16.11.2011. / 09:02

Autor: Deutsche Welle

Radikalizacija politike & uspon troglodita

Grčka vene, 'Führer' cvjeta

Prvi put nakon skoro četrdeset godina u vladi Grčke sudjeluje i neka desničarska nacionalistička stranka. No još uvijek nije jasno što Pravoslavno narodno jedinstvo (LAOS) i njegov vođa Karatzaferis doista žele

Georgios KaratzaferisGeorgios KaratzaferisStranka Pravoslavnog narodnog jedinstva (Laïkós Orthódoxos Synagermós) je zapravo predstava samo jednog čovjeka, njenog vođe Giorgosa Karatzaferisa. Čak i u Grčkoj traje žestoka rasprava, je li on desničarski tvrdoglavac ili neumoljiv oportunist - ili možda oboje. Ali čak i njegovi politički protivnici mu priznaju kako je Karatzaferis političar "iz naroda" koji sjajno raspoznaje priliku profilirati se pred javnošću i svakome govori ono što sugovornik želi i čuti.

"Dečki iz Bostona" i dečko izbačen iz škole

S druge strane, obični građani Grčke dobro razumiju Karatzaferisa kada on o čelnicima velikih stranaka, dosadašnjem premijeru Giorgosu Papandreouu i njegovom glavnom protivniku, konzervativcu Antonisu Samarasu govori kao o "dečkima iz Bostona" - jer su obojica studirali u Sjedinjenim Američkim Državama. To pak znači da oni nemaju pojma o "pravom" životu, barem ne o takvom kakvog ga je vodio Karatzaferis: on je izbačen iz škole, ali se probijao kroz život kao novinar, pisac reklamnih tekstova, body builder, poduzetnik, vlasnik agencije za modele - i konačno, kao političar.

Njegova politička domovina je dugo vremena bila građanska konzervativna "Nova demokracija", ali kad se ta stranka u devedesetima i pod vodstvom kasnijeg premijera Kostasa Karamanlisa, uvelike približila političkom centru, Karatzaferis je 2000. sam osnovao svoju stranku Pravoslavno narodno jedinstvo. Ona je uglavnom privlačila pažnju tek ekstremno desnim političkim porukama i izjavama mržnje protiv židova kakve su se inače teško mogle čuti u političkom životu Atene.

Na primjer, 2002. se distancirao od politike Karamanlisa i tadašnjeg socijaldemokratskog premijera Kostasa Simitisa riječima: "Prvo, ja nisam židov i neka Simitis to pokuša reći o sebi. Drugo, nisam komunist i neka Karamanlis također to pokuša reći o sebi. I treće, ja nisam homoseksualac - a to samo malo njih može reći o sebi."

Grčki "Führer"

Karatzaferisova omiljena tema je "cionistička svjetska zavjera" koja je kriva za sve nevolje, zagovara i zabranu naseljavanja stranaca u Grčkoj, a neprestance upozorava i na navodnu opasnost od Turske sa istoka zemlje. Komentatori lijevo orijentiranog tiska su mu tako nadjenuli i nadimak KaratzaFührer kao aluziju na Adolfa Hitlera, ali čelnik stranke Pravoslavnog jedinstva tvrdi kako on nije radikalni desničar, a tko bude tvrdio suprotno - on će ga prijaviti sudu.

Slična politička stajališta imaju i njegovi stranački kolege, kao na primjer Mavroudis Voridis, svojedobni simpatizer francuskog neonacista Jean Mari Le Pena i suosnivač nacionalističke organizacije "Grčki front". Nije daleko niti odvjetnik Adonis Georgiadis koji se proslavio kao propovjednik na televiziji i izdavač "patriotskih" tekstova.

Čudna pretvorba u pravi tren

Ali, Karatzaferis ne bi bio Karatzaferis kad bi ostao samo na krajnjem desnom krilu političkog spektra. Od kako je bio siguran u dovoljno glasova desnice, već mjesecima se čuje kako njegova stajališta postaju blaža i kako se približava političkom centru. I to baš u vremenima dok građanska konzervativna oporba iza Antonisa Samarasa sve više klizi prema desnim i radikalnim stajalištima.

U čitavoj predstavi proteklih tjedana oko referenduma, novih izbora i mogućnosti velike koalicije u Grčkoj, upravo se Karatzaferis trudio odjednom postati uglednim državnikom. I tako, dok su glavni suparnici, Samaras i Papandreou svojim svađama rušili sve mostove koji bi mogli voditi do nekog rješenja, Karatzaferis je stalno pozivao na formiranje vlade nacionalnog jedinstva i čak apelirao na predsjednika Grčke, Karolosa Papouliasa da preuzme inicijativu i čelnicima glavnih narodnih stranaka pokaže granicu do koje mogu ići.

Ugledni atenski novinar Alexis Papachelas je tu preobrazbu grčkog "Führera" komentirao riječima kako je Grčka "uistinu pala na najnižu granu, kad u međuvremenu i riječi Karatzaferisa zvuče kao glas razuma."

Gdje mu je kraj?

Ovaj populist sad može uživati u plodovima svoje preobrazbe i taktike jer stranka Pravoslavnog narodnog jedinstva ima čak četiri člana u novoj, prijelaznoj vladi: Mavroudis Voridis smije biti na čelu Ministarstva za infrastrukturu i promet, dvojica njegovih stranačkih kolega će postati doministri, a bivši diplomat i zastupnik u Europskom parlamentu Giorgos Georgiou će biti čak zamjenik ministra obrane Grčke.

To dakle znači kako se i u Grčkoj desničarski populisti više ne moraju kriti po mračnim uglovima - a ako se glavne grčke stranke i dalje uništavaju u međusobnim svađama, majstor za preživljavanje poput Karatzaferisa se lako može nadati i većem političkom uspjehu.

Autor: Janis Papadimitriou (aš)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika