16.11.2011. / 19:33

Autor: Hina

Britanski ministar protiv poreza na financijske transkacije

Britanski ministar kritizirao je u srijedu njemačku poziciju u vezi s EU-ovim porezom na financijske transakcije kao "potpuno neopravdanu" i time je povećao napetost između Velike Britanije i Njemačke samo nekoliko dana prije sastanka čelnika radi razgovora o krizi eurozone.

Vince Cable (Foto: Wikipedia)Vince Cable (Foto: Wikipedia)Britanski ministar kritizirao je u srijedu njemačku poziciju u vezi s EU-ovim porezom na financijske transakcije kao "potpuno neopravdanu" i time je povećao napetost između Velike Britanije i Njemačke samo nekoliko dana prije sastanka čelnika radi razgovora o krizi eurozone.

Ministar za poduzetništvo i inovacije Vince Cable oštro je reagirao na riječi jednoga člana konzervativnoga bloka njemačke kancelarke Angele Merkel koji je u utorak optužio Britaniju za sebičnost jer je odbila porez na financijske transakcije koji Njemačka podupire.

Britanija, najveće europsko financijsko središte, strahuje da će taj porez, poznat i kao Tobinov porez, po ekonomistu koji ga je prvi predložio, otjerati tvrtke iz Londona.

Spor bi mogao zagorčati berlinski sastanak Merkel i britanskoga premijera Davida Camerona u petak.

Cable je rekao da Britanija neće pristati na taj porez i da članice eurozone moraju odlučiti žele li ga, ali da Britaniju izostave.

"Mislim da Nijemci imaju sasvim neopravdanu poziciju", rekao je na konferenciji u Londonu.

Većina novca iz toga poreza došla bi iz Britanije, a prihodi bi odlazili u europski proračun, rekao je.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika