16.11.2011. / 15:31

Autor: Hina

Boljkovac podnio ustavnu tužbu zbog pritvora i istrage

Odvjetnik Josipa Boljkovca, osumnjičenog po zapovjednoj odgovornosti za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na karlovačkom području, zatražio je od Ustavnog suda ukidanje odluke o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv Boljkovca tvrdeći da su ih donijela nenadležna tijela.

Josip BoljkovacJosip BoljkovacOdvjetnik Josipa Boljkovca, osumnjičenog po zapovjednoj odgovornosti za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na karlovačkom području, zatražio je od Ustavnog suda ukidanje odluke o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv Boljkovca tvrdeći da su ih donijela nenadležna tijela.

Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo smatra da je kazneni progon bivšeg šefa karlovačke Ozne i prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova trebalo voditi po odredbama novog umjesto starog Zakona o kaznenom postupku (ZKP).

To znači da je odluku o pritvoru trebao donijeti sudac istrage, a ne istražni sudac i da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne sud, izjavio je Nobilo Hini.

U ustavnoj tužbi pojašnjava da slučaj treba voditi po novom ZKP-u jer prije njegova stupanja na snagu protiv Boljkovca nije pokrenut nikakav kazneni postupak, već su se vodile istražne radnje protiv "nepoznatog počinitelja".

"Nasilnim širenjem kaznenog postupka i na fazu prije pokretanja istrage, na istražne radnje protiv nepoznatog, dolazimo u situaciju da ćemo još godinama temeljem brojnih ekshumacija i drugih istražnih radnji protiv nepoznatog, pokretati istrage po starom ZKP-u i imati dva paralelna sustava ZKP u upotrebi", navodi se u ustavnoj tužbi.

Nobilo smatra i da bi u slučaju primjene novog zakona Boljkovac i dalje bio na slobodi, jer su nove zakonske odredbe po pitanju pritvaranja daleko restriktivnije od starih.

Primjenom starog zakona Boljkovac je stavljen u neravnopravan odnos sa svim ostalim građanima, a rješenjima o pokretanju istrage i određivanju pritvora povrijeđeno mu je ustavno načelo vladavine prava, tvrdi Boljkovčev odvjetnik.

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova uhićen je 2. studenoga zbog sumnje da je kao šef karlovačke Ozne zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak. Iako je Boljkovac odbacio sve optužbe, istražna sutkinjom uz pokretanje istrage odredila mu je i pritvor, a te je odluke nakon žalbe obrane potvrdilo i izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

No, zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja Boljkovac se nalazi u zatvorskoj bolnici, a ne u zatvoru u Remetincu.

Vezane vijesti

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na karlovačkom Županijskom sudu u današnjem nastavku suđenja Mili Dakiću (81), bivšem predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 16.11.11. 17:43

Ispada da je ministar Karamarko malo zabrljao. Previše se žurio da stekne "zasluge".


registracija
28/4/10

Zvonko, 16.11.11. 19:07

Da se radi o Glavašu, Merčepu ili Norcu, u ovom dijelu postupka, naslov ovog teksta Nacionala bi glasio:
"Osumnjičeni ratni zločinac Glavaš (etc) ismijava pravosuđe podnoseći ustavnu tužbu na zasluženi pritvor i istragu"!


registracija
26/10/11

eezy, 16.11.11. 20:44

Anto Toni Nobilo je zahvaljujući medijskoj eksponiranosti sigurno najpoznatiji hrvatski odvjetnik. Prvi je među hrvatskim odvjetnicima do kraja shvatio moć medija, koju je maksimalno iskoristio te se uspio eksponirati i arbitrirati pri svim važnijim, kako političkim, tako i sudskim događanjima u posljednjih desetak godina. Medijska promocija mu je donijela klijente, slavu, novac i utjecaj. Ali isto tako, što je vidljivo iz slučaja njegove supruge Ade, postao je zanimljiv i medijama kada su loše stvari u pitanju, ovaj je put riječ o nasilju unutar obitelji.
Kao zamjenik okružnog državnog tužitelja vodio je proces protiv Andrije Artukovića, a nakon promjene režima i dolaska Tuđmana i HDZ-a na vlast, bio je tužitelj u slučaju ubojstava u Pakračkoj Poljani. Za neuspjeh u tom slučaju optužio ga je svojevremeno Vladimir Šeks, koji tvrdio da je Nobilo pravni neznalica zbog kojeg je propao cijeli slučaj. Prije toga Nobilo je bio tužitelj u slučaju uhićenoga Željka Ražnjatovića Arkana, koji je na intervenciju Josipa Boljkovca pušten iz zatvora. Kao i Nobilo, i Boljkovac je iz karlovačkoga kraja.
Početkom 90-ih dolazi iz državne službe i uz pomoć Vjekoslava Šafranića, tada vlasnika zaštitarske tvrtke Sokol Šafranić, osniva svoj odvjetnički ured u prostorijama Šafranićeve tvrtke na Trgu maršala Tita. Šafranića i Nobila povezala je ljubav prema borilačkim sportovima. Šafranić je bio jedan od pionira karatea, a Nobilo tae kwon doa u bivšoj Jugoslaviji.
Prvi veliki ‘medijski’ predmet koji je imao Nobilo bio je slučaj financijskog inženjeringa i glavnih ljudi u tome poslu Željka Meseca i Jadranka Smoljana – Sukija. Nakon toga su se kao na tekućoj vrpci redali: ubojstvo bogatog poduzetnika iz Slavonskog Broda Šefika Mujkića, koga su na smrt pretukla dva SZUP-ovca. Zatim zastupanje Ene Begović koja je skrivila smrt motocikliste na zagrebačkom Jarunu. Nakon toga, već medijski eksponiran, preuzeo je obranu optuženog generala Tihomira Blaškića. U to vrijeme seli se od Šafranića u novu, raskošnu kancelariju u Amruševoj ulici u centru Zagreba. Usporedo s time klijnet mu postaje i ozloglašeni HDZ-ov tajkun Miroslav Kutle, čije interese štiti i unutar kriminlanog medijskog kartela Grupo o kojem je imao sve dokumente u svome uredu, te je znao i najmanju sitnicu o odnosima Kutle, Ninoslava Pavića, Ivića Pašalića i Vinka Grubišića.
Nakon uhićenja pripadnika tzv. Zločinačke organizacije, preuzima obranu Nikice Jelavića i ulazi u rat s tadašnjim državnim odvjetnikom Radovanom Ortynskim. Na kraju mu je klijent oslobođen, a Ortynski smijenjen.
Odvjetnička slava i moć mu tijekom vremena postaju pretijesni te se želi otisnuti u politiku i bussines. Da bi ‘oplodio’ svoj novac, koji je zarađivao (samo za Blaškićevu obranu je gotovo deset godina dobivao svaki mjesec 45.000 DEM i sve plaćene troškove), povezuje se s Ninoslavom Pavićem. Sa suvlasnikom EPH-a, odnosno kriminalnog medijskog kartela Grupo, zbližuje se prilikom pregovora oko podijele plijena između njega i Kutle unutar Grupo kartela, za vrijeme dok je Kutle bio prvi put u zatvoru. Kako se previše zbližio s Pavićem, Kutle mu više ne vjeruje i otkazuje mu punomoć, pošto je smatrao da se s Pavićem okrenuo protiv njega. Dvojcu Pavić – Nobilo, kao treći ‘poslovni partner’ pridružuje se Mićo Carić, poznati kockar, propali ugostitelj, čvrsto povezan sa zagrebačkim kriminalnim miljeom. Ulaze zajednički u kupovinu tvornice Nade Dimić, otkup i zamjenu srpske imovine u Hrvatskoj, nekretnina po Zagrebu i obali…
Kako je Haag protiv Nobila pokrennuo istragu zbog odavanja imena zaštićenog svjedoka (Stipe Mesić u slučaju Blaškić) i dilanja tajnih dokumenata medijima, Nobilo se želi politički osigurati i počinje se približavati HNS-u godinu dana prije prošlih izbora. Kao HNS-ov kandidat za novog ministra pravosuđa, autor je projekta za poboljšanje stanja u prpavosuđu ‘Bolje, brže pravosuđe’. Tada se prvi put u medijima pojavljuju spekulacije da je Nobilo pretukao svoju suprugu, no nikada ta informacija, do ovoga intervjua Ade Nobilo u Nacionalu, nije dobila i službenu potvrdu. Ipak, i samo ta govorkanja bila su dovoljna da Vesna Pusić okrene leđa svom nesuđenom ministru pravosuđa i ukloni ga s izbornih lista.
Prije dva mjeseca njegov klijent Miroslav Kutle, kojega je zastupao u predmetu Tisak i potpuno krivo postavio obranu, dobio je neočekivanih 6,5 godina zatvora, unatoč tome što je Nobilo kroz Jutarnji list i Globus pripremio teren za oslobađajuću presudu i čak dogovorio veliki Kutlin interview za Globus nakon što pobjedonosno iziđe iz procesa. Da bi se opravdao pred Kutlom, svome klijentu piše pismo u zatvor u kojem opravdava sebe i optužuje ministricu pravosuđa i Ivicu Crnića da su vršili pritisak na sud. To pismo ‘slučajno’ objavljuje Globus i izbija skandal jer je to protumačeno kao direktni pritisak na pravosuđe. Vesna Škare Ožbolt najavila je tužbu protiv Nobila, a očekuje se i izjašnjavanje Odvjetničke komore.

Ovako je pisao Nacional prije par godina o Nobilu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika