16.11.2011. / 17:35

Autor: Hina

Britanski liječnici za zabranu duhana u automobilu

Udruga britanskih liječnika (British Medical Association, BMA) pozvala je u srijedu vladu da zabrani pušenje u automobilu jer su štetne koncentracije u zatvorenom vozilu i do 23 puta više od razina u zadimljenom kafiću.

Pušenje u automobilu može biti opasnoPušenje u automobilu može biti opasnoUdruga britanskih liječnika (British Medical Association, BMA) pozvala je u srijedu vladu da zabrani pušenje u automobilu jer su štetne koncentracije u zatvorenom vozilu i do 23 puta više od razina u zadimljenom kafiću.

Djeca i starije osobe, a u njih je dišni sustav osjetljiviji, najviše su izloženi štetnom djelovanju duhana u automobilu koji je zatvoren prostor, navodi BMA koja je ljetos na kongresu glasala za potpunu zabranu pušenja u automobilu te pozvala vladu da takvu mjeru provede.

"Svake godine u Engleskoj je 80.000 smrti izazvano duhanom", ističe dr. Vivienne Nathanson iz udruge BMA i "zato pozivamo vladu da zabrani pušenje u privatnim vozilima".

Na temelju provedenih znanstvenih istraživanja udruga je procijenila da razine štetnih plinova koji se oslobađaju iz duhana u automobilu mogu biti 23 puta više nego u zadimljenom baru.

Parlament treba 25. studenoga razmatrati prijedlog zakona o zabrani cigareta u automobilu kada se u njemu vozi i dijete.

Neke pokrajine u Kanadi, Australiji, Sjedinjenim Državama i Južnoj Africi potpuno su zabranile cigaretu u vozilu kada se u njemu voze djeca.

Forest, udruga za promicanje duhana, pobunila se protiv zakonskog prijedloga koji smatra napadom na slobode pojedinca. "Hoće li sljedeće biti zabrana (pušenja) u kući?", pita se direktor udruge Simon Clark.

Vezane vijesti

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je izjavio da je u zadnjih osam godina radio tko hoće i kako hoće, odgovarajući na novinarsko pitanje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika