16.11.2011. / 10:13

Autor: Renato Baretić

Enologija, eno Habuša

Hrvat, gradonačelnik, 'direktor'

Prilično je izvjesno da Habuš takvu odluku nije donio sam samcat, što znači da su i stranka i koalicija pristale - s dozom gađenja, doduše, ali ipak - ponijeti dio njegove osobne krivnje (koju on sam priznaje, vidimo, tek napola) i dio optužbi što su odmah krenule pljuštati sa svih strana. Bljutavo je to, i obeshrabrujuće

U doba zalazećeg socijalizma svake su se godine u Večernjaku (gdje sam tada radio, pa se dobro sjećam) 12. ili 13. studenog pojavljivale kratke vijesti o tome kako je Stjepan Š. (53), ili Josip K. (55), ili netko njima sličan, na području neke zagorske, podravske, međimurske ili prigorske općine, miliciji prijavio da je na noćnom nebu vidio svijetleće kugle što su se micale u nelogičnim smjerovima i povremeno zaustavljale, pa onda približavale i udaljavale, da bi na kraju netragom nestale...

Drmanje direktora

Bilo je to doba totalitarističkoga komunističkoga mraka i boljševičkoga carevanja enološke nepismenosti, doba kad su spomenuti Štef i Joža još drmali "direktora", kozmički nesvjesni da se taj halucinogeni užas od vina nikako ne sljubljuje s hrskavom komarčom u pjenici od metvice i koromača, o prožimanju da ni ne govorim.

Svakoga Martinja, dakle, neki bi Štef ili Joža, Draš ili Pišta, obamro od netom krštenog otrovnog mošta, pa bi mu se ukazala neka takva kugla, leteća kravica, pajcek na dimnjaku, kuća naopak, ili štogod tome slično. Bile su to tipične vijesti pred polovicu studenog, smještene u novinsku crnu kroniku više zbog zezanja nego zbog ozbiljnih sumnji u prijetnju od metagalaktičke invazije. Emisija "Na rubu enologije", pretpostavljam, imala bi u ta doba sjajnu gledanost...

Strahovit teret

A što je desetljećima kasnije, ovoga Martinja, vidio Goran Habuš, netom "kršteni" gradonačelnik Varaždina? Očigledno - ništa. Kako na nebu, tako ni na zemlji. Pa je službenim audijem malo trknuo jednu svoju sugrađanku, oduzevši joj prednost na križanju. I postao strahovit uteg i svojoj stranci i njezinoj koaliciji, bez obzira na to što u toj prometnoj nezgodi nikome nije ni vlas pala s glave, niti je materijalna šteta bogzna kakva, vidjeli smo audija na televiziji, jedva da mu je registracija malo svinuta... A zašto je onda Goran Habuš postao strahovit teret i stranci i koaliciji?

Zato što je propustio priliku za anđeoski uzmak - za trenutnu ostavku na sve dužnosti i kandidature. Zato što je pružio priliku svim izbornim suparnicima da sad zbog njega mogu pljucati i po SDP-u i po IDS-u i po HSU-u, koji "direktora", ili što već, tog dana nisu nit pili nit mirisali, ili su barem uzeli službenog šofera. A o HNS-u, već debelo načetom zbog Čačićeve prometne nesreće, da ni ne govorimo.

Bljutavo & obeshrabrujuće

Goran Habuš; photo: Marko Jurinec/PIXSELL Goran Habuš; photo: Marko Jurinec/PIXSELL Je li se Habuš mogao ispričati naciji? Je li mogao reći "Da, pripit sam sjeo za volan, prekršio nekoliko zakona RH, užasno me je sram, inače to ne radim ali sad mi se dogodilo, ponijela me atmosfera i društvo. Stvarno mislim kako nije u redu da zbog te moje male nepromišljenosti stradavaju i Varaždin i moja stranka i Kukuriku koalicija"? Ne bi li nacija povikala "santo subito!", ne bi li Ivo Josipović na sljedećim predsjedničkim izborima dobio više no ozbiljnoga protukandidata, toga časnoga i pravednoga Varaždinca?

Ali ne, Goran Habuš ipak je samo prosječni hrvatski političar, njegovi svjetonazorski horizonti sežu tek do (ponekad rastezljivih, ponekad i ne) rubova stranačke stege, i nimalo dalje. Nakon konzultacija s mudrim i iskusnim vodstvom povukao se tek s liste za parlamentarne izbore, ali ne i s gradonačelničkog mjesta, baš kao da je pijan udario drugi auto negdje u Istri, na Iblerovom trgu ili pred mirovinskim zavodom, a ne u Varaždinu, gradu čiji su žitelji do Martinja u ogromnom postotku mislili da je Habuš baš jedan častan i pravedan mladi gospon. Prilično je izvjesno da takvu odluku nije donio sam samcat, što znači da su i stranka i koalicija pristale - s dozom gađenja, doduše, ali ipak - ponijeti dio njegove osobne krivnje (koju on sam priznaje, vidimo, tek napola) i dio optužbi što su odmah krenule pljuštati sa svih strana. Bljutavo je to, i obeshrabrujuće.

"Piškit ću - kakit ću"?

Bljutavo mi je citirati Ivu Sanadera, ali nije li im on još prije nekoliko godina postavio dijagnozu: "Piškit ću - kakit ću"?

I obeshrabrujuće mi je to što se takva dijagnoza, u svoj svojoj punini, pokazuje točnom baš sada, niti tri tjedna prije izbora koji bi glasnim i energičnim kukurikanjem navodno trebali označiti novo svitanje za Hrvatsku.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
2/4/10

Njofra, 16.11.11. 11:07

Ako Habuš da ostavku, a trebao bi, tada šteta neće biti samo savijena tablica na Audiju već i troškovi novih izbora.
Upravo ova činjenica da bi Habušev postupak mogao prouzročiti nove troškove Varaždincima govori o tome koliki su razmjeri njegovog neodgovornog ponašanja i kako nije sposoban razmišljati ni pet minuta unaprijed te stoga nije zavrijedio voditi grad!
Bilo bi najpoštenije, ali to je na žalost fantastika, da HNS i Habuš o svome trošku organiziraju nove izbore.


registracija
11/1/10

fluid, 16.11.11. 12:02

Apsolutno se slažem sa Renatovim člankom.No,na političkoj sceni Hrvatske,zaista je 90-postotni broj osrednjih ili bolje rečeno,loših političara.Radi se o izboru manje zlih i kvalitetnih među jednakima.Jednom sam to već rekao,takav nam je hrvatski usud(sudbina).Nismo Japan i nemožemo nikada biti.No možemo ga ,barem u nečemu,uvijek prozivati kao parametar.Dakle,ako Ministar prometa u Japanu da ostavku zbog pada aviona kojega,uzgred,ni nezna voziti,tada je suvišna priča kako se tu nešto ne razumije.Svi jako dobro znaju da je to moralno politički potez nužne kategorije.Moralan čin,jednostavnije rečeno.Zašto kod nas toga nema niti u jednom slučaju od nastanka Hrvatske?Iz razloga;primitivizma,nasilnosti i arogancije,sirovosti te općenitog nedostatka kulture i moralne osjetljivosti.Amen !


registracija
9/5/10

lolobrigita, 16.11.11. 17:18

Osim nedostatka elementarne pristojnosti uz koju ide neizostavna ostavka,ovdje mi nešto drugo pada na pamet,a to je da je ovaj gospon,premda mlađahan,očito već iskusan vozač-vinoljubac.Nije mu prvi put da se nalio i odvezao kući.Sada mu se,kako to jednom i mora po zakonu vjerojatnosti, dogodilo da je naletio na sudbinu.
I neka se ne zaboravi da je osim vožnje u pijanom stanju bio u službenom vozilu.Dakle,dva prekršaja.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.11.11. 21:14

Habuš je tipični primjerak hrvatskih političara :
čim dođu do vlasti i moći
misle da im nitko ništa ne može,
da mogu piti i voziti,
da mogu za privatne potrebe koristiti službeni auto,
bez kontrole trošiti državne novce,
ne dolaziti na posao,
soliti drugima moralne savjete a
sami se ponašati
nemoralno.
O Čačiću, predsjedniku Habušove stranke,
svakog se dana govori i piše
i opravdano smatra da zbog bahate vožnje
s posljedicom smrti dvoje ljudi
(u stilu Horvatinčića)
NE BI SMIO BITI POLITIČKA LIČNOST I KANDIDAT ZA MINISTRA.
pa ipak
Čačić je gluh i nemoralniji nego ikada.
Kako Čačić može tražiti od Habuša, predsdjednika
gradskog odbora HNS u Varaždinu da podnese ostavku na mjestu gradonačelnika kad je sam gori od njega?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika