16.11.2011. / 18:29

Autor: Hina

Turska i Arapska liga Siriji: Prekinite krvoproliće!

Arapska liga i Turska usprotivile su se bilo kakvoj stranoj intervenciji u Siriji i upozorile vladu te zemlje da prekine krvoproliće i provede reforme jer će u protivnom biti izolirana u arapskom svijetu, prenijele su agencije sa sastanka održanog u srijedu u Rabatu.

Ahmet DavutogluAhmet DavutogluArapska liga i Turska usprotivile su se bilo kakvoj stranoj intervenciji u Siriji i upozorile vladu te zemlje da prekine krvoproliće i provede reforme jer će u protivnom biti izolirana u arapskom svijetu, prenijele su agencije sa sastanka održanog u srijedu u Rabatu.

"Forum tvrdi da je potrebno prekinuti prolijevaje krvi, štititi sirijske civile od novog nasilja i ubijanja, a za to su potrebne hitne mjere za zaštitu civila", priopćeno je po završetku Foruma za tursko-arapsku suradnju u marokanskoj prijestolnici.

U sukobu proturežimskih prosvjednika i sirijskih sigurnosnih snaga od sredine ožujka ubijeno je više od 3.500 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Turski šef diplomacije Ahmed Davutoglu rekao je da Siriji prijeti izolacija.

"Cijena koju će sirijska vlada morati platiti ne ispuni li obećanja data Arapskoj ligi jest izolacija u arapskom svijetu", rekao je Davutoglu, prenosi Reuters.

Nabil al-Arabi, glavni tajnik Arapske lige koja je Siriju zbog višemjesečne krvave represije nad prodemokratskim prosvjednicima suspendirala iz članstva, najavio je na sastanku Lige u Rabatu da će Liga idućih dana u Siriju poslati svoje promatrače.

Suspenzija je stupila na snagu u srijedu nakon susreta ministara vanjskih poslova arapskih zemalja na kojem Sirija nije sudjelovala.

Liga je dogovorila slanje 500 članova arapskih udruga za ljudska prava, predstavnika medija i vojnih promatarča, ali za misiju je potreban pristanak sirijske vlade.

"Nijedan član izaslanstva arapskih organizacija za zaštitu civila neće poći u Siriju prije nego vlada (predsjednika Bašara al-Asada) potpiše protokol o razumijevanju koji jasno definira obveze i prava svake strane", rekao je al-Arabi.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika