16.11.2011. / 18:56

Autor: Nacional.hr

Neprodani stanovi blokirali 1,5 milijardi eura

Da bi se situacija popravila netko mora popustiti, odnosno, banke bi trebale početi prodavati stanove po znatno nižim cijenama. A to se još uvijek ne događa

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaTržište nekretnina u Hrvatskoj u posljednjih je nekoliko godina gotovo blokirano. Tisuće stanova zajpe prazne i čekaju kupce koji se teško odlučuju na podizanje kredita i kupovinu nekretnina u trenutcima kada je upitno hoće li ga sljedeći mjesec moći otplatiti.

Kako piše Novi list, na tržištu je trenutno između 10 i 15 tisuća stanova ukupno vrijednih oko milijardu i pol eura. Kada će hrvatsko tržište nekretnina ponovno početi živjeti pitanje je na koje su pokušali odgovoriti stručnjaci iz nekretninskog biznisa na savjetovanju "Ekonomska politika Hrvatske u 2012". Upozorili su kako veliku ulogu u ponovnom pokretanju tržišta nekretnina imaju banke koje ne žele otpisati loše stambene kredite i stanove ponuditi po realnoj, nižoj cijeni.

Stručnjaci upozoravaju kako s jedne strane postoji višak stanova na tržištu, ali cijene nisu značajno smanjene. Također, udio loših kredita u građevinarstvu, koje je prije bilo motor pokretač gospodarstva, popeo se na 30 posto.

Ta loša politika, koju banke podržavaju reprogramirajući kredite developerima, umjesto da pokrenu ovrhu neprodanih stanova, rezultirala je padom zaposlenosti u građeviarstvu i dvostruko većim padom BDP-a tijekom krize, no što je pad bez građevinarstva.

Da bi se situacija popravila netko mora popustiti, odnosno, banke bi trebale početi prodavati stanove po znatno nižim cijenama. A to se još uvijek ne događa.

Na status quo utjecala je i činjenica da nema strategije za razvoj građevinskog sektora. Nekonkurentne građevinske tvrtke, oportunizam javnog sektora i bogaćenje pojedinaca, doveli su građevinske tvrtke na rub opstanka i prislili ih da postanu developeri kako bi podijelili rizik s drugima.

Zaključak je kako bi država morala određivati tempo razvoja industrije, ali i donijeti prostorne planove kako investitori ne bi bili prepušteni sami sebi kada pronađu povoljno zemljište za gradnju.

Vezane vijesti

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Institut građevinarstva Hrvatske prodao je investitorima više od 80 milijuna kuna novih dionica, koji su postali vlasnicima 40 posto temeljnoga… Više

Komentari

registracija
16/11/11

mijat63, 16.11.11. 19:22

stanovi su skupi do 1000e m2 ali vise ne sve sto je vise ,previse je


registracija
19/7/11

bubba, 17.11.11. 01:45

članak je dobro počeo, ovo je jedna od top-tema našeg antiprivredništva, a onda dolazi ono "nepostojanje straregije razvoja".

tko bi, zaboga, donosio strategiju razvoja privatnih građevinskih tvrtki i kako? svi znamo da igh-konstruktor drže pola vlade i prilagođavaju cijelu državnu politiku i zakonodavstvo svojim privatnim potrebama, ali ni to im ne pomaže, jer zakoni ekonomije naprosto ne mogu biti zaobiđeni ni najagresivnijom politikom, ma što njihovi udžbenici marksističke ekonomije pisali.

uostalo, kakve veze ima strategija građevnog sektora s nepopuštanjem banaka? treba pustiti strane građevne tvrtke da rasture nikom potrebne komunističke mastodonte, samo će kvazimenadžeri propasti, svi dobri radnici će imati posao.

treba pustiti investicije, i ubrzo će se pojaviti developer koji će ponuditi stanove bolje od ovih što zjape prazni za 700-800 EUR/m2, a bankare treba ostaviti da se dive svojim čardacima ni na nebu ni na zemlji, samo treba politiku maknuti što dalje od privrede.


registracija
9/3/10

nostradurus, 17.11.11. 21:49

Može jedan komentar na mjestu?
10 milijardi kuna jednostavno nema da ih se može potrošiti na stanove. Znaju to banke i zato nema spuštanja cijene. reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika