16.11.2011. / 16:50

Autor: Hina

Barroso poziva na veću integraciju i discipliniranost u eurozoni

Eurozona neće preživjeti ako ne osnaži integraciju i ne postane discipliniranija, upozorio je u srijedu u Strasbourgu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, prenose svjetske agencije.

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoEurozona neće preživjeti ako ne osnaži integraciju i ne postane discipliniranija, upozorio je u srijedu u Strasbourgu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, prenose svjetske agencije.

"Bez veće integracije, konvergencije i discipline, nećemo moći sačuvati zajedničku valutu", rekao je Barroso pred Europskim parlamentom.

"Ili će države članice pristati da upotpune monetarnu uniju gospodarskom, što zahtijeva potpunu disciplinu, konvergenciju i integraciju, ili ćemo ugroziti naš cilj", rekao je, kako prenosi Reuters.

Dodao je da će, jednom kada veća integracija i disciplina budu postignute, biti prirodno da 17 država koje dijele euro zajednički izdaju obveznice, nazvavši ih "obveznicama stabilnosti". Komisija će iznijeti zakonski prijedlog o tim obveznicama kasnije ovaj mjesec.

"Takve obveznice mogle bi, budu li dobro izvedene, osnažiti financijsku stabilnost i fiskalnu disciplinu u eurozoni i time... omogućiti održiv rast i otvaranje radnih mjesta u cijeloj Europi", rekao je.

Njemačka se toj zamisli oštro protivi, no Barroso je rekao da su novi instrumenti potrebni kako bi se suzbilo nestabilnost.

"Ne postoje čudotvorna rješenja. Imamo neke instrumente za borbu protiv sadašnje financijske nestabilnosti u Europi. Želimo li zadržati zajedničku valutu, potrebno je nešto više, u smislu zajedničkih instrumenata za borbu protiv financijske nestabilnosti", rekao je.

Barroso je najavio da će Komisija 23. studenoga predložiti stroži nadzor nacionalnih proračuna država članica s prevelikim deficitima, prenosi France presse.

Potrebno je "povećati nadzor ponajprije država članica EU-a koje ugrožavaju financijsku stabilnost sviju", rekao je.

Države u "financijskim poteškoćama", koje trebaju vanjsku pomoć, kao danas Grčka, Irska i Portugal, trebale bi biti podvrgnute "povećanom nadzoru" za vrijeme trajanja programa pomoći, ali i nakon njih, rekao je.

Komisija želi također povećati nadzor prijedloga nacionalnih proračuna država članica koje imaju deficit veći od dopuštenih tri posto BDP-a, dodao je.

Europska unija mogla bi tako nametnuti da, "u ozbiljnim slučajevima", nacionalni parlamenti ponovno, "u drugom čitanju" razmotre prijedloge proračuna.

Osim toga, Komisija bi nadzirala ne samo provedbu proračuna nego bi kasnije tijekom godine mogla preporučiti i njegove izmjene, kazao je.

"Konačna odluka o nacionalnim proračunima ostat će tamo gdje mora biti, u nacionalnim parlamentima", kazao je, ali i istaknuo da "nacionalni parlamenti moraju biti svjesniji europskih pravila." "To je neophodno želimo li imati zajedničku valutu."

Barroso je izrazio sumnju u pogledu prijedloga o uključivanju velikih tržišnih gospodarstava u razvoju poput Kine u financiranje fonda za spašavanje eurozone.

"Istina je da je uz Sjedinjene Države Europska unija najbogatija regija na svijetu. A ipak neki predlažu da se oslonimo na mnogo siromašnije od nas, gospodarstva u razvoju, zemlje koje su doista mnogo siromašnije od nas, da spase Europsku uniju. Mislim da je to prilično čudno", rekao je.

"Realnost je jednostavna: resurse za odgovor imamo u Europi, pod uvjetom da bude političke volje. Realnost je da naše države članice troše više nego dobivaju od poreznih obveznika. To je realnost", rekao je Barroso.

Parlamentu se obratio i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy koji u svojem govoru nije isključio mogućnost dodatnog jačanja sankcija za države s prevelikim deficitima. Prijedlozi o tome očekuju se u prosincu, a razmišlja se primjerice o ukidanju glasačkih prava ili zamrzavanju europskih subvencija.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika