konkretnom slučaju samo u širem smislu, jer se njega - ne bira. Nositelj ne mora biti i kandidat, a ovdje i nije. Ustavni sud izmišlja "inherencije", ali nema hrabrosti reći da je sam izborni zakon u tome dijelu nemoralan, jer je napisan tako da dopušta obmanu, varanje neinformiranih birača.

2. Horvatin je sudac, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, i kao sudac primjenjuje zakon upravo i isključivo onako kako je napisan - ako zabrane nema, onda je nema, i neće je ad hoc izmisliti za bilo čije političke ili ine potrebe.

Ustavni sud uopće nije sud, nego parapolitičko tijelo koje se nalazi posve izvan mreže redovitih sudova u Hrvatskoj i čije članove bira trenutna saborska politička većina. Svi znamo do kakve trgovine to dovodi. Zato, ustavni suci nisu suci, nego politički poslušnici svojih elektora. Kako vidimo, oni će napisati bukvalno bilo što, ako je to u nekome političkom trenutku oportuno. Već su to i radili, mnogo puta, i opet će.

3. Ustavni sud ne postupa i nema pravo odlučivati ex officio. Pogledajte njegove mrežne stranice, pod "Nadzor izbora". Nikada prije nije davao bilo kakva mišljenja o bilo čemu, rješavao ili odlučivao o bilo čemu, ako to netko od njega nije prethodno zatražio.

4. Da ne bude zabune. Iako u svijetu postoje različita rješenja, pa se događalo i da zatvorenici budu izabrani u predstavnička tijela, mogućnost da osuđeni ratni zločinac bude nositelj liste i sudjeluje na izborima, po mome mišljenju, nije u redu, nemoralna je i nakaradna.

Međutim, to je isključivo propust i pogrješka zakonodavca, dakle političara koji su takav zakon donijeli, a nikako ne onih koji ga provode.

5. Conclusio. Zašto sva ova silna strka i zbrka? Vrlo jednostavno - Šeks se strahovitio uplašio mogućnosti da mu Glavaš bude konkurencija na glasačkom listiću.


registracija
20/10/11

Rene2, 16.11.11. 18:31

...sve bi bilo ok' pa taman,da je i pogriješio,da je Predsjednik Vrhovnog suda sa svojim sucima donio tu Odluku,al' on je poltron i kukavica,glumac i varalica,idobar sluga-aktualnoj Vlasti,a moram reć ni oko njega nisu bolji. Teško onom koji čeka da to pravosuđe riješi nešta,samo ako si važan političar ili lovator,pa mož platit,inače nema pravde za siromaha...


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 16.11.11. 19:59

Genijalna izreka:
hrvatsku demokraciju najviše ugrozili političari, gospodarstvo gospodarstvenici, a pravnu državu pravnici


registracija
19/2/08

bf35, 17.11.11. 22:02

e da


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika