16.11.2011. / 12:25

Autor: Nacional.hr

Ljubičić: U slučaju bogoslova upitan je način prikupljanja informacija

"U tom smislu, načelno gledajući, isključivanje homoseksualnih osoba iz života i djelovanja sjemeništa ulazi u opseg izuzetka od zabrane diskriminacije", izjavila je pravobraniteljica.

Foto:IlustracijaFoto:IlustracijaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić objašnjava kako Crkva ima pravo isključiti osobe koje krše njena etička uvjerenja, ali u ovom slučaju upitna je zakonitost načina na koji su dobiveni podaci, izvještava Novi list.

Pravobraniteljica naglašava kako Zakon o suzbijanju diskriminacije načelno dopušta religijskim organizacijama i udrugama da iz svog članstva isključuju osobe čiji stavovi i životni stil krše važna etičko-religijska uvjerenja i odredbe tih organizacija.

"U tom smislu, načelno gledajući, isključivanje homoseksualnih osoba iz života i djelovanja sjemeništa ulazi u opseg izuzetka od zabrane diskriminacije", izjavila je pravobraniteljica.

No dodaje kako zakon propisuje kako bilo koja iznimka od zabrane diskriminacije mora biti razmjerna cilju kojem služi.

"Bogoslovija je do informacija o seksualnoj orijentaciji diskriminiranih osoba došla na način čija zakonitost bi mogla biti upitna. Bilo koja odluka koja bi se temeljila na informacijama stečenim na nezakonit način bila bi vrlo problematična", pojašnjava Višnja Ljubičić.

Koordinator Centra za LGBT ravnopravnost, Marko Jurčić, poziva sjemeništarce da se jave u neki od ureda Centra, ako su ih kolege, profesori ili svećenici na bilo koji način ugrozili ili diskriminirali.

Glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Duje Bonacci, podsjeća na autonomnost sveučilišta i dodaje kako tek kada nadležna tijela Sveučilišta utvrde o čemu se točno radi, Ministarstvo će moći zauzeti svoj stav.

Vezane vijesti

Seksizam u pivskoj industriji

Seksizam u pivskoj industriji

Na televiziji se između ostalih reklama za pivo pojavljuju i one Osječke pivovare, a udruga B.a.b.e. pozvala je potrošače na bojkot proizvoda zbog… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 16.11.11. 13:13

Isto tako, načelno gledajući, moglo bi se reći (i ne samo načelno, nego po slovu zakona) da ratni zločinac Branimir Glavaš može biti nositelj izborne liste!
Sljepilo crkve nad prokazanim pedofilima u crkvenim redovima sigurno učvršćuje crkvena etičko-religijska uvjerenja i razmjerno je cilju crkvenog služenja i nauka!
Dok se isključivanje iz svojih redova onih sa različitom seksualnom orijentacijom opravdava kršenjem tih istih uvjerenja!
Čista diskriminacija, ništa drugo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika