16.11.2011. / 12:33

Autor: Tomislav Grdić

Tehnologija HYbrid4 nagrađena Zlatnim volanom u Njemačkoj

Peugeot 3008 HYbrid4 je prvi hibridni dizel na svijetu, koji će biti komercijaliziran na proljeće iduće godine.

Peugeot 3008Peugeot 3008Prestižna nagrada Goldenes Lenkrad (Zlatni volan), za dostignuća u auto industriji, u kategoriji ekologija pripala je tehnologiji HYbrid4, koju je prvi na svijetu razvio PSA Peugeot Citroën.

Žiri sastavljen od čitatelja Auto bilda i Bild am Sonntaga, te stručnjaka iz 15 zemalja, izabrali su ovu tehnologiju među 16 finalnih projekata - vozila, koncepata, tehnologija - koji su obilježili godinu svojim doprinosom brizi za okoliš.

Na ovaj način nagrađen je i Peugeot 3008 HYbrid4, prvi hibridni dizel na svijetu, koji će biti komercijaliziran na proljeće iduće godine.

S HYbrid4, PSA Peugeot Citroën ujedinio je ekološke performanse termičkog dizelskog motora s prednostima električnog motora : što je revolucija u pogledu ušteda u potrošnji i emisiji - oko 30 % u odnosu na klasični dizelski motor - a emisija CO2 kreće se ispod 100 g/km.

Prednji pogon Peugeota 3008 HYbrid4 pokreće dizelski motor od 120 kw (163 ks), opremljen filtrom čestica (FAP), a stražnji pogon električni motor od 27 kw (37 ks). Vozilo ima ukupno 200 KS, a može se pohvaliti niskom potrošnjom od 3,8 l na 100 km uz emisiju od 99 g CO2.

Nagrada je uručena Jean-Marc Galesu, generalnom direktoru marki Peugeot i Citroën, koji je rekao : „Vrlo sam ponosan što sam primio ovu nagradu drugu godinu zaredom, nakon što je u 2010. godini nagrađeno i naše električno vozilo, Peugeot Ion. Ovaj novi Zeleni volan potvrđuje povijesno liderstvo PSA Peugeot Citroëna u tehnologijama koje omogućavaju smanjenje emisija CO2. Uvjeren sam da će tehnologija HYbrid4 brzo postati referenca na tržištu, kao što je prije nje postao motor HDi, filtar čestica ili naša tehnologija stop&start e-HDi, lansirana prošle godine."

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika