15.11.2011. / 20:13

Autor: Hina

Njemačka šokirana ubojstvima obećala borbu protiv neonacista

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel zatražili su od nje da pojača borbu protiv desničarskih ekstremista nakon slučajnog otkrića da je skupina neonacista godinama ubijala useljenike.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaKonzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel zatražili su od nje da pojača borbu protiv desničarskih ekstremista nakon slučajnog otkrića da je skupina neonacista godinama ubijala useljenike.

Merkel je kao nacionalnu sramotu opisala postojanje neonacističke ćelije čiji su pripadnici sada osumnjičeni za ubojstvo najmanje devetero useljenika od 2000. do 2007. godine, osam Turaka i jednog Grka, te jedne policajke.

Ćelija je otkrivena slučajno što je potaknulo bojazni da su tajne službe potcijenile prijetnju krajnje desnice i uslijed nepouzdanih doušnika s desničarske scene nisu obraćale pozornost na nju. Policija sada ponovno otvara sve neriješene slučajeve s mogućim rasističkim motivima od 1998. godine. Slučaj je također potaknuo i pozive na obnovu nastojanja da se zabrani krajnje desna Nacionalna demokratska stranka (NPD).

Kancelarkini demokršćani (CDU) na kongresu u Leipzigu jednoglasno su u utorak glasovali za oštrije djelovanje protiv, kako je stranka ocijenila, "ozbiljne, brutalne prijetnje našem demokratskom životu". CDU je od vlade zatražio da "pojača borbu protiv desničarskog ekstremizma" i "utvrdi li najnoviji događaji pružaju osnovu za zabranu NPD-a".

Prethodni pokušaj 2003. da se zabrani NPD propao je, nakon što su doušnici korišteni kao svjedoci. NPD je radikalniji od populističkih, protususljeničkih stranaka u Nizozemskoj, Belgiji Austriji i Švedskoj, ima zastupnike u dvije regionalne skupštine te je prošle godine dobio 1,06 milijuna eura iz sredstava poreznih obveznika.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
13/1/11

Fenris, 16.11.11. 06:32

clanak o desnim ekstremistima, a na slici pankeri ..... lol......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika