16.11.2011. / 12:46

Autor: Nacional.hr

Apeli & kaznene prijave DORH-u

Ispitati Ježićeve poslove s Novim listom

Kad su došli Ježić i Dioki na računu je bilo 40-ak milijuna kuna pa opravdano sumnjamo da je novac izlazio i odlazio iz lista, a Državno bi odvjetništvo trebalo ispitati gdje to, stoji u priopćenju kojeg potpisuju Zdenko Duka i Anto Filić. U međuvremenu, USKOK-u je poslana kaznena prijava zbog sumnji u Ježićeve nezakonite rabote u riječkom dnevniku

Robert JežićRobert JežićHrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske u svom su priopćenju iskazali krajnju zabrinutost zbog gubitaške situacije u koju je Robert Ježić, većinski vlasnik Diokija doveo riječki Novi list te traže od Državnog odvjetništva da provjeri zakonitost poslovanja u Novom listu od svibnja 2008. te u ugasnulom dnevniku Sport plus.

Navode kako je nemoguće da su u tri godine vlasnik i njegovi izvršitelji mogli „izgubiti" oko 100 milijuna kuna jer je Novi list dotad svake godine ostvarivao višemilijunsku dobit.

Opustošen račun

"Kad su došli Ježić i Dioki na računu je bilo 40-ak milijuna kuna pa opravdano sumnjamo da je novac izlazio i odlazio iz lista, a Državno bi odvjetništvo trebalo ispitati gdje to", stoji u priopćenju kojeg potpisuju Zdenko Duka i Anto Filić.

Dodaju kako postoje i jasne indicije da je Ježić u proljeće 2008. kupio Novi list na izričiti nagovor tadašnjeg predsjednika Vlade i tadašnjeg Ježićevog prijatelja Ive Sanadera zato da bi Ježić mogao kontrolirati za Sanadera prekritičke autore.

Minimalac novinarima

"Možda bi i to policiji i DORH-u bilo zanimljivo izviditi. Podsjećamo da je početkom 2009. HND prozvao vlasnika zbog toga što novinarima Marinku Čuliću i Viktoru Ivančiću nije mjesecima dopustio pisati, iako su sredinom 2008. zbog pisanja bili dovedeni u list", dodaju i nastavljaju kako je "sve to osobito važno sada kada je trenutačna uprava lista objelodanila da će za protekli mjesec isplatiti novinarima i ostalim zaposlenima samo minimalac, i da se to isto može očekivati i sljedećeg mjeseca".

Ističu kako je Novi list u posljednjih 20 godina bio iznimno ugledan list čiji su tekstovi vrlo često bili citirani u domaćoj javnosti i u inozemstvu.

List s izvrsnim autorima i tekstovima

"I danas, unatoč izvjesnoj destrukciji koju je vlasnička prodaja lista izazvala na uređivačku politiku, to je i dalje list s izvrsnim autorskim tekstovima, u kojem su sačuvani visoki standardi novinarskog profesionalizma i koji je i dalje utjecajan u intelektualnoj javnosti. Bila bi nemjerljiva šteta da Novi list prestane biti takav. I bila bi nemjerljiva šteta da se ne izvuče iz teške financijske krize u koju ga je doveo samoživi, neodgovorni vlasnik. Bila bi i šteta da se promijeni uglavnom klasična novinska struktura u listu koja omogućava analitičnost i kritičnost novinara-autora", ističu u HND-u.

Podsjećaju kako je u subotu Zagrebačka banka, kao založni vjerovnik zbog 80 milijuna kuna duga aktivirala svoje založno pravo i išla u prodaju ukupno 48.191 dionice, što je 80,32 posto ukupnih dionica Novog lista d.d. - i objavila je natječaj za prodaju Novog lista.

I međunarodne institucije će biti obaviještene

"Nadamo se da će Novi list ovog puta biti prodan vlasniku kojeg zanimaju mediji i novinarstvo i tko će osim stjecanja eventualnog profita biti itekako zainteresiran da Novi list i dalje zauzima visoku žurnalističku poziciju u Hrvatskoj. Vlasništvo i njegova transparentnost je temeljno jamstvo za slobodu medija i novinarske slobode", zaključuju te navode kako će o svemu što se događa i što će se događati oko Novog lista izvijestiti krovnu profesionalnu udrugu EFJ/IFJ te ostale srodne međunarodne institucije.

Anonimna prijava USKOK-u protiv Ježića

Nacional.hr došao je do anonimne kaznene prijave protiv Roberta Ježića, odaslane na adresu riječkog USKOK-a prije dva dana. Uz Ježića, u prijavi se spominju Nataša Mijačika i Gordan Knežević, koje je, navodi se, Ježić 'poticao na zlouporabu položaja i ovlasti u Novom listu'.

U prijavi se navodi da je "Robert Ježić od 2008. godine do današnjeg dana, iskoristivši svoj položaj i ovlast u Nadzornom odboru Novog lista, ali i potičući Natašu Mijačiku na zlouporabu položaja i ovlasti kao direktoricu navedenog trgovačkog društva, oštetio Novi list za nepoznat iznos". Navodi se kako su Ježić i suradnici Novi list oštetili za više od 19 milijuna kuna.

Ističe se kako je Ježić iskoristio svoj utjecaj i direktorici Nataši Mijačiki naložio da Novi list d. d. odobri kredit u iznosu od najmanje 19 milijuna kuna trgovačkom društvu Dioki d.d., iako je bio svjestan da Dioki neće moći vratiti posuđeni novac. Dodaju kako je potom on, kao predsjednik Nadzornog odbora Novog list taj kredit odobrio.

"Od listopada 2011. godine jednako kazneno djelo poticaja Robert Ježić čini i prema Gordanu Kneževiću, čime je ovo kazneno djelo nastavljeno i u ovom trenutk", dodaje se u prijavi upućenoj USKOK-u.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika